Egészség

2024.09.14. 14:54

Kétnapos kongresszust tartott Debrecenben a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában olyan gyermeknőgyógyászati műtéteket is végeznek, amelyeket az országban máshol még nem.

Haon.hu

Kétnapos kongresszust tartott Debrecenben a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság – számolt be róla az unideb.hu. Mint írják, a kongresszuson olyan témák kerültek napirendre, mint például a HPV elleni immunizációs program, a szexuális abúzus gyermeknőgyógyászati kérdései, a sporttáplálkozás nőgyógyászati vonatkozásai, a hormonális változások hatása a serdülő lányok sportteljesítményére, valamint az endometriózis kezelése serdülőkorban.

Kétnapos kongresszust tartott Debrecenben a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság
Kétnapos kongresszust tartott Debrecenben a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság
Forrás: unideb.hu

A konferenciára összegyűlt neves szakemberek előtt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) elnöke, Szabó Zoltán professzor köszöntőjében méltatta a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakmai teljesítményét, kiemelte, hogy a 2021 és 2023 között lezajlott klinikai integráció során az intézmény nélkülözhetetlen szerepet játszott többek között a járványügyi védekezésben is.

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke
Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke

– A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika a mai kongresszus fókuszában lévő gyermeknőgyógyászati szakirány területén is kiemelkedő szakmai munkát folytat, hiszen már a születés pillanatától egészen a gyermekkor végéig ez az intézmény biztosít magas színvonalú szakmaspecifikus ellátást, nem csupán a vármegye határain belül, hanem az azt átívelő regionális szerepkörben is – fogalmazott a DE KK elnöke.

A házigazda szerepét betöltő DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, Krasznai Zoárd egyetemi docens, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság elnökeként is elmondta: a gyermeknőgyógyászat az 1960-as évek óta vált önálló diszciplínává hazánkban, amely egyebek mellett fejlődési és kromoszóma rendelleneségekkel, serdülőkori problémákkal foglalkozik. A gyermeknőgyógyászok az elmúlt évtizedekben több területen jelentős előrelépést tudtak elérni.

– Vannak olyan társklinikák Debrecenben, amelyekkel szoros napi munkakapcsolatot ápolunk, ilyen például a Gyermekgyógyászati Klinika. Együttműködésünk eredményeként olyan fejlődési rendellenességek komplex gyógyítása is megvalósul, amely hazánk más centrumaiban még nem lehetséges – jelentette ki Krasznai Zoárd.

A kongresszus kiemelt témája volt az egészségügyi problémák megelőzése, a prevenció, de olyan jelentős szakmai kérdésekkel is foglalkoztak, mint például a méh transzplantációja

– emelte ki a főszervező.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere arról számolt be, hogy 2019-ben a Debreceni Egyetemmel együttműködve egy olyan iskolaegészségügyi szűrőközpontot alakítottak ki, ahol az általános és középiskolába járó gyerekeket vizsgálják. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetének Pósa utcai Központjában évente több mint 13 ezer szűrővizsgálatot végeznek és felvilágosító, ismeretterjesztő előadásokat is tartanak.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere
Széles Diána, Debrecen alpolgármestere
Forrás: unideb.hu

Azt tapasztaljuk, hogy a mai gyerekek városi életmódjuk következtében keveset mozognak, sokaknak nem jó a látása, a hallása, mozgásszervi problémákkal küzdenek 

– számolt be az alpolgármester.

Széles Diána hangsúlyozta, hogy ezen gondok megoldását és megelőzését szolgája például a néhány éve elindított és hatékonyan működő Mozdulj Debrecen program is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában