Több mint 20 ezer kacsát kell leölni egy hajdúnánási telepen

Felszámolják a teljes állományt. Az ok a madárinfluenza, a telep körül védőkörzetet is kijelölt a Nébih.

Haon.hu

Hajdúnánáson is azonosította a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma, közölték a hivatalos honlapjukon, hozzátéve, hogy a vírust Hajdúnánás mellett a Fejér vármegyei Mezőfalván is kimutatták. A közlemény szerint a 23 570 példányt tartó hajdúnánási tenyészkacsatelepen a takarmány- és vízfogyasztás, illetve a tojástermelés csökkenése miatt gyanakodtak  a betegségre. Mezőfalván egy 17 ezer állatot számláló májhasznú kacsatelepen jelent meg a madárinfluenza.

kacsa madárinfluenza hajdúnánás
Hajdúnánáson is megjelent a madárinfluenza
Forrás: illusztráció / Shutterstock

Madárinfluenza: felszámolják az állományokat

Az érintett állományok felszámolása jelenleg is zajlik. A hatóság a gazdaságok körül kijelölte a 3 km sugarú védőkörzeteket és a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzeteket.

A Nébih továbbra is kéri az állattartók együttműködését a fokozott járványvédelmi fegyelem fenntartásában. Tekintettel arra, hogy  az országban elszórtan jelent meg a betegség, ezért jelenleg a vadon élő madarak szerepe valószínűsíthető a járvány terjesztésében. Az ország magas kockázatú területein kötelező a kereskedelmi célból tartott baromfik zártan tartása, valamint a nem kereskedelmi célból tartott baromfik zártan etetése és itatása. Az ország többi területén pedig kötelező a baromfik zártan etetése és itatása. A takarmányt és az alomanyagot minden esetben zárt helyen kell tárolni – írták.

A madárinfluenzával kapcsolatban  további információkat olvashatnak  a Nébih  tematikus aloldalán.

Ahogy arról már beszámoltunk, néhány héttel ezelőtt madárinfluenzás vadludakat is találtak Hajdú-Biharban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában