Medveészlelés

2 órája

Sokkot kapott a nő, aki látta a medvét Nyírmártonfalvánál

Van, aki már fegyvert ragadna, hogy levadássza az állatot. Több bejelentés is érkezett, hogy megjelent egy medve Hajdú-Biharban, Nyírmártonfalva környékén, ezért több észlelés helyszínére is ellátogattunk.

Kiss Dóra

Több lakossági bejelentés is érkezett, miszerint barna medve járja Nyírmártonfalva környékét – tájékoztatott csütörtök este az önkormányzat közösségi oldalán Filemon Mihály polgármester. Medve Hajdú-Biharban eddig még nem tűnt fel, ezért péntek reggel a nyomába eredtünk, s felkerestük azokat a helyeket, ahol látni vélték az állatot. Filemon Mihály volt az idegenvezetőnk, aki elmondta, az első lakossági jelzés körülbelül 4 napja érkezett hozzájuk, amit maga is szkeptikusan fogadott. – Amikor már több helyről is jött az információ, többen látták, akkor elkezdtem rajta én is gondolkozni. A medve nem játék, ezért próbáltam különböző hatóságoknál bejelentéseket tenni. Először azt gondolták, hogy viccelek, pedig a medve biztos, hogy itt van, ma reggel egy favágó brigád Hármashegyalján látta a medvét. Tegnap este Nyírmártonfalva és Vámospércs között volt az út szélén. Legelőször mikor hírt kaptunk erről az állatról, akkor egy traktoros éppen lucernát sorolt az egyik külső területen, akkor lett figyelmes arra, hogy futnak az őzek és a medve pedig a nyomukban volt – részletezte.

medve Hajdú-biharban, nyírmártonfalva, filemon mihály
Medve Hajdú-Biharban: Filemon Mihály megmutatta, a bejelentés szerint hol látták az állatott
Forrás: Czinege Melinda

Medve Hajdú-Biharban: többen is látták 

S hol látták a medvét Nyírmártonfalván? Filemon Mihály társaságában a napokban jelzett észlelések helyszíneire látogattunk el. A Zsidó girind nevű területen látta egy traktoros az állatot, amint őzeket kergetett. Egy ciroktáblába futott be végül a medve, s mivel nyomolvasók nem vagyunk, nem teszünk konkrét kijelentéseket, de egy részen el volt feküdve a növény még péntek reggel is.

medve Hajdú-biharban, nyírmártonfalva, filemon mihály
Az elmondások szerint a ciroktábla ezen részébe futott be a medve
Forrás: Czinege Melinda


Ezután Jónizsné Máté Nikolett-tel találkoztunk az észlelés helyszínén, ő csütörtök este, negyed 8 magasságában látta a medvét. Vámospércsről tartott haza Nyírmártonfalvára, az autója fénye megvilágította az erdő előtti területet.

Láttam, hogy itt állt a medve két lábon. Sokkot kaptam, remegve nyúltam a telefonért, hívtam a férjemet. Alig vártam, hogy hazaérjek. Együtt visszajöttünk, hátha tudunk róla fotót csinálni, mert nem nagyon hitték a környékbeliek sem, de ezer százalék, hogy egy méretes medvét láttam

– elevenítette fel. Bár mikor visszajöttek, már nem volt ott az állat. 

medve Hajdú-biharban, nyírmártonfalva, filemon mihály
Nikolett Vámospércsről tartott haza, az út melletti területen látta a medvét
Forrás: Czinege Melinda

Péntek reggel pedig ismét Hármashegyalján látta egy favágó brigád a medvét.

Ég a vonal a hivatalban

Bár az első bejelentéseket még nem vették komolyan a hatóságokat, most már több szálon is elindult a megfigyelés. A csaknem 2 ezer fős település több mint 5 ezer hektáron terül el, ebből körülbelül 4,5 ezer hektár erdő, tulajdonképpen minden utca mögött erdő van. A Gúthi-erdőben eddig soha nem láttak medvét, hiszen dám- és gímszarvas, őz, valamint vaddisznó lakja leginkább ezt a területet. 

Ég a polgármesteri hivatalban a telefonvonal. Mindenki most szeretne jönni túrázni – itt halad át a Kéktúra útvonala –, s azt szeretnék, hogy garantáljuk a biztonságát

– osztotta meg Filemon Mihály polgármester, akit már reggel többen várták, akik tenni akarnak valamit, „menjünk, lőjjük ki!” - gondolják ők, azonban ez nem így működik, azon túl, hogy veszélyes, a barna medve védett állat.

A polgármester a Nyírerdő Zrt., a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Kormányhivatal felé is tett bejelentést, mi is megkerestük őket azzal kapcsolatban, hogyan kezelik a medveészlelést. Megtudtuk, több szakember figyeli már az érintett területet, további részleteket ebben a cikkünkben találnak: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában