Meglepő látogató

2 órája

Barna medve Hajdú-Biharban: ez egy speciális helyzet, nem fordult még elő - állítja a vadászkamara

Csütörtökön járta be futótűzként az internetet a hír, hogy Nyírmártonfalva és Vámospércs környékén látták az állatot. Információink szerint több bejelentést kaptak a hivatalos szervek is arról, hogy barna medve jár Hajdú-Biharban.

Bekecs Sándor

Hatalmas érdeklődés övezi azt a hírt, miszerint barna medve bukkant fel Hajdú-Biharban. Ahogyan arról korábban a Haon elsőként beszámolt, Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere egy bejegyzésben írt arról, hogy az elmúlt napokban többször is észleltek barna medvét a településükön és Vámospércs környékén. Mint írta, a Nyírerdő Zrt., majd a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság felé is jelezték ezeket az eseteket. Utánajártunk, hivatalosan megerősítették-e már, hogy itt van egy barna medve Hajdú-Biharban, illetve annak is, hogy mit tegyünk, ha medvével találkozunk.

barna medve hajdú-biharban, nyírmártonfalva, vámospércs, vadásztársaság, vadászkamara
Egyelőre nincs hivatalos megerősítés, hogy itt van a barna medve Hajdú-Biharban
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Vármegyei Vadászkamara elnöke megkeresésünkre elmondta hivatalos információjuk nincs arról, hogy valóban medve járná a vármegyét. 

Legalább annyian állítják, mint amennyien vitatják. Korábban nem volt barna medve Hajdú-Biharban, ez egy speciális helyzet. Nem vadászható, a természetvédelmi hatóság hatásköre

– mondta. Hozzátette, nem zárja ki, hogy valóban barna medve járja a vármegyét, hiszen korábban például a Bükkben is észlelték.

barnamedve hajdú-biharban, nyírmártonfalva, vámospércs, vadásztársaság, vadászkamara
Forgács Barna (középen), a Hajdú-Bihar Vármegyei Vadászkamara elnöke
Forrás:  Napló-archív

Vadkamerán is figyelik, van-e barna medve Hajdú-Biharban

A területileg érintett Zrínyi Miklós Vadásztársaság elnöke, Papp Attila a Haon megkeresésére elmondta, hozzájuk is elértek az információk arról, hogy feltehetőleg egy barna medve járja Nyírmártonfalva és Vámospércs környékét. – Pletykát tudunk mi is. A mi területünkön nem járt, ki van adva, hogy mindenki figyelemmel járja az erdőt. Sem vadkamera, sem élő ember nem látta még – mondta.  

Mindenki megkérdezi: itt, barna medve? Miért ne lehetne? Közel van a román határ, a túloldalán rengeteg van belőlük, a közelmúltban elkezdték gyéríteni őket a sok támadás miatt. Simán benne van, hogy elindult egy példány erre

– osztotta meg véleményét Papp Attila.

barnamedve hajdú-biharban, nyírmártonfalva, vámospércs, vadásztársaság, vadászkamara
Alább néhány tanács, hogy mit tegyünk, ha medvével találkozunk
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Egyelőre nincs hivatalos információ arról, hogy valóban van barna medve Hajdú-Biharban. Írásban fordultunk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz és a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz is. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Cikkünk megjelenése után a NYÍRERDŐ Zrt. a korábbi megkeresésünkre válaszolva közölte, hogy eljutott hozzájuk a medve-észleléssel kapcsolatos jelzés. Mint írták, a társaság erdészei és hivatásos vadászai folyamatosan kinn vannak a területen, és amennyiben észlelik a medve jelenlétét, értesítik az érintett hatóságokat és önkormányzatokat.

A medve jelenlétét egyelőre nem tudták megerősíteni.

Mit tegyünk, ha medvét látunk?

A napokban Nógrád vármegyei Mihálygerge település környékén észleltek barna medve nyomait, amit a Komravölgyi víztározó közelében fotóztak. A NOOL megosztotta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértőinek tanácsait, mit tegyünk, ha medvével találkozunk:

  • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre bennünket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat sem az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő állat a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő négylábú kíséretében. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában