Szépkorú

2 órája

„Főzök, mosok, takarítok” – 101 éves lett a Hatvan utca legidősebb lakója – videóval

Meglátogattuk otthonában a debreceni Hatvan utca legidősebb lakóját. A 101 éves Pali bácsi nagyon jól tartja magát, és igazán jó humora van.

Nagy Emese

A 101 éves Károlyi Pál nagyon jól tartja magát, és remek a humora

Forrás: Kiss Annamarie

Ritkán éri a Haon stábját akkora meglepetés, mint kedden délelőtt, amikor a 101 éves Károlyi Pál bácsit köszöntötték születésnapja alkalmából debreceni otthonában. Pali bácsi olyan jól tartja magát, hogy nyugodtan letagadhatna minimum 20 évet, sőt, szellemileg is teljesen ép és nagyon jó humora van. Ahogyan az lenni szokott, az ünnepeltet, Pali bácsit nemcsak a Haon, de a várostól Papp Csaba önkormányzati képviselő, és Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa is felköszöntötte születésnapján. Ottjártunkkor megtudtuk, a 101 éves Pali bácsi Abádszalókon született, ott ismerte meg a feleségét, akivel két gyermekük, egy fiúk és egy lányuk született.

A 101 éves Pali bácsit születésnapja alkalmából Papp Csaba önkormányzati képviselő is felköszöntötte
A 101 éves Pali bácsit születésnapja alkalmából Papp Csaba önkormányzati képviselő is felköszöntötte
Forrás: Kiss Annamarie

A 101 éves Pali bácsi több mint 50 éve költözött Debrecenbe

– Már 6 éves koromban libát hajtottam, szóval hamar megtanultam, mi is az a felelősségvállalás. Fiatalkoromban kőművesnek tanultam, később, az aktív éveimben építőipari beruházásokkal, fejlesztésekkel foglalkoztam. Több mint 50 éves, 1972-ben költöztem feleségemmel kézen fogva Debrecenbe, ebbe a Hatvan utcai lakásba – fogalmazott Pali bácsi, akinek 3 éve hunyt el a felesége, azóta egyedül él, gyermekei és egy gondozó segíti a mindennapokban. A beszélgetésből kiderült, a szépkorúnak 4 unokája és 8 dédunokája van.

Az ünnepelt mindig nagyon aktív volt, ha nem a munkahelyén, akkor a kertjében dolgozott éjt nappallá téve. Csupán 5 évvel ezelőtt vált meg szeretett kertjétől, mivel már nagyon megterhelő volt számára az ottani munka. 

Világéletemben imádtam a virágokat, nem véletlen, hogy a megboldogult feleségemet Rózsának hívták

 – jegyezte meg. 

Majd elmondta, a kertben nemcsak virágok voltak, hanem rengeteg gyümölcs és szőlő, a termésből Pali bácsi rendszerint pálinkát főzetett. Érdeklődésünkre elmondta, a „tökéletes” pálinka alapja a jó gyümölcs, rosszat soha nem szabad az egészségesek közé vegyíteni, mert nagyon el tudja rontani a kész pálinkát. Azonban nemcsak kertészkedni szeretett az ünnepelt, imádott horgászni is, kihangsúlyozta, évtizedekkel ezelőtt egy hatalmas harcsát fogott a Mézeshegyi-tónál.

Pali bácsi szívesen beszélt az életéről
Pali bácsi szívesen beszélt az életéről
Forrás: Kiss Annamarie

A mai napig főz, mos, takarít

– A mai napig mindig van itthon pálinkám, egy kupicát iszom ebéd előtt, attól bajunk nem lehet. Tejeskávét is iszom naponta legalább kétszer, az legalább élénkít. Mióta meghalt a feleségem, azóta magamra főzök, mindent el tudok készíteni legyen az: húsleves, lebbencsleves, pörköltek stb. Attól függetlenül, hogy már 100-nál is több vagyok, ellátom magam, és küzdök azért, ez a jövőben is így folytatódjon. Nem túlzok, ha azt mondom: főzök, mosok, takarítok – emelte ki a 101 éves Pali bácsi, aki úgy véli, a hosszú élet titka az, ha az embernek mindig vannak céljai, ugyanis azok nélkül mit sem ér az élet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában