Hivatalosan is kinyitottak

2024.08.15. 11:29

Megnyitott a Hilton: mostantól a skybarból csodálhatjuk Debrecen belvárosát – fotókkal

Több mint kétszáz fő befogadására alkalmas a hétemeletes belvárosi szálloda. A Hilton jelenléte azt is tükrözi, hogy Debrecen sikeres város.

Hajnal László

Ahogy a Haon többször is foglalkozott a Debrecen belvárosában épülő szállodával, miután a sokak által júliusra várt nyitás elmaradt, a Hilton hivatalos weboldalán közzétették, augusztus 15-étől fogadják a foglalásokat. Augusztus elsején a szállodalánc debreceni egysége a Facebook-oldalán is bejelentette, hogy a kérdéses napon megnyílik a Hilton Garden Inn Debrecen City Center.

Pazar belsővel rendelkezik a debreceni Hilton Garden Inn haon
Pazar belsővel rendelkezik a debreceni Hilton Garden Inn
Fotó: Czinege Melinda

A Darabos utcai hétemeletes, több mint kétszáz vendég befogadására alkalmas létesítményt ünnepélyes szalagátvágással adták át csütörtökön délelőtt. A hotel bejárata előtti teraszon már ki voltak pakolva a fekete-fehér asztalok, a pincérek sürögtek-forogtak a megnyitó vendégei között, valamint a szálloda személyzete is izgatottan várta az érkezőket.

Debrecen hírnevének is jót tesz a Hilton jelenléte

A Hilton név egy fogalom: bárhol járunk a világban, abban biztosak lehetünk, ahol a világ vezető szállodalánca működik, ott egy város életét egyszerre jellemzi a siker és a minőség. Debrecen az elmúlt évek gazdasági eredményei alapján büszkén mondhatja, hogy felhívta magára a Hilton döntéshozóinak figyelmét 

– mondta a megnyitón megtartott köszöntőjében Papp László. A polgármester kifejtette, Debrecennek a történelmi időkből származó ambíciója hatást gyakorolni a régióra, ott lenni Európa legbefolyásosabb városai között. Mint fogalmazott, az elmúlt egy évtizedben elért eredményeknek köszönhetően a város egyszerre válik gazdasági, oktatási, kutatás-fejlesztési és kulturális centrummá. Papp László szerint a minden igényt kielégítő modern szálloda egyúttal a város új közösségi tere is, amely a turisztikai szolgáltatásokon keresztül új fejlődési lehetőségeket nyit Debrecen számára.

– Látva a város növekedési pályáját, Debrecenben befektetni manapság szinte kockázat nélkül lehet, legyen szó ipari, ingatlanpiaci, szállodaipari vagy egyéb befektetésekről – mondta a polgármester.

Hilton Debrecen haon
Szép, kényelmes és modern a debreceni Hilton belseje
Fotó: Czinege Melinda

Malgorzata Morek, a Hilton kelet-európai fejlesztési igazgatója beszédében elmondta, nagyon érzelemdús időszakként élte meg a bejelentés és a megnyitás közötti időt. Szívéből üdvözölte a debrecenieket a Hilton-családban, egyúttal köszönetét fejezte ki a városnak, a tervezőknek, a kivitelezőknek és a személyzetnek a munkájáért. 

Mint fogalmazott, nagyon is tisztában van vele, mekkora erőfeszítéseket igényel egy ekkora beruházás megvalósítása. Az igazgató a szállodát lenyűgözőnek találja, amely már több mint az ezredik Hilton-hotel globális szinten.

László György, a tetrecen Kft. ügyvezetője elmondta, a szálloda nem csupán a beruházó cég, hanem Debrecen számára is mérföldkövet jelent. Visszaemlékezett, a hotel három évvel ezelőtt még csak látványterveken létezett, azonban eljött a pillanat, hogy órákon belül az első szállóvendégek is megérkezzenek.

Elfogultság nélkül mondhatom, hogy a Hilton-szálloda hetedik emeleten lévő sykbarjából nyílik a legszebb kilátás Debrecen belvárosára. A hotel nemcsak elhelyezkedésében és impozáns megjelenése miatt tűnik ki, hanem a legmodernebb fenntarthatósági előírásoknak megfelelően épült, és sikeresen megszerezte az amerikai szabványokon alapuló LEED Gold zöld épület minősítést

 – tudatta. Az ügyvezető, hozzáfűzte, ez igazolja, hogy a szálloda víz- és energiatakarékossági, valamint károsanyag-kibocsátási szempontból is a jövőbe tekint.

Debrecen turizmusa is fellendülőben van

– Hisszük, hogy minden révbe ért beruházás hozzájárul hazánk turizmusának erősödéséhez. A magyar turizmus az idei év első felében már a tavalyi forgalmat meghaladva teljesített. A január és június közötti időszakban több mint 17,8 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshely-szolgáltatók, ami közel 9 százalékkal több, mint a rekord év, 2023 első hat hónapjában – ismertette Suhajda-Molnár Anikó. A Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hozzátette, ebből Debrecen és térsége is kivette a részét, hiszen 2023-ban már az ötödik legnépszerűbb úticél volt a város. Rámutatott, az év első felében Debrecenben szálláshelyből származó bevétele 6,7 milliárd forint volt, a nyár első két hónapjában 18,3 százalékkal a város produkálta az ötödik legnagyobb vendégéjszaka számot, ami jó mutatja, hazánk második legnagyobb városának turizmusába érdemes befektetni.

– A Hilton első magyarországi vidéki szállodája a Debrecen felé megnyilvánuló pozitív nemzetközi, üzleti bizalomnak is bizonyítéka. Ahogy szimbolikus az üzenete annak is, hogy a virágzó város ikonikus turisztikai rendezvényéhez, a Debreceni Virágkarneválhoz igazították a szálloda megnyitóját – mondta Suhajda-Molnár Anikó.

A négycsillagos szálloda alapkövét 2021 szeptemberében rakták le, az ünnepélyes eseményen Papp László polgármester többek között arról is szót ejtett, hogy a vendégéjszakák száma a cívisvárosban az előző évhez képes 11 százalékkal emelkedett, a 2022-es bokrétaavatón pedig részt vett Malgorzata Morek is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában