Elsősegély

2 órája

Közel kétszáz hivatali dolgozó tanulja meg az életmentés alapjait Debrecenben

A debreceni polgármesteri hivatalnak egyik célja az Élet Mentő Pont minősítés elnyerése, valamint a már meglévő defibrillátor mellé újabb eszközöket telepítenének. A minősítés elnyeréséhez szükség van továbbá arra is, hogy a munkatársak tisztában legyenek az életmentés alapjaival. Ennek érdekében indult elsősegélynyújtó képzés szeptember 19-én.

Haon.hu

A képzés indulását megelőző megnyitón Szekeres Antal címzetes főjegyző elmondta, hogy a polgármesteri hivatalban dolgozók és a hivatalhoz forduló ügyfelek nagy száma egyaránt indokolja azt, hogy rendelkezzenek olyan képzett elsősegélynyújtó munkatársakkal, akik szükség esetén azonnal tudnak szakszerű segítséget nyújtani és a mentőszolgálat munkatársainak érkezéséig a bajba jutott személyt ellátni – számolt be róla közleményében a Debreceni Városháza.

Az egyik legfontosabb feladat, hogy a munkatársak tudjanak elsősegélyt nyújtani
Az egyik legfontosabb feladat, hogy a munkatársak tudjanak elsősegélyt nyújtani
Forrás: Debreceni Városháza

A főjegyző kiemelte, hogy a hivatal dolgozói létszáma közel 500 fő, akik közül közel 200-an vesznek részt több turnusban a képzésen. Az Új Városházán már működik egy félautomata defibrillátor, de a 2025-ös költségvetés terhére a Régi Városháza épületébe is terveznek ilyen eszközt beszerezni, így a technikai háttér is biztosított lesz a hivatal épületeiben.

Széles Diána alpolgármester köszöntőjében méltatta az Országos Mentőszolgálat munkáját, és hozzátette, hogy bizonyos helyzetekben, amikor minden perc számít, akkor szükséges, hogy oda merjünk menni segíteni, amihez jó, ha rendelkeznek az állampolgárok egy bizonyos szakmai tudással – olvasható a sajtóanyagban.

Széles Diána alpolgármester szerint jó, ha bizonyos szakmai tudással rendelkeznek az emberek
Széles Diána alpolgármester szerint jó, ha bizonyos szakmai tudással rendelkeznek az emberek
Forrás: Debreceni Városháza

Már a fiatalokat is elsősegélynyújtásra oktatják

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy Debrecenben 16 Élet Mentő Pont érhető el, továbbá egy applikáció is segít abban a tekintetben, hogy hol található a legközelebbi félautomata defibrillátor. Fontos cél, hogy Debrecenben mindenki tisztában legyen az életmentéshez szükséges tudással, hiszen a problémák már egészen fiatal korban megmutatkozhatnak. Ezt bizonyítja az iskolai szűrővizsgálatok eredménye is. Ezzel párhuzamosan minden 10. évfolyamos diáknak tartanak a Pósa utcán életmentő képzést, amely országosan egyedülálló program, így a fiatalok már birtokában vannak annak a tudásnak, ami az életmentéshez szükséges.

Széles Diána kiemelte, ez az összefogás a város gondoskodáspolitikájának a lényege, hiszen egy társadalmilag fontos ügyben tudnak összefogni jelen esetben a Polgármesteri Hivatal dolgozói.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában