Programajánló

3 órája

Hétvégi programok Hajdú-Biharban: lesz kolbásztöltő fesztivál és vásár is

Hagyományőrző rendezvény, vásárok is várják az érdeklődőket október 19-20-án. A hétvégi programok közt mindenki találhat kedvére valót.

Haon.hu

Kolbászt töltenek szombaton Tégláson

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Különleges hagyományőrző rendezvény, gasztrofesztivál, szüreti mulatság, LEGO-város, tuning találkozó és rockkoncert egyaránt lesz az október 19-20-ai hétvége kínálatában. Igazi szüreti mulatság ígérkezik Hajdúsámsonban október 19-én; szüreti sokadalom és felvonulás lesz 8.30-10 óráig a Piactéren (Hunyadi u. 3.), illetve 9 órakor szekeres felvonulás indul a martinkai közösségi házhoz, ahol a 8-16 óráig főzőverseny és egyéb programok várják az érdeklődőket. A hétvégi programok közt Tégláson kolbásztöltő nap csiklandozza majd az ízlelőbimbókat a polgármesteri hivatal udvarán (eső esetén a piacon) 8-14 óráig. Az ingyenes rendezvény gyerekprogramokkal egészül ki.

Szakály szüreti_Mk_0010üreti felvonulás hétvégi programok Hajdúsámson Haon
Szüreti felvonulás is lesz a hétvégi programok sorában
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

A Mindszent hava Népművészeti Nagyvásár és Mesterségbemutató szombaton 13 és 18 óra között várja a látogatókat a DEMKI Tímárház – Népi Kézműves Alkotóházban (Nagy-Gál István utca 6.). A különleges hagyományőrző rendezvényen a népművészet iránt érdeklődők számos fazekas és más kézműves mester alkotásaival találkozhatnak, és vásárolhatják meg azokat. 

13 órakor a vásár megnyitója egyben a Debreceni Kerámia Fazekas Szimpózium záró kiállításának ünnepélyes megnyitója is lesz, ahol a résztvevő mesterek legszebb alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Fazekas és szövő interaktív bemutatók, gyermekek számára kézműves foglalkozások, népi gasztronómiai ínyencségek (slambuc, zsíros kenyér, töksütés) egészítik ki az eseményt, a jó hangulatról Gyönyörű Zsiga és a Bakator Zenekar; valamint a Süveg Citerazenekar és a Csapókerti Pávakör tagjai gondoskodnak.

A Debreceni Nagyerdőn tematikus séta várja az érdeklődőket szombaton 14.30 órától. A szakvezetéses sétán ezúttal annak járnak utána, hogyan változott meg a parkerdő azóta, hogy 85 évvel ezelőtt, 1939-ben természetvédelmi területté nyilvánították.

A séta a II. János Pál pápa térről indul és a Nagyerdei Stadion körül halad, ahol testközelből figyelhető meg számos tölgyfa matuzsálem  és további, a Nagyerdőre jellemző különleges természeti érték. A múltidézés részeként elhangzik majd, hogyan változtak meg a Nagyerdőn található közterek és rekreációs létesítmények az elmúlt évtizedekben a Csónakázó-tótól a Nagyerdei Strandon át az Állatkertig. A szakvezetést Erdei Nóra idegenvezető és Váradi Zoltán, a Természettár vezetője, a Zöld Munkacsoport tagja tartja.

Hétvégi programok Hajdú-Biharban: vásárok is lesznek

Ez a hétvége sem telik el vásár nélkül: a CSAK Design Vásár egyedi, igényes, minőségi termékeket kínál szombaton 11-18 óra között a Méliusz Könyvtárban (Bem tér 19/d.); az Egyháztáji vásáron helyi termelők és kézművesek termékeit vásárolhatják meg kedvező áron az érdeklődők a Nagytemplomi Gyülekezeti Központ belső udvarán (Leány utca 2.), míg Hajdúböszörményben Termelői és Kézműves piac lesz szombaton 8-12 óráig (Ady tér 10.). S aki olvasnivalót venne, az találhat szépséghibás és sérült könyveket az október 18-20-ig tartó könyvvásáron Debrecenben, a Párizsi Udvarban.

termelői vásár Debrecen haon
Termelői vásárok is lesznek ezen a hétvégén
Forrás:  Illusztráció: Napló-archív 

Létavértesen október 19-én az Őszi múzeumi körkép keretében 10 órától az Árpád téri Báb-Kincs-Tárban Mesés átváltozások címmel időszaki kiállítás nyílik a (szódás)üveg átváltozásáról, továbbá 11 órától az Irinyi János Kiállítóteremben (Irinyi utca 8.) Gondolatok Jedlik Ányosról címmel Szentmiklósi Miklós tanár beszél a hazai szódavíz történetéről, létrehozójáról. A fröccskészítés elméleti és gyakorlati fogásait ismertetik, melyhez fröccskorcsolyát is kínálnak. A gyerekeket szörp és nasiparti várja. (A rendezvények ingyenesek.)

Szombaton és vasárnap a debreceni Kölcsey Központ I. emeletén mutatják be a Megabrickcity „Az óriás kockaváros” elnevezésű, LEGO-elemekből épült kiállítást, amely Debrecenben eddig még nem volt látható.

 A kiállítás egy kb. 100 négyzetméteres egybefüggő LEGO város, repülőtérrel, tengerparttal, kikötővel, kertvárossal, főtérrel, vidámparkkal, autópálya részlettel, vonatokkal és sok minden mással. Az interaktív élmény érdekében számos elem működőképes és nyomógombbal indítható (ez a rendezvény belépőjegyes!)

Koncertek és jótékonysági futás

A XV. Aquaticum Országos Csúszdabajnokságot rendezik meg Debrecenben, a Mediterrán Élményfürdőben október 19-én. Az egésznapos verseny igazi bulihangulatban telik majd dj-kkel, habpartival, éjszakai fürdőzéssel (belépőjegyes!).

Vasárnap rendezik meg az első Globus – Mozaik Med Futónapot az emlőrák elleni küzdelem jegyében a Vekeri-tónál. A jótékonysági futammal emlősebészeti eszköz beszerzésére gyűjtenek, mellyel az izotóppal jelölt őrszem nyirokcsomó detektálása lehetséges. Több távon, gyermekkategóriában is indulhatnak a mozogni vágyók.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában