Látványtervek

2 órája

Így fog kinézni Hajdúnánás legújabb temploma, ami már 2025-ben elkészülhet

Az épület alapkövét a napokban tették le. A hajdúnánási templomról látványterveket is közölt a főegyházmegye.

Haon.hu

Új görögkatolikus templom épül Hajdúnánáson, a templom alapkövét a napokban tették le az Óvoda utcán. A Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapja szerint ha minden a tervek szerint halad, az épület akár már jövőre elkészülhet. Az egyházmegyei honlap látványterveket is közölt a templomról, ezeket Fiers Márton és Lovas Katalin okleveles építészmérnökök készítették.

Az új hajdúnánási görögkatolikus templom alapkövét a napokban tették le
Az új hajdúnánási görögkatolikus templom alapkövét a napokban tették le
Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Lukács Imre parókus a szeptember 25-i ünnepségen ismertette, a Hajdúnánási Görögkatolikus Parókiához számos település tartozik: Folyás, Görbeháza, Polgár, Tiszagyulaháza és Újtikos hívei is hűen imádkoztak az elmúlt hónapokban, hogy végre közösen vehessenek részt szent liturgián görögkatolikus templomban, az aranyszalma városában. Egyúttal háláját fejezte ki az egyházközségnek, a híveknek, hogy áldozatos munkálkodásukkal eddig eljutottak.

Új görögkatolikus templom épül Hajdúnánáson
Az épület akár már 2025-re elkészülhet
Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

„Nagy öröm, hogy tovább erősödik a görögkatolikus közösség Hajdúnánáson”

– A szinódusi egyházszemlélet szerint meg kell, hogy értsük: az egyháznak minden egyes megkeresztelt tagja éppen úgy munkatársa, éppen úgy építője, éppen úgy felelőse minden egyházi munkának. Mint amikor egy ház fölépül vagy épp egy templom: különböző munkálatok vannak, kezdve a ház megtervezésétől, a földmunkán át, a kőműves-, a gépész munka, a villanyszerelés és még sorolhatnánk. Ez a legtermészetesebb: munkamegosztás van. Mindenkire szükség van: Isten munkatársai, ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok – mondta Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás leköszönő polgármestere arról beszélt, mennyire fontos üzenete van a templomépítésnek. – Hiszen amíg Európában kiüresednek az imaházak, és átalakítják azokat akár áruházakká, addig a Kárpát-medencében újakat építünk. Hitet teszünk egy olyan értékrend mellett, melyet magunkénak vallunk. Nagy öröm számomra, hogy tovább erősödik a görögkatolikus közösség a városban, beleértve az itt működő Szent Lukács Szeretetszolgálat által fenntartott Szociális Szolgáltató Központot és Idősek Otthonát. Így maga a település gazdagodik, erősödik tovább – tette hozzá Szólláth Tibor.

Az új hajdúnánási görögkatolikus templom alapkövét a napokban tették le
Több település híveit is kiszolgálja majd az épület
Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Az alapkővel egyszerre egy időkapszulát is a földbe tettek, melyben a Hajdú-bihari Napló és a Görögkatolikus Szemle aktuális száma, a Hajdúnánási Görögkatolikus Szervezőlelkészség 2017-es alapító okirata, a parókia 2019-es megalakulásáról szóló dokumentum, a templom látványterve, és egy nánási szalmadísz is helyet kapott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában