Helyi közélet

2024.08.22. 10:37

Durva, mit lógattak ki ebből az autóból a Böszörményi úton – fotóval

Sokszor tátva marad a szánk, olyan közlekedési szabálytalanságokkal találkozunk. Íme egy balesetveszélyes és pofátlan példa Debrecenből!

Haon.hu

Balesetveszélyes helyzetet teremtett egy autó utasa a Böszörményi úton

Forrás: Olvasói felvétel

Sajnos nap mint nap találkozunk olyan sofőrökkel, akik balesetveszélyesen és szabálytalanul közlekednek, adott esetben parkolnak. Több olyan cikk található az interneten, ahol összeszedik egy csokorba, melyek azok az alapvető módok, ahogy megsérülhetünk egy balesetben. A minap egyik olvasónk olyan felvételeket küldött portálunknak, amelyek láttán még mi is meglepődtünk, egy (vélhetőleg) férfi a hátsó ülésen utazott az autóban, mindeközben a lábát a vezető feje mellett lógatta ki az ablakon. El sem tudjuk képzelni, abban a pillanatban mi járhatott az utas fejében, valamint arra is keressük a választ, a sofőr hogyan engedhette meg mindezt utasának.

Balesetveszélyes és egyben szabálytalan helyzetet teremtettek a Böszörményi úton
Haon Debrecen
Balesetveszélyes és egyben szabálytalan helyzetet teremtettek a Böszörményi úton
Forrás: Olvasói felvétel

Miért balesetveszélyes a helyzet?

Hajdu Kristóf gépjárművezető-szakoktatónak megmutattuk a felvételeket, aki néhány gondolatban összegezte a Haonnak, miért nem szabad úgy cselekedni, ahogyan a képen látható utas. 

Te és a sofőröd is belehalhattok!

 – hívta fel a figyelmet, rámutatott: ha balesetveszélyes helyzetet teremt valaki, akkor a baleset következményeinek minden fokozatával számolnia kell, a halálossal is.

– Egy rosszul felmért oldaltáv – akár vétlenként, akár vétkesként – és máris oda van az utas mindkét lába. A két cipő láthatóan holtteret képez, ez a sofőrt a szabad kilátásban zavarja. Sajnos a holttérben eleve elfér egy kerékpáros, motoros, de akár egy komplett személyautó is. Így a plusz holtteret képező pár láb tovább nehezíti a helyzetet. Amennyiben a hátsó ülésen utazó nem köti be magát, fékezés esetén nem tud rendesen betámasztani és beeshet a lábtérbe. Baleset esetén pedig a mozgási energia, lendület miatt olyan erővel nekifeszülhet a sofőrülésnek, hogy ezért öli meg a sofőrt. Amennyiben bekötötte magát a hátsó ülésen lévő, a rossz pozíció miatt baleset esetén korántsem biztos, hogy megfelelően segít az öv – fogalmazott Hajdu Kristóf. 

Hozzátette, ő maga sem látott még ilyet; kíváncsi lenne, milyen dolgok együttállása kellett ahhoz, hogy ilyen „üléspozíciót” válasszon az utas.

Júliusban is közzétettünk egy nem mindennapi esetet: Egyeknél levideóztak egy járművet, melyet ufónak és kajaknak is gondolhatott bárki, de a megoldás ennél sokkal kézenfekvőbb. Valaki egy rekumbenssel, azaz fekvőbiciklivel csordogált a 33-as főút forgalmában.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában