Medvetámadás

2 órája

Három birkát és egy kutyát már megölt a medve egy hajdú-bihari tanyán – állítja a gazda – fotókkal, videóval

Molnár István biztos benne, hogy a sajtóban megjelent észleléseket megelőzően a tanyáján több állat is áldozatául esett a Hajdú-Biharban látott medvének. A vélhető medvetámadásról a Hajdú Online-nak beszélt a gazda.

Kiss Dóra

Molnár István tanyáján jártunk, ahol már hetekkel ezelőtt kárt okozott a medve

Forrás: Czinege Melinda

Úgy tűnik, bár nyilvánosságot csak csütörtök este kapott az, hogy egy barna medve tűnt fel Hajdú-Biharban, egy gazda egy hetekkel ezelőtti – vélhetően – medvetámadásról számolt be portálunknak. Péntek reggel Filemon Mihállyal, Nyírmártonfalva polgármesterével jártuk körbe azokat a helyszíneket, ahol a jelzések szerint látták a medvét. Megtudtuk, péntek  reggel egy favágó brigád Hármashegyalján látta a medvét, csütörtök este Nyírmártonfalva és Vámospércs között volt az út szélén, de egy traktoros is látta már a falu külső területén. Sőt, mint kiderült, pár héttel ezelőtt Halápon kisebb tanyákra is megpróbált bejutni a medve. Felkerestünk egy tanyát, ahol több jószág is medvetámadás áldozatául eshetett.

Medvetámadás, hajdú-bihar, nyírmártonfalva
Ebben az ólban történt a medvetámadás
Forrás: Czinege Melinda

Medvetámadás egy hajdú-bihari tanyán?

Molnár István tanyájára igen kacskaringós út vezetett az erdőn keresztül, a Hármashegyalján elhelyezkedő portán épp elcsíptük a gazdát. Bár tábla figyelmeztetett, hogy a kutyák harapnak, gazdájuk jelenlétében a megmaradt három házőrző viszonylag békésen fogadott minket. Molnár István a juhok óljához vezetett minket, ahol az alábbiakról számolt be: 

3 és fél hete történt, a medve a lónál bontotta falat és a birkáknál, a kétszárnyas ajtót pedig teljesen leszakította. Három birka elpusztult a támadás következtében, két birkát még kezelek, az egyik kutya pedig olyan súlyosan megsérült, hogy hiába vittem állatorvoshoz, ő sem tudott rajta segíteni, az eb két nappal később elpusztult

– összegezte. 

A hiányzó faldarabokat egyelőre deszkák fedik, István megmutatta a karmok nyomát az egyik faajtón, az elforgácsolódott anyagon látni lehet a viszonylag friss sérüléseket. 

Medvetámadás, hajdú-bihar, nyírmártonfalva
A sérülések jól láthatók az ajtón
Forrás: Czinege Melinda

Jelenleg ideiglenes támasztékkal pótolja a letépett ajtót, a sérült jószágok sebei pedig még elevenek, ezeket is közelebbről szemügyre vehettük, ezt a cikk végén található videóban is láthatják. 

Istvánt nem vették komolyan, amikor jelezte, mi történt a tanyáján hetekkel ezelőtt, most az újabb észlelések miatt ez azonban változhat. Fotókat is készített a nyomokról, nekünk is megmutatta a vélhetően medvelábnyomot. 

Medvetámadás, hajdú-bihar, nyírmártonfalva
István úgy gondolja, ezek a medve nyomai
Forrás: Czinege Melinda

A Nyírmártonfalván készült riportunkat, melyben felkerestük a medveészlelés helyszíneit itt olvashatják: 

S mivel Filemon Mihály polgármester a Nyírerdő Zrt., a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Kormányhivatal felé is tett bejelentést, mi is megkerestük őket azzal kapcsolatban, hogyan kezelik a medveészlelést. Megtudtuk, több szakember figyeli már az érintett területet, további részleteket ebben a cikkünkben találnak: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában