Településfejlesztés

2024.08.07. 14:02

Így áll most a bölcsőde kialakítása Nagyhegyesen – fotókkal, videóval

A munka nyáron sem állt meg a mintegy 3 ezer lelket számláló Hajdú-Bihar vármegyei településen. Ügyesen gazdálkodik saját költségvetésével és a pályázati forrásokkal Nagyhegyes önkormányzata; megnéztük, milyen beruházások vannak folyamatban a településen.

Bekecs Sándor

A nyári időszak a legtöbb ágazatban elsősorban a pihenésről, szabadságolásokról szól. Kivételek persze itt is akadnak, ilyen például az építőipar, amely az év legmelegebb hónapjaiban sem áll meg, legfeljebb az időjárás körülményeihez igazítják a munkavégzést. Az uniós és hazai forrásoknak köszönhetően ez évben sem maradnak adósak a fejlesztésekkel az önkormányzatok: hol építenek, hol újítanak. Nagyhegyes esetében mind a kettőre találhatunk példát, így ellátogattunk a mintegy 3 ezer lelkes községbe, hogy megnézzük, hogyan haladnak a munkálatok.

Nagyhegyes, önkormányzat, fejlesztés, bölcsőde, művelődési ház
Folyamatosan szépül és modernizálódik Nagyhegyes művelődési háza
Forrás: Czinege Melinda

– Jelenleg a művelődési házunk belső felújítása van folyamatban. Az előtérben zajlanak a munkálatok, amit átalakítunk, illetve felújítjuk a mosdókat és egy akadálymentes mellékhelyiséget is kialakítunk – mutatta be a projektet Bajusz Istvánné polgármester. Az előtérben található ruhatárat megszüntették, elbontották, helyén egy mozgatható térelválasztót szerelnek be. – Ha kinyitjuk, kapunk egy nagy helyiséget. Ha becsukjuk, akkor lesz a földszinten egy klubhelyiségünk – magyarázta a településvezető.

 

A munkálatokra 7,2 millió forintot nyert korábban az önkormányzat, a teljes költség viszont körülbelül 25 millió forint. Az önerőt az önkormányzat saját költségvetéséből fedezi. A munkálatok várhatóan szeptember végéig tartanak majd.  

A nagytermet és a színpadot korábban szintén saját költségen újították fel, illetve 2-3 éve kapott az épület külső homlokzati hőszigetelést, napelemeket, hőszivattyús rendszert és kazánt. – Szerencsére a kazánra nem volt szükség a tavalyi télen – jegyezte meg a polgármester. 

Nagyhegyes, önkormányzat, fejlesztés, bölcsőde, művelődési ház
A művelődési ház előterének belső átalakítása során akadálymentes mosdóval és egy új klubszobával is bővül az intézmény
Forrás: Czinege Melinda

Az év végére elkészülhet Nagyhegyes új bölcsődéje

– Nagyon jó ütemben halad a bölcsőde építése is. Le a kalappal a kivitelező előtt, hiszen mindemellett nagyon szép rendet tart a munkaterületen – mondta Bajusz Istvánné. A régóta, és sokak által várt beruházás alapkövét idén áprilisban helyezték el. Az önkormányzat 300 millió forintot nyert a két csoportszobás bölcsőde kialakítására.  

A hatcsoportos, százötven férőhelyes óvodánkat 1998-ban adtuk át, majd 2011-ben kialakítottunk egy 5 fős bölcsődei csoportszobát, ami szinte azonnal betelt. Az új bölcsőde helyének több területet megnéztek a tervezők, de végül az óvodáét találták a legmegfelelőbbnek. Főleg azért, mert így nem kell két konyhát üzemeltetnünk

 – ismertette Nagyhegyes polgármestere. Az épület falai már állnak, illetve a tető faszerkezete is kész. A tervek szerint januárra készülhet el a bölcsőde. 

Nagyhegyes, önkormányzat, fejlesztés, bölcsőde, művelődési ház
Már állnak a falai az új bölcsődének és a tetőszerkezet is kész 
Forrás: Czinege Melinda

A turizmus területén is fejlesztettek Nagyhegyesen

Látványos fejlődésben nem volt hiány Nagyhegyesen az elmúlt bő egy év során. November végén egy gumiburkolattal és okos kandeláberrel ellátott futókört alakítottak ki a Kiserdei szabadidőpark részeként. Erre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszból (TOP Plusz) nyert 70 millió forint támogatást a település.  

További 50 millió forint TOP Plusz forrást fordíthattak a Kossuth utca, valamint a hozzá közvetlenül kapcsolódó Dózsa György és Táncsics Mihály utcák felújítására. A Magyar Falu Programban kapott, 4 millió forint támogatásból pedig a Béke utca 115 méteres szakasza készült el.

A turisztika területén is erősödött a település. Tavaly áprilisban a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat Oxenweg – Magyar szürkék útja elnevezésű projektjének egyik állomásaként adták át Nagyhegyes–Elep új és modern kilátóját, tanösvényét és látógatóközpontját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában