Nem hasraütésszerűen zajlanak a debreceni faültetési programok

Az idei nyár is extrém hőhullámokkal tette próbára mind az embereket, mind az élő természetet. A polgármesteri hivatalt kérdeztük a debreceni faültetési programok hátteréről, eredményeiről.

Bekecs Sándor

Debrecen önkormányzata a 2019-ben meghirdetett új környezetpolitikájának részeként indította el a város életében addig példanélküli fásítási programját. Az Ültessünk 10 ezer fát Debrecenben kezdeményezés célja öt év alatt teljesült, mára a város több pontján találkozhatunk olyan facsemetékkel, melyek közül több már most javít a hőérzetünkön az olyan meleg nyári napokon, mint amilyeneket az idei nyáron is tapasztalhattunk. A fiatalabb facsemetéknek azonban ehhez kell még néhány év, hiszen ezeknek a fáknak meg kell nőniük, meg kell erősödniük, így a gondozásuk is jelentős odafigyelést igényel. Többek között erről a szakmai munkáról, a debreceni faültetések koncepciójáról is kérdeztük Hamecz Orsolya okleveles természetvédelmi mérnököt, a debreceni polgármesteri hivatal Zöldterületi Osztályának vezetőjét.

debreceni faültetés, ültessünk 10 ezer fát Debrecenben, zöld kódex
Tovább folytatódnak a debreceni faültetési programok, újabb 10 ezer fát ültetnek el
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

 A fásítási program a Főkertész, a Zöldterületi Osztály szakembereinek irányításával  – akik között megtalálható kertészmérnök, agrármérnök, biológus, természetvédelmi mérnök és tájépítész – megkérdőjelezhetetlen szakmai alapokon nyugszik, továbbá kertészeti szakkivitelezők közreműködésével zajlik, a Debreceni Egyetem által biztosított tudományos háttér mellett folyt és folytatódik a jövőben is. A program során a lakossági igények figyelembevételével, a szakemberek koordinációja mentén történtek a telepítések, az ültetési helyek gondos kiválasztása, szakszerű tervezése mellett, az adott termőhelyi adottságoknak megfelelő fajú facsemetékkel

 – ismertette a szakember.  

Az elültetett kisfákat folyamatosan ápolják, elvégzik a vegetációs időszak alatt a kertészeti protokoll szerinti gondozási munkákat, úgymint a metszés, öntözőtányér-fenntartás, tápanyagutánpótlás, növényvédelmi kezelés, heti öntözés, rendszeres, dokumentált helyszíni ellenőrzések. Ennek köszönhetően a facsemeték – a hivatal felmérései szerint – közel 90 százalékos megmaradási arányt produkáltak, ami a szakma által elfogadott szokásos eredményességnél is jobb arány. Mondhatjuk, hogy egy faiskola is megirigyelné ezt az arányszámot - emelte ki Hamecz Orsolya.

debreceni faültetés, ültessünk 10 ezer fát Debrecenben, zöld kódex
Hamecz Orsolya okleveles  természetvédelmi mérnök
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

A város és az egyetem szakemberei is közreműködnek a fásításokban

Hamecz Orsolya hangsúlyozta: a klímaváltozás helyi hatásai egyre erőteljesebben jelentkeznek: mind hosszabb aszályos, csapadékmentes időszakokkal kell számolni, mely körülmények között a dísznövények fenntartása különös odafigyelést és kapacitás-ráfordítást igényel. Ez komoly kihívás elé állította a debreceni faültetéseken dolgozó szakembereket. Ezért a kapacitásokat nyáron megnövelték: 32 munkatárs 13 járműről végzett faöntözést a gyakoriság megnövelésével a hét minden napján.

A nyár folyamán már 5400 köbméter vizet használtunk fel erre a célra

 – mondta Hamecz Orsolya, majd azzal folytatta, hogy az automata öntözőrendszereken keresztül szeptember közepéig eddig mintegy 60 ezer m3 vizet használtak a növényzet vízellátására, a vitális, zöld környezet biztosítására.

Kiszáradnak a Debrecenben elültetett fák?

– Az extrém nyári hőhullámok próbára tették a fák tűrőképességét. A hőstressz és a vízhiány miatt ezért különböző védekező mechanizmusokat, stratégiákat alkalmaznak, hogy túléljék ezeket a szélsőséges körülményeket. Hőhullámok idején a fák a leveleiken keresztül védekeznek a magas hőmérséklet káros hatásaival szemben, és védik meg ezáltal fontosabb szerveik, a hajtások és a törzs egészséges működését – magyarázta a szakember. Ezért a fák a leveleik felületeinek csökkentésével, leveleik egy részének leszáradásával, drasztikusabb esetben azok elhullajtásával védekeznek az extrém hőség ellen, így minimalizálva a vízveszteséget. Ezért láthattuk a fák leveleinek elszáradását, nagyobb kánikula esetén olykor levél nélküli ágakat.  

A levélhullatás az egyik módja annak, hogy megőrizzék víz- és energiatartalékaikat a szélsőséges körülmények között, hiszen a fák ilyen módon tudják leghatékonyabban csökkenteni a vízveszteséget, mivel a leveleik párologtatják el a legtöbb vizet. Ez a látvány azonban nem jelenti azt, hogy a fák kiszáradtak, ugyanis a folyamatosan fejlődő és terjeszkedő gyökereikben a nedvességet el tudják raktározni

– foglalta össze a jelenség okait Hamecz Orsolya.  

Hozzátette, egész évben folyamatosan ellenőrzik a facsemetéket, a vizsgálatok szerint 90 százalékuk élő, annak ellenére, hogy nincs rajta zöld levél. Mindezeken felül megjegyezte, az extrém száraz, magas hőmérsékletű időjárás olyan erősen megviselte a növényeket, hogy a minden igyekezettel végzett öntözés csak részben tudja fedezni a növények vízigényét, a légköri aszályból adódó vízhiány ugyanis jelentős marad mindaddig, amíg a levegő megfelelő páratartalma újból a normál tartományba kerül és csak elegendő csapadék esetén áll helyre.

debreceni faültetés, ültessünk 10 ezer fát Debrecenben, zöld kódex
2023 végén a Tócó vízfolyásba megérkezett Tisza vize, a józsai mederrehabilitáció helyszínén gyakorlatilag újraélesztette az egykori folyó ősi vadregényességét
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Tovább folytatódik a debreceni faültetési program

Hamecz Orsolya hangsúlyozta, a Zöldterületi Osztály és a szerződött vállalkozók a nyár folyamán mindent megtettek azért, hogy a növények kiszáradását elkerüljék, a város zöld állapotát fenntartsák a hőségnapok idején is és egész évben. A 10 ezer fa programban elültetett facsemeték, valamint a LIFE IP HungAIRy projekt keretében telepített véderdők öntözését a teljes vegetációs időszakban, az időjárás függvényében, de átlagosan májustól szeptemberig végzik. A kiemelt területek és a napsugárzásnak leginkább kitett facsemeték esetében speciális eszközöket, öntöző zsákokat is alkalmaztunk a hőségben, melyek folyamatos vízadagolást biztosítanak a növények számára.

Ezzel a lendülettel folytatják a zöld átállást, a Zöld Kódex intézkedései keretében minden tőlük telhető körülményt biztosítanak az ország második legnagyobb városában, hogy még nagyvárosi környezetben is érvényre jussanak a Debrecent egyébként szervesen körülölelő természet mechanizmusai. 

– Legjobb tudásunkkal dolgozunk azon, hogy megadjuk a lehetőségeket a természet számára, hogy magától értetődő módon végezhesse a dolgát, ezzel alkalmazkodva a klímaváltozáshoz és mérsékelve hatásainak szélsőségeit – hangsúlyozta Hamecz Orsolya.

debreceni faültetés, ültessünk 10 ezer fát Debrecenben, zöld kódex
A debreceni faültetési programot folytatva újabb 10 000 fát ültetnek, véderdők telepítésével visszaállítják a nyugati városrész mezővédő fásításait, megvédve a várost a szántók felőli porszennyeződéstől.
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

A debreceni faültetési programot folytatva újabb 10 000 fát ültetnek, véderdők telepítésével visszaállítják a nyugati városrész mezővédő fásításait, megvédve a várost a szántók felőli porszennyeződéstől. Zöld folyosót hoznak létre a Tócó mentén, melyet mára a Civaqua-programnak köszönhetően a Tisza vize táplál.  

– Erőfeszítéseink eredményeit mi sem példázza jobban, minthogy a 2023 végén a Tócó vízfolyásba megérkezett Tisza vize a józsai mederrehabilitáció helyszínén gyakorlatilag újraélesztette a Tócó ősi vadregényességét: idén nyáron fehér tündérrózsa telepek fejlődtek ki, a mederben oly sokáig pihenő magkészletből, mely csak arra várt, hogy megfelelő körülmények uralkodjanak: virágpompába öltöztették a vízfolyást – mutatott rá a debreceni polgármesteri hivatal szakembere. 

A debreceniek is aktívan kivették a részüket a fásításból

– Kiemelt figyelmet fordítunk a lakókörnyezeti és intenzíven használt városi felületek zöld szigeteire is – hangsúlyozta az osztályvezető. A faültetési program részeként gyümölcsfákat is ültetnek, illetve a városi körülményekre reflektálva, a belvárosi részek klímájának javítása érdekében holland példára instant erdőket telepítenek oda, ahova a közművek nem teszik lehetővé a fák földbe ültetését. Ezzel a céljuk, hogy bemutassák, hogy a fák akár több fokkal is tudják mérsékelni a hőszigethatást a nyári melegben.  

Ebbe a sorba illeszkedik továbbá az is, hogy Debrecen pályázatot nyújt be Nagyváraddal közösen a LIFE Program Klímapolitikai Alprogramjára, melynek célja a városi hőszigethatás csökkentése, melyet a  zöldfelületek intenzitásának növelésével tervez elérni a csapadékvíz összegyűjtésére és  helybentartására alkalmas rendszer létrehozásával, amely környezettudatos és fenntartható módon látja el öntözővízzel az összefüggő, nagyobb városi zöldfelületeket, fákat, virágágyásokat.

– Munkánk során folyamatosan találkozunk olyan polgárokkal akik aktívan részt vesznek a meghirdetett programokban, vagy egyszerűen gondját viselik a saját portájuk körüli közterületeknek, segítik a növények túlését az embert próbáló hőhullámok idején, és így együtt küzdünk, teszünk a városi jól-létet megalapozó egészséges, zöld környezetért – fejezte ki köszönetét a városi zöldítési akciókban résztvevő debreceniek felé. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában