Fesztivál

2024.08.09. 16:00

Végigkoccintottuk a debreceni Bor- és Jazznapok nyitányát – fotókkal, videóval

Ismerős arcok, ismerős borok közt kóstolgattuk a dzsessz-szólamokat a Nagyerdő fái alatt. A Bor- és Jazznapok kicsit vissza is repített minket a Campus fesztiváli hangulatába.

Hajnal László

Az összekoccanó kristálypoharak dallamai adják meg a Bor- és Jazznapok alaphangját

Fotó: Kiss Annamarie

Nem vártunk péntekig, már a 2024. évi Debreceni Bor- és Jazznapok első napján, csütörtökön kilátogattunk a Békás-tóhoz, hogy karon fogjunk egy sétáló sajttálat, leszüreteljük hazánk legjobb dűlőit, miközben a trombita és a szaxofon hűsítő szellője csiklandoz. A Campus-karszalag helye még el sem halványult, de mintha újra kicsiben visszatértünk volna a fesztiváli forgatagba. A bejáratnál egy hatalmas térkép segít navigálni a színpadok között, kedvenc borászatunkat is betájolhatjuk, és egy ütemterv is segít eligazodni a programok között. A csütörtöki nap elég szellős volt ahhoz, hogy ne legyen zavaró a zsúfoltság, és ülőhelyet se kelljen stoppolni, de elég mozgalmas, hogy ne magában igyon az ember. Mindenfelé felbukkant egy ismerős arc, rég nem látott szürkebarát, amott egy bikavérű csődörre mosolygó királyleányka, kezében chardonnay. A Nagyerdő festői környezetében lengedezik a hárs levele, csörgedeznek a jó magyar borok, egyedül csak a rizling olasz.

Bor- és Jazznapok Debrecen haon
Számos zenekar fellép a Bor- és Jazznapok programkínálatában
Fotó: Kiss Annamarie

Érdemes egy borospoharat már belépéskor két ujjra fogni, ha kóstolgatni akarunk. A borok decilitere a legtöbb helyen 6-700 forintért már kapható, a legolcsóbbat pedig 400-ért mérik egy-egy standnál.

 Aki nem a pincészetek kínálatára kíváncsi, vagy csak egész őszintén a korsót tartja versenyképes mennyiségnek, csapoltathat egy Ugart, vagy kifeküdhet egy mojitós vödörrel is a napágyra. A Természettár standjánál Váradi Zoltán és csapata gondoskodik arról, hogy a gyerekek se unatkozzanak, amíg a nagyszülők becsavarnak egy körtét a Nagyerdei pálinkásnál, miközben a szülők a borvidékeken barangolnak.

Bor- és Jazznapok: közös koccintások

Bizony, a Jazznapok egyik legsűrűbben hallott hangszere, az összekoccanó kristálypoharak dallamai már kora délután lépten-nyomon felcsendültek. Akár annál a külföldi társaságnál, akik éppen életük közös fotóját készítették el a kocsányos tölgyek árnyékában. Amerikából érkeztek, Minnesotától Floridáig képviselték az államokat. Már éppen kezdtünk megörülni, hogy ilyen távoli kontinensen is híre megy a debreceni dzsesszfesztiválnak, azonban elárulták, valójában a Debreceni Nyári Egyetem hallgatói.

Már tavaly is Debrecenben töltöttük a nyarat, és akkor is imádtuk a Bor- és Jazznapokat. Bevallom, amikor hazaértem, megkérdezték a barátaim, hogy mi tetszett a legjobban Magyarországon, én pedig azt válaszoltam, hogy a borok

 – mondta nevetve egyikük. 

Éppen egy érlelt sonkás lepényre vártak, amit Thür Ádám forgatott a sütőben. Az Ikon séfjétől megtudtuk, házi paradicsomszósz, mozzarella és rukkola lesz a tetején. Ugyanezt pacalosban is elkészítette, emellett debreceni párossal is készült. Ezeket kifejezetten a jó borok mellé ajánlja, de gondolt a későbbi órákra is: mosolyogva hozzátette, a rántott húsos szendvics az est végén jól jöhet, hogy kicsit felszívja az elfogyasztott italmennyiséget.

Thür Ádám Bor- és Jazznapok Debrecen haon
Thür Ádám alaposan felkészült, ínycsiklandó falatokat hozott el a fesztiválra
Fotó: Kiss Annamarie

Varázslatos a hangulat

Nem messze a grillakadémiás srácok öntötték az olajat a tűzre, mellette a cheddar sajt homloka gyöngyözni kezdett, mert már tudta: máglyára kerülnek a gusztusos húspogácsák. Némileg távolabb, a Kisvándor Manukaftúra standjánál olvasztott raclettet csorgatott Borsos Csaba Benjámin egy parázsburgonyás tálra. Közben Czikkely Panni forralt vörösborral festett képek készítésére tanított néhány haladó művészt az egyik fűben lévő asztalnál. Megcsodáltuk az alkotásokat, de jó szándékkal azt tanácsoltuk, hogy azért ne fessék el a teljes muníciót. Fiatal párok, családok üldögéltek a masnikkal díszített piknikasztaloknál.

Remek hangulata van, nagyon szépen be van rendezve ilyenkor a Nagyerdő. Akkor is itt szoktunk lenni, amikor nincs rendezvény, de zenével és ebben a környezetben kifejezetten kellemes itt lenni. Igazi családbarát program

 –  mondta Betti, aki férjével, Józsival és gyermekeikkel érkezett a Bor- és Jazznapokra.
A hangulat a nagyerdei programokhoz híven garantált, akár a dzsessz, akár a bor, akár a sajt miatt látogat ki valaki a Békás-tóhoz, bár a péntek és a szombat várhatóan mozgalmasabb lesz a csütörtökinél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában