Október 6.

2 órája

Az aradi vértanúkra emlékeztek Nádudvaron

A ’48-as eszméket magáénak valló helyi tanítót is méltatták, aki március 15-e napján hunyt el. Az aradi vértanúkat emléke Nádudvaron is él.

Marján László

Az emlékezés koszorúival városvezetők, intézmények, civil szervezetek képviselői

Forrás: Marján László

„Hőseink... akik életüket adták Magyarország függetlenségéért” címmel az aradi vértanúk emlékére tartott koszorúzással egybekötött városi megemlékezésre gyűltek össze október 4-én, pénteken az emlékezők az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtárban. Maczik Erika polgármester emlékező beszédében hangsúlyozta: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történelmünk kiemelkedő jelentőségű eseménye, a magyar szabadságeszmény egyik örök igazodási pontja, amelyhez minden időszakban mértük magunkat, mi magyarok, ha a szabadságról van szó.

Maczik Erikai beszéde az aradi vértanúk emlékére
Maczik Erikai beszéde az aradi vértanúk emlékére
Forrás: Marján László

Ez a forradalmunk az a forradalom, amely olyan mélyen átszövi a magyar lelket, hogy a hétköznapi emberek hazáról alkotott képének, érzelmi viszonyulásának az eredője.

A ’48-as eszmék prominens képviselője volt Nádudvaron Boldizsár Zsigmond, református tanító, igazgató, akiről az egyik helyi iskolaépület is nevét kapta. Március 15-én halt meg, azon a napon, amelyik napnak oly hosszú időkön keresztül volt ő lelkes hangú ünnepi szónoka. „Talán a magyarok Istenének különös kegye ez…” – írta róla korabeli sajtó.

Az egyház is emlékezett az aradi vértanúkra

Nt. Őz Lajos református esperes a szentírás elárulásra vonatkozó igéjét idézve kifejtette magyarságunkat, múltunkat soha semmilyen módon nem lehet eladni, elárulni senkiért és semmiért. Értékeinket pedig át kell adnunk az utódainknak, még ha ez a mai világban nem is egyszerű.

Ft. Bökő Péter római katolikus plébános a 13 aradi vértanú arcképét és neveit nézegetve azon tűnődött, fel tudná-e vállalni azt a hitet és áldozatot, amely bennük, a hősökben van. Hittant tanuló gyermekeket megkérdezve tapasztalta, ma már az influenszerek számítanak követendő példának az ifjú generációnak. De mi magunkban megvan-e az a krisztusi értelemben vett „só”, amivel ízt tudunk adni a világnak, vagy akár csak egy kis közösségnek is?

Az általános iskolások műsora
Az általános iskolások műsora
Forrás: Marján László

Az emlékezőbeszédek elhangzását követően a Kövy Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6. évfolyamos tanulói adtak október 6-a alkalmához illő műsort.

Végezetül a város önkormányzatának, közintézményeinek, civil szervezeteinek képviselői megkoszorúzták az 1848-49-es szabadságharc nádudvari hőseinek emlékművét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában