Fűtési szezon

9 órája

1627 háztartásban már fáztak Debrecenben – a lehűléssel viszont nem jár párban a távfűtés

Hamarosan érkezik a lehűlés… Vajon fázni fogunk otthon? Megkérdeztük a Debreceni Hőszolgáltató Zrt.-t, hogy mikortól számítható a fűtési szezon kezdete, emelkedtek-e a díjak, és mit (nem) kell tenni akkor, ha esetleg jön majd egy újabb felmelegedés.

Balogh Efraim

Amíg tart a jó idő, addig lehet spórolni, viszont már vannak, akik kihasználták, hogy elkezdődött a fűtési szezon

Forrás: Illusztráció/MW-archív

Még egy darabig élvezhetjük a kellemes, 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletet, azonban elég csak a telefonunk időjárás-előrejelzésére nézni, abból kiderül, hogy ez valószínűleg nem sokáig marad így. A fázósabbak alighanem már arra várnak, mikor indul el a hivatalos fűtési szezon 2024-ben, hogy legalább otthonukban ne dideregjenek, vagy éppen „kiolvadhassanak”  majd a küszöböt átlépve. A Haon megkereste a Debreceni Hőszolgáltató Zrt.-t a részletekkel kapcsolatban.

fűtési szezon 2024, fűtési szezon kezdete 2024, fűtés debrecen, haon
Vajon mikor jön el a pillanat, amikor melegebb lesz bent, mint kint? A fűtési szezon már elindult...
 Forrás:  Illusztráció/MW-archív

Milyen napra esik a fűtési szezon kezdete 2024-ben?

– Hatályos jogszabály alapján minden év szeptember 15-én indul a fűtési szezon, ettől az időponttól számítva a Távhőszolgáltatónak saját üzemeltetésű rendszerével rendelkezésre kell állnia fűtésbeindítás vonatkozásában. Ez Debrecenben idén is így történt, melynek következtében a hirtelen jött lehűlés nem ért felkészületlenül bennünket – osztotta meg velünk Vaskó János műszaki igazgató. 
Mint kifejtette, a debreceni társasházakban a fűtés beindítását a felhasználói közösség képviselője (közös képviselő, lakásszövetkezet) rendelheti meg írásban. Az ehhez szükséges kitöltési tájékoztatót tartalmazó fűtési megrendelő formanyomtatvány pedig a társaság honlapjáról letölthető.  Amennyiben beérkezett az írásos megrendelő, onnan számítva (szerződés szerint) 48 óra áll a szolgáltató rendelkezésére ahhoz, hogy beindítsa a fűtést.

Hőközpontjaink már több mint 75 százaléka távfelügyelettel rendelkezik, amelyek túlnyomó többségét felkészítettük a helyszíni jelenlét nélküli „távindításra”, így a fűtési igény beérkezése után gyorsabb bekapcsolást tudunk végezni

 – mutatott rá Vaskó János.

Ennyien kérték eddig, hogy induljon el a fűtés debreceni otthonukban

A műszaki igazgató nyilatkozatából kiderült, hogy az elmúlt másfél hét során még aránylag kevesen érezték úgy, hogy elengedhetetlen a radiátor melege otthonukban: 

33 ezer 397 háztartásnak nyújtanak fűtési szolgáltatást, melyből eddig 1627 háztartás (5%) képviselője kérte eddig a fűtés bekapcsolását. Vaskó Jánost egyébként arról is kérdeztük, hogy emelkedtek-e idén a díjak, és arról biztosított, hogy rendelet szerint vannak meghatározva, nem módosultak, tehát az eddigiekhez hasonló árakkal lehet majd számolni.

Vaskó János hasznos tanácsokat is adott: felhívja a figyelmet, hogy a légtelenítéssel összefüggő fűtési és zajproblémák elkerülése érdekében (akik eddig még nem tették meg) a felhasználók a termosztatikus radiátor szelepeket tekerjék maximális állásba. A fűtés hatásos beindulása után (nagyságrendileg 1 nap) a szelep a kívánt belső hőmérséklethez tartozó értékre állítható.

– A felhasználói rendszeren továbbra is díjmentes a szolgáltatásunk testi épséget veszélyeztető és/vagy jelentős vagyoni kárt okozó hiba esetén, mely az alábbiakra érvényes:

  • a felhasználói rendszer kizárása és ürítése,  
  • valamint az adott épületre vonatkozó fűtés beindítást követő 10 napon belül a felhasználói rendszer légtelenítése tekintetében. 
    A fűtés elindítását követő 11. naptól kezdődően a társaságunktól megrendelt légtelenítést a díjszabásunkban szereplő összeg ellenében végezzük – hívta fel a figyelmet.
    Hozzátette, 

ha már egyszer útnak indították a meleget, akkor egy esetleges, néhány napig tartó időjárás javulás esetén nem javasolják, és „fölöslegesnek” vélik a fűtés leállítását.

Ennek az az oka, hogy a társaság hőközpontjai korszerű szabályozó berendezésekkel vannak felszerelve, melyek a külső hőfok emelkedésre automatikusan csökkentik a fűtővíz hőmérsékletét, illetve leállítják a fűtést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában