Energetikai fejlesztés

2 órája

A Bocskai-strand felújítása után újabb fürdőfejlesztésnek örülhetnek a böszörményiek – fotókkal

Fontos fejlesztést adtak át szerdán a hajdúvárosban. A beruházás révén jelentősen fenntarthatóbbá vált a hajdúböszörményi fürdő üzemeltetése.

Szőke Tímea

Bertalan Péter fürdővezető megmutatta többek közt a textil légcserélőt (a mennyezeten futó hosszú szürke cső): le lehet venni, és ki lehet mosni

Fotó: Czinege Melinda

Kevésbé látványos, ám annál fontosabb beruházást adtak át szerdán Hajdúböszörményben: megújult a Bocskai Strand- és Gyógyfürdő energetikai rendszere. Az energetikai korszerűsítés során többek közt épületenergia fejlesztés, hőtermelők, hőelosztók, légkezelők, épületklímák fejlesztése, több hőszivattyú beépítse és technológiai automatizálás is történt. A hajdúböszörményi fürdő energetikai korszerűsítése az energiaköltségeket éves szinten közel 55 százalékkal csökkenti.

Kiss Attila polgármester a hajdúböszörményi fürdő energetikai korszerűsítése kapcsán a fürdő történetét is felidézte haon
Kiss Attila polgármester a hajdúböszörményi fürdő energetikai korszerűsítése kapcsán a fürdő történetét is felidézte
Fotó: Czinege Melinda

Kiss Attila polgármester a projektzáró rendezvényen felidézte a strand történetét, hozzátéve, hogy az utóbbi években nagyon sokat értek el a létesítmény fejlesztésében.

Ez a mostani projekt nem látványos, azonban a hosszú távú fenntarthatóság miatt igen fontos, hiszen nem mindegy, hogy milyen áron, milyen költségekkel tudja a város cége működtetni a fürdőt, márpedig az üzemeltetési költségek ezután sokkal alacsonyabbak lesznek. Évente több tízmilló forintos megtakarítást eredményez a beruházás

 – mutatott rá. Arról is beszélt, hogy bár néhányan megkérdőjelezik, miért kell Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszló és Debrecen közelében egy strand, a látogatószámok igazolják létjogosultságot: idén csak nyáron 31 ezer vendége volt a fürdőnek, egész évben pedig mintegy 100 ezren keresik fel (a termálrész egész évben nyitva tart – a szerk.).

Horváth Anikó, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. projektmenedzsere
Horváth Anikó, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. projektmenedzsere
Fotó: Czinege Melinda

A hajdúböszörményi fürdő energetikai korszerűsítése számos előnnyel jár

A fejlesztés szükségességét hangsúlyozta Horváth Anikó, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. projektmenedzsere.

 Ma azt látjuk, hogy nagyon sok fürdő nagyon veszteséges, illetve köztudott, hogy az elmúlt években jelentősen nőttek az energiaárak. Ez a beruházás elengedhetetlen volt ahhoz, hogy költséghatékonyan és hosszú távon rentábilisan tudjon működni a hajdúböszörményi strand

 – mondta.
Bemutatta a projektet; 299 millió 954 ezer forintot nyert a város TOP Plusz forrásból a 100 százalékos támogatási intenzitású beruházáshoz, kisebb pótmunkák miatt még egymillió forintot kellett önerőből hozzátenni. A kivitelezést idén tavasszal kezdték meg, a cél az energiafelhasználás és az üzemeltetési költségek csökkentése volt. Emellett a környezetvédelmi szempontok és a lakossági szemléletformálás is hozadéka a projektnek, ami a dolgozók képzésével zárul le teljesen. Műszaki tartalmát tekintve energiatudatos gépészeti korszerűsítés történt, hőtermelők, hőelosztók, légkezelő, épületklímák újultak meg, továbbá megoldották a termálvíz hőjének hasznosítását is. 

A beruházás részleteiről itt írtunk bővebben:

Tudatosan építkeztek a fürdőfejlesztések során

– Rövid időn belül a sokadik átadón vagyunk a hajdúböszörményi fürdőben, ahol egymásra épülő fejlesztések sora zajlik – emlékeztetett Tiba István, a térség országgyűlési képviselője. Egyetértett a polgármesterrel abban, hogy szüksége van a városnak a strandra, ahol a böszörményiek helyben tölthetik a szabadidejüket, kulturált körülmények között élvezve a létesítmény szolgáltatásait. 

– Valóban kevés fürdő nyereséges, ahhoz két feltételnek kell teljesülnie: egyrészt legyen nagy terület, így sok vendéget tudnak befogadni, másrészt olyan szintű legyen az energiahatékonyságuk, és ez itt most megvalósult, hogy a fenntartó gazdaságosan működtethesse a strandot – mondta Tiba István. Ezen túl úgy vélte, a böszörményi városvezetőség lelkesedéssel, odaadással, és jószándékkal végezte a fürdő fejlesztését; tudatosan, „lépcsőről lépcsőre” építgetve, kihasználva minden adódó lehetőséget. Ma egy otthonos, családias, rendezett, tiszta strand fogadja nem csak a helyieket, hanem a máshonnan érkezőket is.

Végezetül a képviselő elismeréssel szólt arról a fejlődésről, amit Hajdúböszörmény az utóbbi években elért, s mely példaként szolgálhat más települések számára is.

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője Hajdúböszörmény haon
Tiba István, a térség országgyűlési képviselője
Fotó: Czinege Melinda

Bertalan Imre, a Hajdú7 Turisztikai és Rendezvényszervező Kft. kommunikációs igazhatója vette át a beruházást, aki szerint az ősz beköszöntével még hangsúlyosabb válik, hogy hatékonyan és gazdaságosan tudják az épületben a megfelelő hőérzetet biztosítani. – Hajdúböszörmény büszkén gyarapítja a magyar fürdővárosok sorát, hiszen az elmúlt húsz évben nagyon komoly fejlesztések zajlottak itt. Bízom, benne, hogy ez a tendencia folytatódni fog – mondta.

Az átadó után fotósunk bepillantást kapott a felújított gépészeti rendszerekbe; Bertalan Péter fürdővezető megmutatta többek közt a titánlemezes hőcserélőt, mely a használt termálvíz hőjét vezeti el; a hőszivattyúkat, az uszoda textil légcserélőjét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában