Elismerés

2024.09.16. 19:19

Negyvenhárom szakembert tüntettek ki a Debreceni Egyetemen

Negyvenhárom példaértékű tudományos munkát végzett ember kapott elismerést.

Haon.hu

Negyvenhárom, példaértékű tudományos munkát végzett szakembernek adta át a publikációs díjakat, valamint a kiválósági PhD-öszdöndíjat a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma és az intézmény vezetése hétfőn. Az elismerésekkel a GTIDEA amellett, hogy életpályamodellt kínál a jövő tudósainak, publikálásra ösztönzi a kutatókat – olvasható az unideb.hu-n.

Negyvenhárom, példaértékű tudományos munkát végzett szakembernek adtak át elismeréseket
Negyvenhárom, példaértékű tudományos munkát végzett szakembernek adtak át elismeréseket
Forrás: unideb.hu

A tudományos életpályát ösztönző elismeréseket 2023-ban alapította a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány; a Publikációs Díjat és a Kiválósági PhD Ösztöndíjat második alkalommal adták át az arra érdemeseknek.

Számos elismerést adtak át

Negyvenhárom olyan tudományos szakember vehette át a díjakat, akik munkájukkal hozzájárultak a Debreceni Egyetem tudományos megítélésének növeléséhez, valamint olyan kutatási témákban értek el nemzetközi sikereket, melyek az adott területen egyedülállónak tekinthetők. 

A Publikációs Díjat huszonöten, a Kiválósági PhD Ösztöndíjat tizennyolcan kapták meg, az elismerésekre összesen több mint kétszáz pályázat érkezett. Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadó ünnepségen tartott köszöntőjében kiemelte, hogy a díjak a kivételes tehetségek elismerését szolgálják, a díjazottak teljesítménye egyszerre testesíti meg a Debreceni Egyetem hitvallásának három pillérét: a kemény munkát, az elhivatottságot és a folyamatos fejlődés iránti vágyat.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke
Forrás: unideb.hu

Az anyagi és az erkölcsi támogatás a tudományos pálya több szintjén is lehetőséget nyújt a kitartó munka méltó elismerésére, társadalmi kiemelésére. Ez a szellemi kincsestár hozzájárul a hazai és nemzetközi tudomány fejlődéséhez. A befektetett munka példaértékű és inspiráló mindannyiunk számára, a díjazottak elkötelezettsége és szakmai kiválósága további lendületet adhat az egyetem fejlődésének annak érdekében, hogy az intézmény az innováció hazai és nemzetközi bázisa maradhasson. Az a cél, hogy biztosítva legyen az egyetem kutatói utánpótlása, a tudományos képességek fejlesztése és az anyagi biztonság megteremtése által a fenntartó alapítvány segítse a kutatók fokozatszerzését, a tudományos életpálya folytonosságát

 – hangsúlyozta a kuratórium elnöke.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese az ünnepségen kiemelte, hogy az intézmény elismertségét alapvetően oktatóinak és hallgatóinak minősége határozza meg.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese
Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese
Forrás: unideb.hu

Hazai viszonylatban a személyes interakció adott, nemzetközi kitekintésben viszont elsősorban az oktatók és a hallgatók tudományos tevékenysége a mérvadó, valamint az, hogy ezek miként jelennek meg a publikációkban, szabadalmakban. Nagy tisztelettel köszönöm a díjazottaknak, hogy a Debreceni Egyetem nemzetközi elismertségét tovább öregbítették, olyan nemzetközileg rangos eredményt tettek le az asztalra, melyre méltán lehet büszke az egyetem és büszkék lehetnek rá maguk az ösztöndíjasok is. A kuratórium és az egyetem vezetése elkötelezett abban, hogy az intézmény tudományos tevékenysége nemzetközi szinten is megállja a helyét, és előre haladhasson

– fogalmazott a rektorhelyettes.

A legkiválóbb tudósokat és tehetségeket díjazzák

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke, Nagy Péter is szólt a díjazottakhoz. Arról beszélt, hogy az ösztöndíjprogram a legkiválóbb tudósok munkáját és a jövő tehetségeit díjazza, valamint a leginkább példaértékű professzorok tevékenységét ismeri el. 

Nagy Péter a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke
Nagy Péter a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke
Forrás: unideb.hu

Mindkét díj kiemelt presztízsű. A PhD-hallgatók komoly minőségű munkával pályáztak és már bizonyítottak az olyan tudományos színtéren, mint a Pro Scientia, a TDK és adott esetben nemzetközi konferenciákon. A Publikációs Díjnál is nívós szakmai hátterű pályázatok érkeztek, a kari rangsorokat követően a Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület szakértői tettek javaslatot a legkiválóbb pályamunkákra, majd ezek közül kerültek ki a győztesek. A díjazás arra hivatott, hogy az egyetem jövője érdekében segítsük a fiatal generáció és a jelen kutatóinak tudományos törekvését. A mostani tanévben is mesterkurzusok indításával szeretnénk támogatni a PhD-hallgatókat, a Journal Clubban pedig a Publikációs Díjak nyertesei mutatkozhatnak majd be

 – tette hozzá a TTTT elnöke.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD Ösztöndíja elnyerésére azok pályázhattak, akik részt vesznek a Debreceni Egyetem állami ösztöndíjas, nappali tagozatos doktori képzésében és még nem töltötték be a 30. életévüket, valamint a doktori képzés első két félévében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és még a komplex vizsga előtt állnak. 

A Kiválósági PhD Ösztöndíj nyertesei megduplázzák eddig kapott juttatásukat, a Publikációs Díj nyertesei pedig a publikációk után bruttó 1 millió 500 ezer forint támogatásban részesülnek. 

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díját a Debreceni Egyetem olyan oktatója vagy kutatója kaphatta meg, aki az intézményben folyó kutatómunka eredményét vagy egyéb, hazai szempontból fontos tudományos művét magas tudományos minősítésű nemzetközi folyóiratban publikálta. 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában