Hűha!

2 órája

Érdemes lesz ma az eget kémlelni Hajdúböszörmény felett

Haon.hu

Október 5-én a csillagászat szerelmesei egy újabb együttállást figyelhetnek meg, ha az időjárás is engedi – hívta fel rá portálunk figyelmét a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubja. Mint írják, Hajdúböszörmény környékére jelenleg derült eget prognosztizálnak, így szombaton, alkonyatkor érdemes lesz felnézni az égre, ugyanis a holdsarló és a Vénusz együttállását szabad szemmel is lehet majd látni.

Érdemes lesz ma az eget kémlelni Hajdúböszörmény felett
Érdemes lesz ma az eget kémlelni Hajdúböszörmény felett
Forrás: Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klub

Napnyugta után 20 perccel a délnyugati horizontnál egészen az ég alján lehet majd látni a 7,4 százalékos alkonyati holdsarlót és a felette nagyjából 3 fokra ragyogó Vénuszt. 

Az együttállást csak rövid ideig lehet látni. A Vénusz fényesen fog ragyogni, így könnyen meg lehet találni, és innen már nem lesz nehéz a holdsarlót sem megkeresni a délnyugati horizont fölött. 

A sarló megfigyeléséhez a legoptimálisabb időpont a keleti tájakon 18 óra 23 perctől lesz. A hold ezt követően megközelítőleg 24 perc múlva nyugszik le.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában