Programajánló

2024.08.05. 12:48

A hétvégén a lóerőké lesz a főszerep Hajdúböszörményben

Immár 24 éves múltra tekint vissza Hajdúböszörmény egyik legnagyobb rendezvénye. Fülsiketítően üvöltő motorok, torkot kaparó benzin- és metanolgőz: a show összes eleme is előkerül az idei hajdúböszörményi traktorhúzó versenyen.

Bekecs Sándor

Pénteken az agrárium szakmai oldala kerül a fókuszba, de estétől a látványé, hétvégén pedig a lőerőké lesz a főszerep. Augusztus 9-11. között rendezik meg a Hajdúsági Expot és a hajdúböszörményi traktorhúzó versenyt. A Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület (HTE) 24 éves múltra visszatekintő, hazánkban egyedülálló nemzetközi versenyéről július 5-én tartottak sajtótájékoztatót.

hajdúböszörményi traktorhúzó verseny,
Az idei hajdúböszörményi traktorhúzó verseny újdonságait ismertette Ficsor László szervező
Forrás:  Kiss Annamarie

Ficsor László egyesületi elnök elmondta, a pénteki agrárszakmai konferenciára eddig több mint 120-an regisztráltak, várhatóan a napokban nő még a jelentkezők száma, s körülbelül 150 résztvevője lesz a rendezvénynek. A hétvégi programokra eddig 400-an váltottak elővételben belépőt. – Célunk továbbra is az, hogy virágzó Hajdúságot és Hajdúböszörményt teremtsünk, folytatva azt a több évszázados munkát, amit az itt élő gazdák elindítottak – hangsúlyozta. 

Az Amerikából indult Tractor Pulling Európa több országában nagy sikert arat ma is, főleg Hollandiában, Dániában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban. 

Magyarországon immár huszonhárom éve Hajdúböszörmény képviseli az Európai Traktorhúzó Szövetségben hazánkat és a hajdúböszörményi futamokat. A Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny lebonyolításában mintegy 18 külföldi versenyző seregszemléjét láthatja majd a közönség.

 – A verseny lényege, hogy az indulók minél messzebb húzzák el a 25 tonnás súlypadot a 100 méteres pályán. Öt ország csapatai képviseltetik magukat a hétvégén Hajdúböszörményben – osztotta meg Ficsor László.

hajdúböszörményi traktorhúzó verseny,
A hétvégén a lóerőké lesz a főszerep Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expo Mezőgazdasági és Ipari Kiállítás és Vásár Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny és Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság – Kelet-magyarországi Agrárfórumon
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Az idei év újítása egy „Pulling Útlevél”, melybe a gyerekek gyűjthetnek pontokat a meghatározott standoknál, s az összegyűjtött pontokkal részt vehetnek a nap végi tombolán. Szombaton egy kerékpár lesz a fődíj. A hétvégén mindezek mellett hazai amatőr traktorhúzó versennyel, pulling drifttel, gumifüstversennyel, élményautózással és RC-bemutatóval, illetve egyéb kiállításokkal, családi programokkal is várják az érdeklődőket.

A hajdúböszörményi traktorhúzó verseny a város legjelentősebb eseménye

Fórizs László, Hajdúböszörmény alpolgármestere elmondta, a város 37 ezer hektáros közigazgatási területével az ország negyedik legnagyobb települése. Óriási mezőgazdasági területeivel mindig is meghatározója volt a térség és a hazai növénytermesztés és állattenyésztés iparainak. – Ez a kötődés indukálta azt, hogy csatlakozzunk a hajdúböszörményi traktorhúzó verseny szervezéséhez – magyarázta.  

hajdúböszörményi traktorhúzó verseny,
Hajdúböszörmény egyik kiemelt rendezvényeként jellemezte a hétvégi programot Fórizs László alpolgármester
Forrás:  Kiss Annamarie

Kiemelte, a Hajdúsági Expo a rendezvény egyik kiemelt programja, 5 ezer négyzetméternyi területen 40 kiállító várja a látogatókat. A szakmai konferencia fővédnöke Nagy István agrárminiszter, de a résztvevők között ott lesz Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke és Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára is. 

Öt országból is érkeznek erőgépek a hajdúböszörményi traktorhúzó versenyre

Ifj. Sántha Imre, a Formula-GP Kft. ügyvezetője, a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület elnökségi tagja, alapítója többek között elmondta, a hétvégén ők is részt vesznek a Kelet-magyarországi Agrárfórumon, gépeikkel felvonulnak a péntek esti karneválon, illetve közös standot állítanak a KITE-vel. Bodnár Lajos, a Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft. elnöke pedig egyebek mellett megjegyezte, a város egyik legnagyobb költségvetésű eseménye a hajdúböszörményi traktorhúzó verseny.

hajdúböszörményi traktorhúzó verseny,
Ifj. Sántha Imre (balra), Fórizs László, Ficsor László és Bodnár Lajos a sajtótájékoztatón
Forrás:  Kiss Annamarie

A háromnapos rendezvény a Kelet-magyarországi Agrárfórummal indul, ezt követi a hajdúböszörményi traktorhúzó verseny nyitánya, egy látványos traktorkarnevál. A nemzetközi és az amatőr versenyeket szombaton és vasárnap tartják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában