Szakmai nap

3 órája

Hello Szakma! Debrecenben: Gulyás Michelle is a cívisvárosba jön

Több olimpikon is tiszteletét teszi majd a Debreceni Szakképzési Centrum pályaválasztási kiállításán október 7-én és 8-án. Az egyik vendég Gulyás Michelle, olimpiai bajnok öttusázó lesz majd, mint megtudtuk az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón, melyen persze több részlet is kiderült a Hello Szakma! programjairól.

Balogh Efraim

A Hello Szakma! tavaly is sok érdeklődőt vonzott

Forrás: Napló-archív

Immár negyedik alkalommal startol el a Debreceni Szakképzési Centrum őszi nagy rendezvénye. A Hello Szakma! – Út a jövőbe pályaválasztási kiállítás két alkalommal, október 7-én, hétfőn, és október 8-án, kedden is várja a látogatókat, ráadásul olimpiai és világbajnok sportolók is tiszteletüket teszik majd. A szervezők további részleteket is megosztottak a Nagyerdei Stadion sajtótermében hétfő délután.

A Hello Szakma! rendezvényről hétfőn számoltak be
A Hello Szakma! rendezvényről hétfőn számoltak be 
Forrás: Molnár Péter

Hello Szakma! Debrecenben: több mint 90 kiállító segít elbarangolni a szakképzés világában

– Ez a kezdeményezés, ami elindult négy évvel ezelőtt, az példaértékű országosan is. Debrecen erejét mindig is az mutatta, hogy képesek vagyunk összefogni a jó ügyekért, és mindig támaszkodunk a helyben lévő tudásra. Innovatív város vagyunk, mert a Hello Szakma! debreceni ötlet alapján indult el, és más vármegyék szakképzési centrumai is innen vették át a kezdeményezést – jelentette ki Balázs Ákos alpolgármester.

Balázs Ákos alpolgármester példaértékűnek nevezte a rendezvényt
Balázs Ákos alpolgármester példaértékűnek nevezte a rendezvényt
Forrás: Molnár Péter

Mint részletezte, több mint 90 kiállító és együttműködő partner vesz majd rész az eseményen, melyet a Nagyerdei Standionban fognak megrendezni. Úgy fogalmazott, hogy a rendezvény célja olyan jövőképet biztosítani a régióban él fiatalok számára, melyek segítségével karriert tudnak építeni.

Bara Tamás, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának alezredese arról beszélt, hogy 

a rendészet látványos, statikus és dinamikus bemutatókkal készül, illetve egy olyan sztárvendéget hívtak meg, aki idén nyáron olimpiai bajnoki címet szerzett öttusában: Gulyás Michelle is részt vesz majd az eseményen. 

Michelle egy pódiumbeszélgetésben fog mesélni majd a sport és rendészet világáról, illetve hogy miért választotta hivatásául a rendőri pályát. A második napon a jelenleg 10 hónapos rendőrtanulóktól (akik bemutatót fognak tartani) tudnak majd kérdezni a diákok és pedagógusok.

Bara Tamás, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának alezredese
Bara Tamás, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának alezredese
Forrás: Molnár Péter

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szintén beszélt a Hello Szakma! céljáról:

Ez elsősorban a fiatalságnak szól, hogy megismertessük a versenyképes szakmákat, illetve a vállalkozókat, akikkel kapcsolatot tudnak majd kialakítani. A magyar humántőke-képzés nagy kihívás előtt áll. Szeretnénk a nemzeti vállalkozásokat minél jobban versenyképessé tenni, hogy olyan képzett szakemberek legyenek minden szinten, akik nemzetközi szinten is versenyképes termékeket tudnak piacra dobni

– hangsúlyozta, és ezzel együtt úgy véli, a felnőttképzést sem szabad elfelejteni.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke 
Forrás: Molnár Péter

Aki szakképzésben érettségizik, több pontot szerezhet, mint aki gimnáziumban teszi le a vizsgát

Aláhúzta, minden ilyen rendezvény nagyon fontos, mert az a szándék, hogy minél több tanuló érdeklődését felkeltsék, illetve olyan vállalkozásokat működtessenek, amelyek termékei a nemzetközi piacra is eljuthatnak.

– A Debreceni Egyetem karai ezen az eseményen is meg fognak jelenni – mondta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, majd hozzátette, a diákok egy része úgy tanul tovább, hogy kreditpontot is visz magával a felsőoktatásba, tehát már a szakképzés alatt megkezdi egyetemi tanulmányait.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja
Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja
Forrás: Molnár Péter

– Most azt lehet látni, hogy egy szakképzésben szerzett érettségivel könnyebb 500 pontot gyűjteni, mint egy gimnáziumban. A legfontosabb, hogy minél többen megtalálják a szakmájukat, és maradjanak itthon, mert Debrecen fejlődik, van munkaerőigény, és szeretnénk, ha a mi gyerekeink tudnák erősíteni a gazdaságot – osztotta meg gondolatait Bács Zoltán.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója is kiemelte, hogy dinamikus fejlődésnek indult a debreceni gazdaság, és ahhoz, hogy megfelelő szakemberek töltsék be a pozíciókat, fontos állomás a pályaválasztási kiállítás, mert így karrierutat láthatnak maguk előtt a növendékek.

Sokkal egyszerűbb úgy bekerülni a Debreceni Egyetemre, hogy a mi szakmáink közül választanak. Csak hogy egy példát említsek, az okleveles technikus egyre népszerűbb képzési forma, legalább 6 ágazatban tudunk az egyetemmel együtt dolgozni

– hívta fel a figyelmet.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója
Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója
Forrás: Molnár Péter

Kiderült, ki lesz a másik olimpikon a Hello Szakma! második napján

Mint Szilágyi Sándor elmondta, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve két új szakmai képzést is bevezetnek a jövőben: rendészeti technikusnak és rendészeti őrnek is tanulhatnak majd a diákok.

11 intézményünk mutatja be szakmai képzését, közel 20 ágazat, és csaknem 80 szakma interaktív megismertetésével, melyekkel szeretnénk közelebb hozni a szakmákat a diákokhoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is. A szakképzésnek pedig csak akkor van értelme, ha meg tudjuk mutatni, hogy milyen karrierutat tud bemutatni a diák, miután végzett

– hangsúlyozta.

Azt is megtudtuk Szilágyi Sándortól, hogy Gulyás Michelle mellett Osváth Richárd, paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívó (aki egyben a DEAC sportolója) szintén ellátogat majd a rendezvényre a sport népszerűsítése céljából. A Hello Szakma! eseményt október 7-én hétfőn és 8-án, kedden rendezik meg 10 és 17 óra között, s mint a főigazgató kiemelte, minél több általános iskolást várnak, illetve szeretnék, ha a szülők is értesülnének az eseményről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában