Szakember válaszol

1 órája

Tippek, hogyan működhet hatékonyan otthonunkban a rágcsálóirtás

Hogyan lehet védekezni az egerek, patkányok és egyéb más kártevők ellen? Még annak az esélye is fennáll, hogy vannak köztük „rutinosabbak”, így nem árt tudatában lenni annak, hogyan működhet hatékonyan a rágcsálóirtás – szakértőt kérdeztünk.

Balogh Efraim

Noha nem lehet kimondani, hogy csak ősszel van „patkányszezon”, a rágcsálóirtás a hűvös időben mégis égető kérdés lehet

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Ha valamitől borzongani tud a kertes házban élők háta, akkor a patkányoktól és az egerektől biztosan, pláne akkor, ha a szomszéd jószágokat tart, és garantált, hogy átnéznek a hívatlan vendégek. Az őszi időszak a hűvösebb idő miatt erre még nagyobb esélyt kínál, mert előszeretettel húzódnak ilyenkor emberek közelébe. Többek között erről is beszélgettünk Czirbik Dávid egészségügyi gázmesterrel, illetve kártevőirtó és fertőtlenítő szakemberrel, aki azért dolgozik, hogy hatékonyan működjön a rágcsálóirtás Debrecenben. 

rágcsálóirtás, rágcsálóirtás Debrecen, kártevőirtás, rágcsálóirtás tippek, Haon, Debrecen
Czirbik Dávid ismeri a hatékony védekezés és rágcsálóirtás módszereit
Forrás: Czirbik Dávid-archív

Rágcsálóirtás tippek: a patkányok akkor is felbukkanhatnak, ha mindent megteszünk ellenük

A patkány például nagyon szapora faj. Már nagyon korán, 8 hetes korukban ivaréretté válnak. Esetükben a vemhességi idő 20-23 nap, egy kifejlett nőstény pedig akár 20 utódot is világra hozhat, viszont az alomméret jellemzően 8-10 kölyök szokott lenni. Ami szintén igaz rájuk még, hogy egy évben akár 5-6 alkalommal is képesek szaporodni. Szóval nem jelenteném ki, hogy ez a probléma csak ősszel áll fent

 – részletezte Czirbik Dávid.

Azért, hogy ne költözzön egy kolónia a házunk környékére, mi is tehetünk, különösen akkor, ha haszonállatot tartunk, és magunknak, illetve a szomszédoknak sem akarunk fejfájást okozni. Mint Czirbik Dávid elmondta, az élelmiszerek és a hulladékok megfelelő tárolása segíthet a patkányinvázió megelőzésében. Emellett, ha a háziállatokat az udvaron tartjuk, figyeljünk oda az etetésre, ne maradjon utána hulladék vagy szétszóródott táp. 
– Ajánlott odafigyelni az épületekre is, akadályozzuk meg a rágcsálók bejutását a nyílászárók zárva tartásával, illetve igyekezzünk kijavítani az épületek szerkezeti hibáit is (rések, repedések), legyen rendezett a kertünk és ingatlanunk. A nyílt területeket nem kedvelik annyira, szívesebben húzódnak meg egy lomos, zsúfolt, nehezen megközelíthető helyen vagy akár egy használaton kívüli ingatlanban is. Amennyiben figyelünk a rendre és a környezetünkre, akkor csökkenthetjük az esélyét a megtelepedésüknek, de ha a felsoroltak közül megteszünk, akkor se lehet teljesen kizárni a patkányok felbukkanásának esélyét – hangsúlyozta. 

rágcsálóirtás, rágcsálóirtás Debrecen, kártevőirtás, rágcsálóirtás tippek, Haon, Debrecen
Bárhol képesek rést találni a patkányok... 
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Mit tegyünk, ha mégis megtelepszenek nálunk a patkányok? Patkányméreg, patkányriasztó, patkány

ragasztó, vagy mi a jó megoldás?

– Egerek ellen lehet védekezni ragasztós csapdákkal, esetenként beválik a fiatal patkányok ellen is, de a tapasztaltabb, idősebb példányok ellen ez már nem működik – tudtuk meg Czirbik Dávidtól. A „rutinosabb” egyedek ellen inkább véralvadásgátló rágcsálóirtó szerek kihelyezését javasolja, zárt, kimondottan erre a célra gyártott szerelvényekben tárolva. Mint rávilágított, ez azért fontos, mert nem tudja kinyitni se kutya, se macska, sem kisgyermek, ráadásul, a rágcsáló sem tudja magával vinni.

Azt is elmondta, hogy irtószerekből egyébként többféle is létezik, és a szakértő szerint ezek vásárlását szigorú szabályokhoz kötik. Például második kategóriás rágcsálóirtószert nem is vásárolhat akárki, csak az, akinek megfelelő végzettsége és engedélye van. A szabad forgalmú, vagyis harmadik kategóriába tartozó szereke bárki megveheti, azonban a hatása nem lesz azonos azzal szemben, amit csak szakember helyezhet ki.

Problémás házi, rágcsálóirtó módszerek

– Gyakran keresnek meg ultrahangos csapdákkal kapcsolatban, hogy mi a véleményem, de csak annyit tudok mondani, hogy van akinek beválik, van akinek nem… Hívtak már ki nem egy olyan ingatlanhoz, ahol korábban vásároltak ilyen eszközt, de mégis szükség volt az irtószer kihelyezésére. Szintén nem fog beválni sem a só, sem a szódabikarbóna, de a ráolvasás sem – hívta fel a figyelmet a szakember. 
– Probléma lehet a ragasztós csapdák nem megfelelő használata. Poros helyre teszik, ahol hamar koszolódik és elveszti funkcióját, nem a patkány vagy egér vonulási útjára teszik, esetleg egyáltalán nem, vagy éppen túl nagy méretű csalétket helyeznek bele.
Például, ha egy 10x15 cm-es ragasztós lapra kiteszünk egy sült csirkecombot, eléri a rágcsáló anélkül, hogy beleragadna, és még lehetne sorolni… De az biztos, hogy ha van egy olyan macska a ház körül, aki nemcsak játszik az egérrel, hanem meg is fogja, akkor lényegesen kisebb esély lesz arra, hogy befészkelnek oda – világított rá.

rágcsálóirtás, rágcsálóirtás Debrecen, kártevőirtás, rágcsálóirtás tippek, Haon, Debrecen
Kimondottan erre a célra gyártott szerelvényekben kell tárolni a rágcsálóirtó szereket
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Apropó, macskák: Czirbik Dávid szerint időnként felmerül, hogyan lehetne fenntartható módon megoldani a kártevőirtást, azonban ezt a célt szolgáló bio irtószerek nem nagyon léteznek, a meglévő véralvadásgátló szerek a leghatásosabbak jelenleg. Emellett pedig a „klasszikus” opciók is számításba jöhetnek, ha valaki vadászgörénnyel vagy kutyákkal akarja elejteni a rágcsálókat. Persze, ennek megvannak a veszélyei is… 

Hogyan érhetjük el, hogy ne kerüljön gyermekünk vagy házi kedvencünk közelébe a méreg?

– Sokan félnek a rágcsálóirtószertől, mondván, „Mi lesz ha megeszi a kutya, vagy a gyermek hozzá nyúl?”… 

Ha szakember végzi az irtást, akkor csak és kizárólag lezárt szerelvényekbe tehetik, amelyben lehetőség van felfűzni, átszúrni úgy az irtószert, hogy az ne essen ki a szerelvényből. A szerelvényt jól látható, olvasható matricával kell ellátni, amelyre le van írva mind a felhasznált irtószer hatóanyaga, mind annak ellenszere, a kihelyezés ideje, illetve a kihelyezést végző személy neve és elérhetősége.

Amennyiben előfordul vagy fennáll a gyanúja, hogy a házi kedvenc fogyasztott a szerből, esetleg egy mérgezett, elpusztult tetemből, akkor javasolt állatorvoshoz elmenni. Ő tudni fogja mi a teendő és nagy valószínűséggel kap egy Konakion injekciót (ami egy fitomenadion nevű hatóanyagot tartalmaz, ez a K1-vitamin egy szintetikus formája, a K-vitamin pedig a véralvadásban játszik fontos szerepet) – részletezte. 
És hogy mit (nem) kell tenni, ha beakadt a csapdába a kártevő, esetleg el is pusztult? A kártevőirtó szakember hangsúlyozta, hogy a tetemekhez semmiképp ne nyúljunk csupasz kézzel, húzzunk gumikesztyűt vagy legalább egy nejlon zacskót a kezünkre és helyezzük egy nejlonzacskóba, amit aztán bekötve el lehet helyezni a hulladékgyűjtőbe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában