Még ilyet!

2 órája

Futópályává vált a debreceni repülőtér kifutópályája – fotókkal, videóval!

Idén is több ezren vállalták, hogy a borongós idő ellenére a rajtvonalhoz állnak. Immár hetedik alkalommal rendezték meg a Wizz Air Run futóversenyét, ahol még a tornából felmentett tudósítónk is begyűjtött néhány tanácsot a kezdéshez.

Bekecs Sándor

A borongós idő sem szegte kedvét a versenyzőknek a hetedik Wizz Air Run futóversenyen

Forrás: Czinege Melinda

Futópályává vált a kifutópálya október 5-én a Debrecen Nemzetközi Repülőtéren, de nem azért, mert újfajta hasznosítást találtak ki a területnek. Idén immár hetedik alkalommal rendezték meg a Wizz Air Run futóversenyt. A program töretlen népszerűségét jól mutatja, hogy a borongós, esős idő ellenére ezúttal is több ezren jelentkeztek, s vállalták, hogy teljesítik a 2,5, 5 vagy 10 kilométeres távokat. 

wizz air run, debreceni repülőtér, futóverseny
Ezrek álltak rajthoz a hetedik Wizz Air Run futóversenyen
Forrás:  Czinege Melinda

A Wizz Air Debrecen Airport Run futóverseny célja a futás és az egészséges életmód népszerűsítése a sportolni vágyók körében, illetve kikapcsolódási lehetőség biztosítása a családok számára egy különleges helyszínen, a debreceni repülőtéren, ahol résztvevők megismerkedhetnek a helyszín érdekességeivel, és ott futhatnak, ahol máskor a repülők szállnak fel és le. A futócipőt otthon hagyók számára pedig egyebek mellett különböző standokkal, játékokkal és oldtimer-kiállítással készültek a szervezők.

wizz air run, debreceni repülőtér, futóverseny
A Wizz Air Run futóinak bemelegítéséről idén is Rubint Réka gondoskodott
Forrás:  Czinege Melinda

Több ezren álltak rajthoz a Wizz Air Run futóversenyen

Családok, baráti társaságok, munkahelyi kollégák vállalkoztak arra, hogy a sport és az egészség jegyében – meg egy szépen csillogó éremért – a szombat délelőttöt egy jó hangulatú futásnak szentelik. A debreceni repülőtér kifutópályája és környéke már a nyitáskor megtelt fiatalokkal, idősekkel, de volt, aki négylábú társát is magával hozta az erőpróbára. A Wizz Air Run versenyzőinek bemelegítéséről pedig Rubint Réka gondoskodott.  

A szomorkás idő ellenére nem lehetett szomorú arcot látni. Mindenki izgatott, mosolyogva, vidáman várta a rajtot. Épp az össznépi bemelegítés előtt szólítottunk meg egy lelkes társaságot, melynek tagjairól kiderült, hogy a debreceni Teva csapatát képviselve, erősítve neveztek a Wizz Air Run 2,5 kilométeres távjára. 

Hobbiszinten futunk, általában 2,5-5 kilométeres távon. Úgy gondoljuk, hogy az egészséges életmód része a mozgás, de emellett fontos a megfelelő étkezés, valamint a stresszmentes mindennapok

 – tudtuk meg a csapattól.

wizz air run, debreceni repülőtér, futóverseny
Baráti társaságok, munkatársak, családok, párok csatlakoztak a hetedik Wizz Air Run versenyéhez
Forrás: Czinege Melinda

Hogyan kezdj el futni? Begyűjtöttük a hasznos tippeket!

Másodjára vesz részt a debreceni repülőtéren rendezett futóversenyen Gazdag-Széles Dóra és párja, Gazdag Ádám. Előbbi elmondta, a tavalyi pozitív élmények hatására állnak újra rajthoz. – Az 5 kilométeres távot jelöltük meg ismét. Egyébként nem szeretek futni, az „amatőr ligában” vagyok, csak ilyen eseményeken élek a lehetőséggel – osztotta meg.  

Ádámról viszont kiderült, hogy testnevelő tanár, úgyhogy kaptunk az alkalmon, és kértünk pár hasznos tippet a tornából eddig felmentett helyszíni tudósítónknak.

Mindenképp a rövidebb távon kezdje, ne a tömeggel fusson, hanem próbálja a saját tempóját tartani és úgy végigfutni a távot. Ha épp nem Rubint Réka tartja a bemelegítést, akkor érdemes mind az alsó, mind a felső végtagokat alaposan átmozgatni. Illetve nem ért egy jó futócipő sem, főleg aszfalton

 – javasolta. Hozzátette, a táv teljesítése után ne essünk össze, sétával, apró kocogással vezessünk le, s utána kezdjünk nyújtani.

Zsinórban harmadjára Wizz Air Run futóversenyen

Több mint ezren álltak a Wizz Air Run 5 és 10 kilométeres távjainak rajtjához. A debreceni repülőtér kifutópályáján egy elektromos BMW vezette fel a versenyzőket, a rajt pedig szélcsendben zajlott le szélsebesen.  

Ha dohányoztunk volna, elmondhatnánk, még el sem tudtuk szívni a cigarettánkat, amikor megérkezett az 5 kilométeres táv nyertese. Bő negyedóra kellett Juhász Patriknak, hogy maga alá gyűrje a debreceni repülőtér aszfaltját.

wizz air run, debreceni repülőtér, futóverseny
Juhász Patrik az 5 kilométeres táv megnyerése után még váltóban is rajthoz állt a hetedik Wizz Air Run futóversenyen
Forrás: Czinege Melinda

Jó itt, lehet gyorsan futni, segített a felvezető autó, illetve a második helyen beért srác is motiválóan hatott. Még vár rám egy váltó is ma

 – foglalta össze a 21 éves fiatalember, aki magát félprofiként határozta meg, ugyanis vannak már támogatói, de egyelőre az iskolai tanulmányai mellett fut.   

wizz air run, debreceni repülőtér, futóverseny
Zsinórban harmadjára nyerte meg a Wizz Air Run futóverseny 10 kilométeres versenyét Bulitka László
Forrás: Czinege Melinda

Örülök, hogy sikerült megvédenem a címem, zsinórban immár harmadszorra. Ideális volt az időjárás, igazi futóidő volt, ami viszont mentálisan nehezebb volt, hogy most nem volt rivális

 – mondta Bulitka László, aki a Wizz Air Run 10 kilométeres távját kicsivel több mint félóra alatt teljesítette, s ért be elsőként a célba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában