Podcast

2024.09.15. 07:20

A Harvardra nyert ösztöndíjat a Debreceni Egyetem hallgatója

Sokunknak leginkább az amerikai filmekből lehet ismerős a tengerentúli állam egyik legnevesebb felsőoktatási intézménye. A Debreceni Egyetem fiatal jogász szakos hallgatója azonban saját élményeket is szerezhetett a Harvard Egyetem mindennapjairól.

Bekecs Sándor

Nem mindennapi lehetőséggel élhetett a nyár folyamán a Debreceni Egyetem harmadéves jogász szakos hallgatója. A hajdúszoboszlói fiatal, Marjai László, az Amerikai Egyesült Államok egyik legnívósabb, legnépszerűbb felsőoktatási intézményében, a Harvard Egyetemen végzett el egy háromhetes nyári kurzust. A Hajdú Online podcast-műsorában mesélt élményeiről. 

Marjai László a Harvardon végezhetett el egy nyári kurzust
Marjai László a Harvardon végezhetett el egy nyári kurzust
Forrás: Molnár Péter

– Őszintén szólva, kihívást kerestem, amikor a jogászképzésre jelentkeztem. Fél évig anglisztikára jártam, de rájöttem, az nem az én pályám, nem az a fajta kihívás, amit szeretnék, ami motivál, előre visz. Alapból humán beállítottságú vagyok, ráadásul nagyon szeretem a történelmet – idézte fel, hogyan került a Debreceni Egyetem jogi karára. Két teljes év után sem bánta meg a váltást. Mint fogalmazott, a jogot logikusnak, izgalmasnak és érdekesnek találja. Hozzátette, jelenleg a munkajog az, ami iránt a legjobban érdeklődik. 

Teljesen másképp zajlik egy óra a Harvard Egyetemen 

A Debreceni Egyetem mellett az MCC debreceni közösségének is tagja, ahol lehetősége nyílt pályázni különböző nyári kurzusokra, így nyert egy háromhetes képzési lehetőséget a Harvard Egyetemre. A tengerentúlon tárgyalástechnikát, illetve vállalati konfliktuskezelést tanult.   

– Háromórás minden alkalom. Ebből egy-másfél volt a tényleges elmélet, majd volt egy kis szünet. Az óra további részében pedig a gyakorlatba ültettük az addig megtanultakat. Körülbelül 35-40-en voltunk ezen a kurzuson, nagyon sok országból, a világ minden tájáról – mondta. Megjegyezte, nemcsak a megszerzett tudás, de a más országból érkező emberekkel való kapcsolat kialakítása, tapasztalatszerzések miatt is megérte belevágnia ebbe a képzésbe. 

– A társaim között voltak többen is, akik már tapasztaltabbak a tárgyalások terén, évtizedek óta ebben dolgoznak. Sokat tanulhattam tőlük – emelte ki. 

Nem csak új ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagodott 

László elmondta, nagyon sok épület található a Harvard területén, köztük kollégiumok is. Ezek közül az egyik hatágyasban szállt meg három hétig. – Volt hat külön szoba, egy saját ággyal, asztallal, szekrénnyel és volt egy közös nappali, ahol esténként összeültünk beszélgetni, ismerkedni. Nagyon nagy élmény volt ez a része is, mindenki kedves volt, összekovácsolt minket – osztotta meg élményét.  

Marjai László örömmel mesélt az élményeiről
Marjai László örömmel mesélt az élményeiről
Forrás: Molnár Péter

– Furák voltak a mindennapok abból a szempontból, hogy nem teltek másképp, mint itthon. Úgy gondoltam, kevésbé fogom magam biztonságban érezni ott, mint itt, mivel nagyon sok és sokféle ember lesz körülöttem és nagyon sok zaj. Szerintem így is lett volna, ha nem a Cambridge városrészen lenne a Harvard. Ez Boston egyik leggazdagabb és legjobban fenntartott negyede – mesélte. Mint kifejtette, a számára ideális környezetbe került, ahol nincs túl sok ember, de nincsenek kihalt utcák sem és szép a környezet. Ezért számára olyanok voltak a mindennapok, mint Debrecenben. 
Az amerikai filmekkel ellentétesnek találta, hogy a Harvardon nem tapasztalt versengést, egymás elleni áskálódást. Mindenki nyitott és segítőkész volt, már az első napot készítettek egy WhatsApp-csoportot, ahol tudtak egymással kommunikálni. A képzéssel kapcsolatban pedig elmondta, azt kapta, amit elvárt, nagyon tetszett neki és kiválónak találja. – Ami a legnagyobb különbség az itthoni képzésekhez képest – legalábbis szerintem –, hogy sokkal gyakorlat-orientáltabbak a kurzusok. Ez nagyon sokat jelentett a tanulásban – fogalmazott.  

Mindezek mellett Marjai László mesélt arról, milyen alkoholt preferálnak az amerikaiak, mennyit tudtak Magyarországról a külföldi társai, továbbá elmondta azt is, mik a jövőbeni tervei és visszatérne-e Amerikába. A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg: 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában