Egyház

2024.09.05. 16:09

Új liturgikus tér nyílt Hajdúnánáson – fotókkal

Új kápolnával gazdagodott Hajdúnánás. Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ kápolnaszentelő ünnepségét szeptember 5-én, csütörtökön tartották az intézmény Fürdő utcai telephelyén.

Kosztin Éva

Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ kápolnája a Fürdő utcai telephelyen

Forrás: Molnár Péter

– Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ 2021 júliusától működik a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában. A hajdúnánási Fürdő utcai telephely állami tulajdonból került egyházi fenntartásba a szintén helyben működő Magyar utcai épülettel együtt, azóta számtalan beruházás megvalósult. A Fürdő utcai telephelyen 109 férőhelyen, 3 emeleten az év 365 napján nyújtunk idősek otthona ellátást, szakápolási engedéllyel és főzőkonyhával együtt – ismertette Simon Mihály, az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője. Hozzátette, az épületben összesen 113 ajtó van, de van egy, amelyik különleges: a kápolnáé, amely kapocs a földi és a szakrális világ között.

kápolnaszentelés, hajdúnánás
Simon Mihály arról beszélt, a kápolna kapocs a földi és szakrális világ között
Forrás:  Molnár Péter

A kápolnaszentelést páratlan szakrális élmény követheti

– Mintha egy szép templomra tekintenénk, olyan a belső gazdagsága a kápolnának: itt biztosan páratlan szakrális élményben lehet részünk – adott hangot a vélekedésének Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés alelnöke, aki a történelmi egyházak és az önkormányzatok között kialakult jó kapcsolatot is méltatta.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere szerint egy a kérdés: hisszük-e Istent? 

Örültem, amikor a görögkatolikus szolgáltató központ átvette az intézményeket Hajdúnánáson, hiszen ha több a munkás, több az elvégzett munka

 – fogalmazta meg. Arról is beszélt, hogy a társadalom tükrözi, hogyan bánik az idősekkel, de a településen kiválóak a szolgáltatók, még távoli városokból is érkeznek a szolgáltató központba a jó híre miatt.

– Több mint 200 munkavállalóval és 180 fő bentlakásos ellátottal kiemelt feladatunk a lehető legjobb munkafeltételek és életkörülmények biztosítása – jelentette ki Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Igazgatója. Kifejtette, 

többek között nemcsak felújították a telephelyeken a konyhát, a mosodát és a tornatermet, hanem már egy olyan gépészeti terv is az intézmény rendelkezésére áll, amellyel megvalósítható lenne az épületek energetikai korszerűsítése. 

kápolnaszentelés, hajdúnánás
Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója
Forrás:  Molnár Péter

– A kápolna kialakítása 2022-ben kezdődött, elsőként elkészült az ikonosztázion állványa és az ikonok, majd beszereztük az egyéb berendezéseket, az oltárt és a liturgikus eszközöket – tájékoztatott.

A kápolnaszentelést dr. Seszták István főhelynök atya vezette. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában