Debreceni Egyetem

2 órája

Az 50 éves debreceni pszichológusképzést ünnepelték a DAB Székházban

Az alkalomból csütörtökön tartottak ünnepi ülést. A debreceni pszichológusképzés eredményeit oktatók és hallgatók idézték fel.

Haon.hu

Ünnepi ülést rendezett a debreceni pszichológusképzés fél évszázados jubileuma alkalmából a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Pszichológiai Intézete és a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) Pszichológiai Munkabizottsága. A csütörtöki eseményen korábbi és jelenlegi intézetvezetők, oktatók és hallgatók idézték fel az oktatás és kutatás terén elért eredményeket a DAB Székházban – számolt be az egyetem hírportálja.

debreceni pszichológusképzés 50 év debreceni egyetem
A debreceni pszichológusképzés elindulásának 50. évfordulójára emlékeztek a Debreceni Egyetemen
Forrás: unideb.hu

A pszichológia oktatása a Debreceni Egyetemen szinte egyidős a jogelőd Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem orvoskarának indulásával, az önálló Pszichológiai Tanszék megalakulása azonban 1970-ig, míg a szak indítása – mindkettő az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetemen – 1974-ig váratott magára.

Kezdetben a pszichológiai képzés elsősorban a klinikumot és a pedagógiát foglalta magába, mostanra a Pszichológiai Intézet több tudományterületet ellátva végzi feladatát. A jelentkezési és felvételi adatokat tekintve jól látszik, hogy a mára már sokrétű képzés népszerűsége töretlen a hallgatók körében, ami intézményi szinten dobogós helyre emelte a szakot a Debreceni Egyetemen

– fogalmazott ünnepi köszöntőjében Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese a hirek.unideb.hu cikke szerint.

Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese
Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese
Forrás: unideb.hu

A Pszichológiai Intézet az alap- és mesterszak mellett szakirányú továbbképzést, valamint doktori képzést is nyújt hallgatóinak, akik száma meghaladja a 700-at.

– Az intézetben rendre megjelennek azok az oktatási és tudományos innovációk, amelyek fiatalossá és keresetté teszik a képzést, és amelynek népszerűségét a számok is jól mutatják, hiszen csupán a pszichológia alapszak három évfolyamán jelenleg 370 hallgató tanul, közülük 223 nappali, 112 pedig levelező tagozaton, további tíz százalék pedig külföldi hallgató, a két éve indult angol nyelvű képzés résztvevője – hangsúlyozta ünnepi beszédében Takács Levente, a DE BTK oktatási dékánhelyettese.

Takács Levente, a DE BTK oktatási dékánhelyettese
Takács Levente, a DE BTK oktatási dékánhelyettese
Forrás: unideb.hu

Név szerint is felidézték a debreceni pszichológusképzés nagy alakjait

Kovács Judit intézetigazgató előadásában az eltelt fél évszázad fontos állomásait és jelentős személyiségeit mutatta be, korszakokat, vezetőket, képzéseket és kutatási programokat ismertetve.

- A pszichológusképzés mindössze 17 fővel a Debreceni Orvostudományi Egyetem, a Kossuth Lajos Tudományegyetem oktatóinak, valamint Budapestről érkezett tanárok közreműködésével kezdődött 1974-ben – emelte ki Kovács Judit.

Az intézetigazgató felidézte a kezdeteket és a nagy elődöket: az 1970-ben létesült Pszichológiai Tanszéket, amelynek irányítását Kelemen László látta el egészen 1980-ig, majd Hunyady György 1985-ig, amely korszakot a már Pszichológiai Intézetté vált intézmény élén Mészáros István, Kovács Zoltán, Bugán Antal, Balogh László, majd Münnich Ákos intézetigazgatóságai követték.

Kovács Judit intézetigazgató
Kovács Judit intézetigazgató
Forrás: unideb.hu

– 1987-re a négy tanszék mindegyike saját oktatógárdát és elismert vezetőket mondhatott magáénak, amellyel ki tudták szolgálni a pszichológusképzés valamennyi igényét az oktatás, a kutatás és a tudományos élet terén egyaránt – ismertette az igazgató.

Az ünnepi program filmvetítéssel folytatódott, amelyben intézményvezetők idézték fel a kihívásokat, eredményeket, bemutatva ezzel is töretlen fejlődést.

A jubileumi rendezvény hallgatói kerekasztal-beszélgetéssel és tudományos előadásokkal zárult a DAB Székházban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában