Magyar Falu Program

1 órája

Taroltak a hajdú-bihari települések ezen a pályázaton

Újabb útfelújítások, járdaépítések, kerékpárút-fejlesztések indulhatnak vármegyeszerte. Taroltak a hajdú-bihari kistelepülések a Magyar falu program pályázatán, mutatjuk az eredményeket.

Bekecs Sándor

A napokban jelentette be Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, hogy 469 kistelepülés nyert forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar Falu program legutóbb kiírt pályázatán. A nyertesek között 17 hajdú-bihari települést található, melyek mintegy 108,3 millió forintot fordíthatnak a tervezett munkálatokra.

magyar falu program, hajdú-bihar, útfelújítás, pályázat, esztár, biharnagybajom, sáránd, tiszacsege
A Magyar falu program támogatásából több útfelújítás is elindulhat Hajdú-Bihar vármegyében 
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

A Magyar falu program pályázatára – melyet ötmilliárd forintos keretösszeggel hirdettek meg – július közepéig jelentkezhettek az önkormányzatok. Az út, híd vagy kerékpárút felújítására egy-egy önkormányzat legfeljebb 45 millió, míg járdafelújításra maximum 10 millió forintot igényelhetett. – Ez a pályázati lehetőség ötödik éve az egyik legnépszerűbb – hangsúlyozta Gyopáros Alpár. Az elmúlt öt év alatt több mint ötezer pályázat érkezett útfelújításra, az állami kezelésben lévő, településeket összekötő utak esetében pedig több mint négyezer kilométeren történtek felújítások.  

Kiemelte: az állami, önkormányzati utak és járdák felújítására a Magyar falu program keretében már több mint 380 milliárd forintot költöttek el.

magyar falu program, hajdú-bihar, útfelújítás, pályázat, esztár, biharnagybajom, sáránd, tiszacsege
Szécsi Tamás, Esztár polgármestere számolt be, mire fordítják a Magyar falu programban nyert mintegy 10 millió forintos támogatást
Forrás:  Illusztráció: Napló-archív 

Útfelújítás lesz Esztáron a Magyar falu program támogatásából

A Magyar falu program pályázatára az 5000 fő és ez alatti állandó lakosságszámú települések önkormányzatai nyújthatták be támogatási kérelmeiket. Hajdú-Bihar vármegyéből 17 település nyert, melyek mintegy 108,3 millió forintot fordíthatnak útfelújításra, járdaépítésre vagy kerékpárút kialakítására. 

Esztár önkormányzata kicsivel több mint 10 millió forintot támogatást fordít útfelújításra. Szécsi Tamás polgármester a Haon érdeklődésére elmondta: a Táncsics utca mintegy 300 méteres szakaszán dolgoznak majd. 

Ez egy nagyon elavult, rossz állapotban lévő út. Sajnos a teljes utcát ebből a pénzből nem tudjuk felújítani, a kimaradó résszel majd egy másik forrásból tudunk foglalkozni 

– mondta a településvezető. Elmondta azt is, szeretnék még az idén befejezni a munkálatokat, de ez egyrészt függ az időjárástól, illetve attól, mikor kezdi meg munkáját az új testület.

– Folyamatban továbbá a Petőfi utca körülbelül 2 kilométeres szakaszának a fejlesztése is. Ennek a kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárása van most előkészítés alatt, így várhatóan a jövő év első felében indulnak itt a munkálatok – mondta Szécsi Tamás. Hozzátette, a település főterének megújítása viszont már az idén befejeződik, a munkálatokat a napokban kezdi meg a kivitelező.  

magyar falu program, hajdú-bihar, útfelújítás, pályázat, esztár, biharnagybajom, sáránd, tiszacsege
Többek között a Magyar falu program adta lehetőségek miatt is egyre kevesebb a szilárd burkolattal még nem rendelkező utak száma Hajdú-Bihar kistelepülésein
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Egyre kevesebb a földút Biharnagybajomban

– Reményeink szerint még az idén útalapot kaphat a Deák Ferenc utca hiányzó szakasza – tájékoztatott Szitó Sándor, Biharnagybajom polgármestere. Az önkormányzat majd’ 11 millió forintot nyert a kivitelezésre, a hosszú távú terv, hogy szilárd burkolatot kapjon az útszakasz. Emellett uniós forrásból kap aszfaltréteget a Bem József utca mintegy 608 méteren.  

– Szerencsére egyre kevesebb a földutas utcánk. A most záruló önkormányzati ciklusban kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy legalább útalapot kapjanak ezek az utcák. A fontosabbak utakat pályázati forrásból, illetve a közmunka programban megcsináltuk. Van még bőven feladat, a község úthálózatának 85-90 százaléka szilárdburkolatú – mondta Szitó Sándor.

magyar falu program, hajdú-bihar, útfelújítás, pályázat, esztár, biharnagybajom, sáránd, tiszacsege
Szitó Sándor, Biharnagybajom polgármestere 

Ez a település nyerte a legtöbb támogatást a vármegyében 

Kicsivel több mint 18,2 millió forintot nyert Nyíracsád önkormányzata. Nagy János polgármester megkeresésünkre elmondta, a támogatásból a település főteréhez csatlakozó Kolozsvári utca 253 méteres szakaszát újítják meg. A kivitelezés része, a burkolatcsere, mellett a csapadékvíz-elvezetés kiépítése és padkarendezést is.  

– Jobb minőségű, a mostaninál jelentősen biztonságosabb út lesz. Ráfért már a felújítás, a téli időszakban, illetve esőzéskor a kátyúk láthatatlanná válnak rajta, amely nem csak balesetveszélyes, de az autókban is kárt tud okozni – fogalmazott. Hozzátette, 2010 óta rengeteg út újult meg a településen, két alkalommal is nyertek támogatást külterületi szakaszok fejlesztésére. – Szinte valamennyi utca szilárd burkolatú, a hiányzókra pedig 149 millió forintot nyertünk – emelte ki. Ennek, illetve a Magyar falu programban nyert támogatásnak a felhasználása már az új képviselő-testület feladata lesz. 

A Magyar falu program nyertesi között találhatjuk továbbá Tiszacsege és Sáránd önkormányzatait is. Előbbi a Bocskai utcán lévő kerékpárút első 525 méterét újíttatja fel, a hídtól a Zátony III. Utcáig, míg utóbbi a Hunyadi utcán építtet útalapot

Ők a Magyar falu program hajdú-bihari nyertesei: 

  • Báránd Községi Önkormányzat 7 352 673 
  • Biharnagybajom Községi Önkormányzat 10 997 421 
  • Csökmő Nagyközség Önkormányzata 3 390 884  
  • Esztár Község Önkormányzata 10 017 378 
  • Hajdúbagos Község Önkormányzata 4 993 126  
  • Hortobágy Község Önkormányzata 6 246 819  
  • Mezőpeterd Községi Önkormányzat 9 450 534  
  • Mezősas Községi Önkormányzat 3 999 737 
  • Monostorpályi Község Önkormányzata 10 601 991  
  • Nagyhegyes Község Önkormányzata 7 500 000  
  • Nyíracsád Község Önkormányzata 18 208 397  
  • Sáránd Község Önkormányzata 5 148 063  
  • Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzata 7 482 577  
  • Szentpéterszeg Községi Önkormányzat 5 374 233  
  • Tiszacsege Város Önkormányzata 7 842 441  
  • Újiráz Községi Önkormányzat 12 889 275 
  • Újszentmargita Község Önkormányzat 8 506 490  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában