Mérföldkő

2 órája

A Péchy hivatalosan is csatlakozott a Könyv barátai hálózathoz

Megerősítették elköteleződésüket az olvasás népszerűsítése és a közösségépítés iránt. A Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum hivatalosan is csatlakozott a Könyv barátai hálózathoz.

Haon.hu

Újabb DSZC-s intézmény a Könyv barátai hálózat tagjai között

Forrás: Debreceni Szakképzési Centrum

A Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum bejáratát díszíti hétfőtől a jelképes sárga matrica, az együttműködés azonban már javában tart, két projekt is elindult a hálózat részeként az iskolában. A kezdeményezés 2022-ben indult útnak, és mára már csaknem 60 tagot számlál: a debreceni oktatási és kulturális intézmények, szervezetek, kávézók mellett egy tucatnyi partiumi intézmény is csatlakozott – tudatta portálunkkal a Debreceni Szakképzési Centrum.

A Péchy hivatalosan is csatlakozott a „Könyv barátai” hálózathoz
A Péchy hivatalosan is csatlakozott a Könyv barátai hálózathoz
Forrás: Debreceni Szakképzési Centrum

A Debreceni Szakképzési Centrum két iskoláját is a soraiban tudhatja a Könyv barátai hálózat: a Debreceni SZC Kreatív Technikum és a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum viselik büszkén a címet. 

Az önkormányzat kezdeményezésére indult program célja és feladata az olvasás népszerűsítése, valamint olyan közösségi programok szervezése, amelyeket a tagok – intézmények és szervezetek – közösen valósítanak meg.

A Péchy több mint 2 éve segíti a hálózatot

A Péchy már 2022 februárjától fogva segíti a hálózat munkájának előkészítését. Az iskola mindig is szívügyének tekintette, hogy megismertesse a fiatalokkal az olvasás örömét, könyvtárpedagógiai programjukban ez kiemelt feladatként szerepel. A program részeként 2024-ben két pályázat is indult a tagok számára, az egyik a Könyv Barátai Nap megvalósítása, amelyben bár szervezőként nem vett részt a Péchy, résztvevőként ott voltak iskolájuk diákjai. A másik, a határon átívelő „Egymás megismerése” volt, amely pályázaton közösen indulhattak a tagok, hármas együttműködés részeként. Ezt a Péchy is elnyerte, közösen a nagyváradi Ady Endre Líceummal, valamint a főpályázó debreceni Ady Endre Gimnáziummal.

Ez a pillanat nemcsak egy szimbólum, hanem elköteleződés is az irodalom szeretete és az olvasás öröme mellett
Puskás István alpolgármester elhelyezi a Könyv barátai hálózat jelzését a Péchy épületén
Forrás: Debreceni Szakképzési Centrum

A tájékoztatón a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum új igazgatója, Nagyné Kricsfalussy Anna elmondta, örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy 1,5 év közös munka után, az iskola ezúttal hivatalosan is csatlakozhat a Könyv barátai hálózathoz. 

Kiemelte ez a pillanat nem csak egy szimbólum, hanem elköteleződés is amellett, hogy az irodalom szeretete és az olvasás öröme továbbra is a Péchy közösségének alapvető értéke lehet.

A könyvek többek egyszerű szavaknál, hiszen kaput nyitnak a képzelet, a tudás és a megértés irányába, amellyel mélyebb kapcsolatba kerülhetünk saját magunkkal is – fogalmazott. Kiemelte, az olvasás erősíti a kritikus gondolkodást, az empátiát és a képességet arra, hogy a világot sokféle szemszögből láthassák. Ezért is van rendkívüli jelentősége, hogy a Péchy aktívan közreműködhet a hálózat tevékenységében.

Puskás István alpolgármester elmondta: a hétfői sajtóeseményen régi adósságot törlesztenek a matrica felhelyezésének gesztusával. Úgy véli, ezeknek a gesztusoknak, rituáléknak is tud jelentősége lenni. 

Az önkormányzat 2022-ben hívta életre a Könyv barátai közösséget, azzal a céllal, hogy a város kulturális identitásának legfontosabb elemét: az irodalom, a könyv és az olvasás kultúráját minél többen tudhassák magukénak, és, hogy közösen épüljön a közösség ezen értékek mentén.

 A hálózati tagságot sárga matrica jelzi a partnerek bejáratainál, a hétfői napon ezt kaphatta meg a Péchy közössége, akik – mint, ahogy az alpolgármester fogalmazott:

Nagyon aktív hálózati tagként tevékenykednek, ezzel együtt pedig aktív tagjai Debrecen város közösségének is

Puskás István alpolgármester szerint ezeknek a gesztusoknak, rituáléknak is tud jelentősége lenni
Puskás István szerint ezeknek a gesztusoknak, rituáléknak is tud jelentősége lenni
Forrás: Debreceni Szakképzési Centrum

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte: 

A könyv szeretete, az olvasás az egyik legfontosabb dolog a tanulás folyamatában.

Úgy véli: minél többet olvasnak a fiatalok, annál könnyebben fognak a szépirodalom mellett az összetett bonyolult szakmai szövegekkel is megbirkózni. A mai világban távol kerültünk a könyvektől, az online világ más irányba viszi mind a fiatalságot, mind a felnőtteket – fogalmazott, – de fontos a könyvek felé való visszafordulás, amelyre jó kezdeményezés a „Könyv barátai” hálózat, mely nem csak az olvasás népszerűsítését célozza, hanem pályázatokon keresztül más közösségekkel és kultúrákkal való találkozásokat is elősegíti a fiatalok körében. A főigazgató zárásul a Péchy-s diákokhoz fordulva kérte őket, hogy ők is olvassanak minél többet.

A Könyv barátai hálózatról bővebben itt olvashatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában