Egyház

2024.08.22. 14:50

Törő András elárulta, mit jelent számára a rektori kinevezés és milyen feladatok várnak rá

A debreceni atya hatéves ciklust fog ellátni, és számos más feladat is vár rá.

Haon.hu

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felterjesztését követően a Szentszék dr. Törő András atyát, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papját, esperes, plébániai kormányzót nevezte ki a római Pápai Magyar Egyházi Intézet rektorává a most kezdődő hatéves ciklusra. Törő András 2024 augusztusától látja el új hivatalát. Az atyával a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapján jelent meg interjú, melyben a hivatásáról, tapasztalatairól is kérdezték őt, valamint arról, hogyan készül az új megbízatására.

Dr. Törő András lett a a római Pápai Magyar Egyházi Intézet rektora
Törő András lett a a római Pápai Magyar Egyházi Intézet rektora
Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

András atya a kinevezés kapcsán megosztotta: büszkeséggel tölti el a megtisztelő megbízás, ugyanakkor nehéz szívvel hagyja el a debreceni Megtestesülés Plébánia közösségét, ahol hosszú éveken át szolgált. Elmondta, hogy minden szolgálatban jelen kell lenni az adott pillanatban, és hogy Rómában sem kíván vendég lenni, hanem teljes odaadással végzi majd feladatait. Hangsúlyozta, hogy nincs előre megírt forgatókönyv az életében; mindig arra törekszik, hogy a legjobbat hozza ki abból a helyzetből, amiben éppen van.

A rektori kinevezés több feladatot is magába foglal

A Pápai Magyar Intézet vezetése mellett a római magyar katolikus közösségek főlelkészi teendőit is ellátja, valamint Magyarország szentszéki nagykövetségének egyházi tanácsosaként is tevékenykedik majd.

Emellett részt vesz a Szent István Alapítvány munkájában is. Törő atya szerint az Istennek legtalálóbb neve a Tovább lehetne, hiszen életünk során folyamatosan előre kell lépnünk és bízni Isten gondviselésében. Törő András atya hálával tekint vissza az elmúlt kilenc évre, amit Debrecenben töltött, ahol sok élményt és barátot szerzett. Az elválás nehéz, de nyitottsággal és reménnyel indul Rómába, hogy folytassa szolgálatát az egyházban. Hangsúlyozta, hogy a debreceni közösség örökre nyomot hagyott benne, és tovább viszi magával mindazt, amit itt tanult és tapasztalt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában