Szpari-Loki

2 órája

Szpari-Loki: Bajzát Péter szerint egy keleti rangadón senkit nem kellene motiválni

A korábbi csatár szerint a játékosnak saját magát kell felpörgetnie egy keleti rangadóra. Abban nem biztos, hogy minden futballista átérezte, mit is jelent egy Szpari-Loki.

Molnár Szilárd

Komoly hullámokat vetett a múlt szombati Nyíregyháza-DVSC rangadó. Ahogy azzal portálunkon is részletesen foglalkoztatunk, a keleti országrészen az év összecsapásának tartott Szpari-Lokin 3–2-re győzött a szabolcsi együttes. Az eredmény érthető módon nagy örömet okozott a hazai drukkerek között, míg a lokisták köreiben indulatokat szült, ki-ki a vérmérséklete szerint értékelte a meccsen történteket, és kedvencei teljesítményét. Bajzát Péter mind a Debreceni VSC, mind a Nyíregyháza szerelését magára húzta pályafutása alatt. A Lokiban 1988 és 2004 között futballozott igen eredményesen, míg a szabolcsiakhoz kétszer is visszatért, gólkirály is volt ott a másodosztályban, így tudja, mit jelent egy ilyen rangadó a hajdúsági és a szabolcsi szurkolóknak. A korábbi csatár a meccset ugyan nem tudta élőben követni, de az eredmény alakulásáról természetesen értesült.

szpari-loki, debreceni vsc, dvsc, loki, labdarúgás, nyíregyháza, debrecen, keleti rangadó, bajzát péter
Szpari-Loki: Bajzát Péter több keleti rangadón is szerepelt
Forrás: NS-archív

Szpari-Loki: Bajzát Péter nem tudja, mennyire érzik át a játékosok

– Nem látok bele egyik klub életébe sem, így nem tudom, mennyire érzik át az ilyen derbiket a játékosok. A mostani NB I.-es csapatokban sajnos egyre kevesebb a helyi kötődésű futballista, és egyre több az idegenlégiós – hívta fel a figyelmet Bajzát, aki jelenleg a Pest megyei első osztályban szereplő Budakalász utánpótlás-vezetője, az U17-es csapat edzője és a felnőtt együttes technikai vezetője. –

Nem vagyok biztos benne, hogy a debreceni és nyíregyházi-nevelésű focistákon felül mindenki felfogta teljes valójában, mekkora tétje van egy keleti rangadónak.

Egy ilyen összecsapás nem hasonlítható semmihez, aminek a hangulata nem szabad, hogy teher legyen a futballistáknak.  Ez az év meccse a táborok számára, az első, aminek a szurkolók megnézik az időpontját a sorsolásnál, normál esetben mindenki – szurkoló, játékos – felfokozott állapotban várja a napot, vágja cetlit a kezdésig. A drukkerek részéről már hetekkel előtte elkezdődik a készülődés, a transzparensek gyártása.

A mi időnkben – de szerintem ez most is így van – a fanatikusok általában a meccs hetén kijöttek az egyik edzésre is, hogy jelezzék, velünk vannak, lesznek a rangadón, és mindenkiben tudatosítsák, mennyire fontos a Loki-Szpari. Nem kértek szép játékot, hanem azt, bármi áron, de a három pontot húzzuk be

– idézte fel a Bajzi becenevű korábbi csatár.

Csúszni-mászni kell

A játékos szerint egy rangadón nem a helyezés, vagy a múlt dönt, hanem csakis az, melyik csapat tud jobban ráhangolódni a mérkőzésre. –

Egy derbin csúszni-mászni, megdögleni kell a pályán, és ha nem is játszol jól, akkor legalább agresszivitásban, védekezésben tedd oda magad, hogy a csapat hasznára legyél, a terveknek megfeleljél.

Egy Loki-Szpari előtt senkinek – sem az edzőnek, sem a közönségnek – nem kellene motiválnia téged, hanem csakis saját magadnak, mert át kell, hogy érezd a tétet. Előtte egy héttel már spannolni magad, hogy a kezdésre a lehető legélesebb légy, és kész arra, ha kell nem is 100, hanem 200 százalékot adj ki magadból – hangsúlyozta.

Mindig motiválta, ha szidták

Bajzát számára a legemlékezetesebb keleti rangadó a 2000-ben az Oláh Gábor utcai stadionban megrendezett Loki-Szpari volt, melyen ő is eredményes volt. – Garamvölgyi Lajos volt az edzőnk, Puhl Sándor vezette a meccset, Böőr Zoli és az én gólommal nyertünk 2–0-ra. Szinte áradt a közönség energiája a pályára, ami plusz erőt adott nekünk. A derbiken mindig nagyon jó hangulat volt, persze én is hallottam, miket kiabáltak a lelátóról a szurkolók, de engem például mindig spannolt, ha kórusban szidtak, csak tovább növelte bennem a motivációt és az elszántságot – mondta el Bajzát Péter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában