Közgyűlés

2024.08.26. 17:30

Így alakítják át a debreceni Dósa nádor teret

Könnyűzenei közösségi kulturális központ létrehozását tervezik Debrecen központjában. A Dósa nádor tér tervezett új komplexuma a környék övezeti besorolásának megváltoztatását is szükségessé teszi.

Bekecs Sándor

Ahogy arról korábban beszámoltunk, igazi szórakoztatónegyeddé válhat a debreceni Dósa nádor tér, ugyanis egy egyedülálló komplexum kialakítására tett közzé tervpályázati versenyfelhívást a debreceni önkormányzat. A tervezett Könnyűzenei közösségi kulturális központ kialakításával a város egyik legkorszerűbb szórakoztató- és kulturális szolgáltatója jöhet létre a jövőben a Dósa nádor tér 2. és 3. számok, valamint Liszt Ferenc utca 7. szám alatt lévő ingatlanokon.  

Új funkciót kaphat a Dósa nádor tér
Új funkciót kaphat a Dósa nádor tér 
Forrás: Molnár Péter

A Közbeszerzési Értesítő július 30-án megjelentett felhívás szerint a Könnyűzenei közösségi kulturális központ projekt főbb elemei:

  • új koncertterem, belsőépítészeti installációkkal, kiszolgáló terekkel,
  • meglévő vendéglátótér korszerűsítése és bővítése, elsődleges és másodlagos funkciók kialakítása a tervezési programban érintett épületegységekben,  
  • fogyasztótér bővítményeként fedett udvar kialakítása önálló színpaddal,
  • időszakos gyalogos kapcsolat létesítése a két köztér között,
  • szálláshely kialakítása.

A beruházás egyik feltétele azonban az érintett területek (a Dósa nádor tér – Csapó utca – Liszt Ferenc utca – Kossuth Lajos utca – Sas utca által határolt telektömb) vonatkozásában a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosítása. Erről tárgyal augusztus 29-i ülésén debreceni közgyűlés.

Így változik a Dósa nádor tér és környezetének övezeti besorolása

A tervezett módosítás alapján a Dósa nádor tér 2-3. és Liszt Ferenc utca 7. szám alatti ingatlanok igénybevétele kizárólag kulturális közösségi központ és az azt kiszolgáló kereskedelem-vendéglátás, valamint szálláshely-szolgáltatás helyszínének céljából lehetséges, továbbá Dósa nádor tér 4-6-7. szám alatti ingatlanok igénybevétele egy, a területhez illeszkedő, magas építészeti színvonalú fejlesztés helyszínének kialakítása érdekében és a telektömbön belüli telkek rendezése érdekében történhet.  

A Dósa nádor tér 4-6-7. szám alatti ingatlanokkal is vannak tervek
A Dósa nádor tér 4-6-7. szám alatti ingatlanokkal is vannak tervek
Forrás: Molnár Péter

Mindezek érdekében módosítani kell a telkek beépíthetőségének mértékét, mely új településközpont, városközpont övezeti jel bevezetésével is jár. Itt kizárólag a tervezett kulturális közösségi központ válik elhelyezhetővé az azt kiszolgáló kereskedelem-vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás funkciókkal együtt, valamint a színészház és a lakóházak irányába a hatályos építési szabályok szerinti 15 méteren túli kötelező épületelhelyezési szabályt törlik, így biztosítható a szükséges menekülésre szolgáló közlekedési folyosó és lépcsőház elhelyezhetősége. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában