Mindennapi csoda

2024.09.06. 15:36

Mi sem természetesebb: a diófák árnyékában hűsöl egy kenguru Konyáron – videóval

Kóbor kutyáról már hallottunk, egy-egy elsuhanó macskát is sűrűn látni Hajdú-Biharban, ám egy szökkenő erszényes ritka látvány a vármegyében. Most azonban egy kenguru kóborol Konyáron.

Hajnal László

Talán a hetek óta tomboló kánikula miatt, talán Ausztráliával keverte össze szomszédos országunkat, Ausztriát, mindenesetre a napokban, eddig ismeretlen okból beköltözött egy Konyárhoz közeli tanyára egy kenguru.

Kengurut láttak egy Konyár melletti tanyán
Kengurut láttak egy Konyár melletti tanyán
Forrás: Barta Imre

Az esetet Barta Imre osztotta meg a Facebookon, a konyári lakost telefonon érte el a Haon. Portálunknak elmondta, csütörtök este kereste meg egy ismerőse, hogy egy, a település és Hajdúbagos közötti gazdaságnál jelent meg az erszényes. Abban kért tőle segítséget, hogy befogják az állatot, és biztonságos helyet találjanak neki, ugyanis az eredete nem ismert, és ugyebár Magyarországon sem honos állat.

Barátságos a kóbor kenguru

Habár a debreceni állatkert 30 kilométerre van, illetve Hosszúpályiban is létezik egy állatsimogató, ám nem tőlük kóborolt el a kenguru.

Az biztos, hogy nem vad, ugyanis az ember közelségét nem veti meg. Szelíd állat, de azért némileg bizalmatlan is: kétméteres távolságnál közelebb nem szívesen enged magához senkit

 – írta le a férfi. Hozzátette, egy héttel korábban éppen egy konyári fiatalember már látta az állatot Derecskén.

Barta Imre elmondta, már felvették a kapcsolatot a Hortobágyi Madárkórház munkatársaival, akik péntek délután kivonultak a helyszínre, és már kis híján befogták az állatot. A kengurunak azonban erős rúgása van, és kiszabadult a hálóból.

A konyári farmról azonban nem mozdul. Mivel a helyi gazda egy tálban vizet vitt neki, és ételt is kap, feltehetően jól érzi magát a diófák árnyékában hűsölve. Megtalálói mindenesetre várják, hogy valaki jelentkezzen az állatért, így mielőbb visszakerülhet rendes élőhelyére.

Barta Imrétől egy videót is kaptunk, amelyen a konyári kenguru látható:

A kenguru tartása Magyarországon egyébként engedélyezett, általában 2-300 ezer forintos áron beszerezhető az erszényes, mindössze a két méter magas kerítésről kell gondoskodni, ha házi kedvencét szeretné valaki maga mellett tudni. Így előfordulhat, hogy nem egy rezervátumból, hanem egy családi házból szökött el a kenguru. Különleges, a közterületeken látott állatok tekintetében eddig Hajdúböszörmény volt az abszolút csúcstartó. Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, milyen állatokat találtak a hajdú-bihari városban: kecskével, papagájjal, pónival és pávával is bármikor összefuthatunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában