Aszály

2024.08.27. 18:17

Ez nem egy mézeskalács közelről, sajnos a puszta kókadozik Hajdú-Biharban – drónfotók az aszályról

Balmazújvárosnál és Nádudvarnál is lesújtó a helyzet. A hajdú-bihari aszályról az MTI közölt friss drónfotókat.

Haon.hu

Az Alföldet és azon belül is Hajdú-Bihart sújtó aszályról közölt látványos képeket kedd délután az MTI. A Nádudvarnál és Balmazújvárosnál készült drónfotókon kiszáradt gémeskút, szebb napokat látott legelők és a szomorú helyzettel megbirkózni kényszerülő szarvasmarhák is láthatók. 

Kiszáradt puszta Nádudvarnál augusztus 27-én. Az Alföldön és a Dunántúl délkeleti tájain hetek óta tartó szárazság, súlyos vagy nagyfokú aszály tapasztalható
Kiszáradt puszta Nádudvarnál augusztus 27-én. Az Alföldön hetek óta tart az aszály
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Aszályhelyzet: szinte teljesen száraz az Alföld északkeleti és déli része

A HungaroMet múlt csütörtöki agrometeorológiai jelentése szerint az azt megelőző egy hétben lehullott csapadék csak az északi országrészben enyhítette számottevően a hetek óta tartó szárazságot, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti tájain továbbra is súlyos vagy nagyfokú aszály tapasztalható. Az MTI jelentése szerint az írták, a lehullott csapadék mennyiségében nagy területi különbségek voltak: a leggyakrabban Budapest tágabb térségében esett. A Dunántúl északi, északkeleti tájain valamint az Északi-középhegység nyugati felén nagy területen 20-60 milliméter közötti mennyiség esett,

az Alföldön és a Dunántúlon is többfelé mértek 5-15 millimétert, de az Alföld északkeleti és déli tájai szinte teljesen szárazon maradtak.

Akkor azt írták, súlyos vagy nagyfokú aszály az ország területének mintegy 60 százalékán volt tapasztalható.

A NAK-FruitVeb augusztus 27-i közleménye szerint az aszály és a hőség miatt a gyümölcsök mérete is elmarad a szokásostól, így - főleg az eleve kisgyümölcsű fajtáknál - várhatóan kisebb lesz a méret, amit az étkezésialma-piacnak idén tolerálnia kell.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában