Csodás!

2 órája

Légköri fénytünemény volt látható Hajdúböszörménynél

Nem a szeme káprázott, tényleg ott volt a kis „szivárványfolt”. Hívják vaknapnak, cimborának, de a legismertebb neve a melléknapjelenség.

Haon.hu

Szokatlan égi jelenségre lehetett figyelmes, aki egy szerencsés pillanatban nézett fel az égre péntek reggel Hajdú-Biharban. Olvasónk Hajdúböszörménynél fotózta az alábbi képet, melyen úgynevezett melléknapjelenség látható.

Melléknapjelenség Hajdúböszörmény felett
Melléknapjelenség Hajdúböszörmény felett
Forrás: olvasói felvétel

A Légköroptika idevágó cikke rámutat, a melléknap az egyik leggyakoribb halojelenség. A horizontálisan álló lapkristályok oldallapjain megtörő fény hozza őket létre, éppen ezért – mivel oldalról kapják a napfényt – a Nap vonalában helyezkednek el, horizonton álló Nap esetében 22°-ra, nagyobb napmagasságnál picit távolodnak. A magyar nyelvben több elnevezését is ismerhetjük, mint „vaknap”, avagy „cimbora”. Néha csupán kis fényes folt az égen, de sokszor színes, esetenként vakítóan fényes. Színes melléknap esetén a Naphoz közeli oldalon vöröses, majd sárgászöld, míg a távoli oldalon kékesfehér színt láthatunk – emelte ki a portál.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában