Újragondolva

2024.09.04. 20:00

Célegyenesben a nyitás: szétnéztünk a megújult Pálmában – fotókkal, videóval

Valódi pálmafákkal és mediterrán hangulatú külsővel idéz majd karibi érzést az egykori ikonikus vendéglátóhely. A Pálma nem hagyományos értelemben vett étteremnek, hanem sokkal inkább közösségi pontnak ígérkezik.

Hajnal László

Felkerült a bejárat felé a világító névtábla, a teraszt pálmalevél mintás üveg szegélyezi. Ezt láttuk, amikor az elsők között sétáltunk végig a Pálma Söröző nemrég elkészült gránitlépcsőjén, ahol stábunkat szerdán délelőtt fogadta a vendéglátóhely tulajdonosa. Augusztusban számoltunk be arról, hogy Boros József debreceni vállalkozó visszavette a tulajdonjogában lévő, a Simonyi út és a Nagyerdei körút sarkánál található vendéglátóhelyet a korábbi bérlőtől, miután úgy döntött, a szebb napokat megélt éttermet újra felvirágoztatja. Ekkor már bejártuk a helyet, ahol több tucat szakember dolgozott azon, hogy a falig lebontsák, majd újraépítsék a Pálmát. Néhány hét elteltével, látva, hogy a munkálatok a végéhez közelednek, visszatértünk a Nagyerdő határában lévő épületbe, hogy megnézzük, hogyan idézi meg a mediterrán életérzést a Pálma Debrecenben.

Pálma, étterem, söröző, debrecen, boros józsef
A Pálma Söröző vendégterében a világos színeké lesz a főszerep
Forrás:  Czinege Melinda

A növényzet teszi élővé majd a teraszt

A vendégtér kialakítása szinte teljesen elkészült, ottjártunkkor éppen a takarítást végezték. Ezt követően sorban érkeznek majd a berendezések, valamint úton volt a száz darab kerti bútor is. A székek ugyanazok lesznek, mint a Beer and Wurst teraszán, ugyanis a tulajdonos szerint ezek teljesen beváltak, és illenek a dizájnhoz is.

A napokban négy darab élő pálmafa is érkezik, melyet egy héttel később újabb tíz követ, ezek a teraszt fogják ékesíteni. A növényeket egyenként egy világító fénysor veszi majd körbe, így garantált lesz a karibi hangulat. Akár hűvös időben is, mint ugyanis Boros József fogalmazott, benne van a pakliban, hogy a teraszt téliesítik. Nem kap teljesen zárt keretet, de a vendégek széltől óvott helyen, komfortosan megihatnak egy forralt bort a hidegebb napokon is.

pálma söröző, debrecen, boros józsef
Boros József vezetett minket körbe a Pálmában 
Forrás: Czinege Melinda

A belső térben a falakon és a padlózaton a fehér szín dominál majd, a korábbi sötétebb tónusokat egy frissebb, tágasabb érzetet adó hangulat váltja. Az asztalterítők, a székek huzatai sportos, vidám érzetet keltenek, amellyel főleg a női vendégeknek szerettek volna kedvezni. Egy kivetítő is lesz a vendégtérben, amin akár a meccseket is lehet nézni, emellett profi hangtechnikát szereltek be a szakemberek az aláfestő zenéhez. A falat pedig képek és festmények fogják díszíteni.

Találkozási pont lesz a Pálma

A Pálma a söröző elnevezést fogja magán viselni. Habár az étlapon bőven lesznek tésztás ételek, saláták, tenger gyümölcseit felvonultató különlegességek és klasszikus pálmás fogások, nem egy fehér abroszos étteremnek tervezi a tulajdonos, hanem inkább egyfajta laza, baráti találkozóhelyként tájolta be, ahová éppúgy betérhet egy család vacsorázni, mint egy társaság beszélgetni. Elmondása szerint az italválaszték is széles lesz: többek közt nyolc-tízféle csapolt sör, koktélok és minőségi borok közül lehet választani majd.

Külön érdekességként említette Boros József, hogy egy korábbi kollégájuk után egy főételt is elkereszteltek. Az idősebb korosztály még emlékezhet Debrecen egyik legismertebb felszolgálójára és közösségi személyére, akit legtöbben csak Pincsiként ismertek. A városszerte népszerű vendéglátósnak végzetes autóbalesete előtt a Pálma volt az utolsó munkahelye, ezért kedvenc ételét, a marhalábszárpörköltet is felvették az étlapra, így emlékeznek meg egykori barátjukról.

Emellett egy Pálma krémes nevű, exkluzív különlegesség is készülőben van. Mindez a teljesen újjáépített konyhában fog elkészülni, ahonnan teljesen száműzte a korábbi berendezéseket, illetve az álmennyezetet, a szigetelést és a padlózatot is kicseréltette a vállalkozó. A konyha mellett pedig egy zöldség-, illetve húselőkészítő és egy hűtőkamra is helyt kap.

Habár a nyitás pontos dátuma nem ismert, a tulajdonos szerint szeptemberre várhatóan mindennel elkészülnek. Boros József viccesen megjegyezte, hogy jelenleg még nem tud hűsítővel szolgálni, azonban megígértük, hogy a megnyitón leteszteljük a helyet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában