Együttműködési megállapodás

6 órája

Intelligens sugárterápiával fejlesztenék a daganatos betegek ellátását Debrecenben

Világszínvonalú, innovatív megoldásokkal tennék hatékonyabbá az onkológiai betegek kezelését. A Debreceni Egyetem és a világ egyik vezető egészségipari vállalata, a GE HealthCare Magyarország Kft. tovább folytatja a sugárterápia kezeléseket segítő kutatás-fejlesztési együttműködését. A megállapodást sajtónyilvános eseményen írták alá az egyetem és a vállalat képviselői október 9-én, szerdán a Debreceni Egyetem főépületében.

Kosztin Éva

Ferenczi Lehel (balról), Ben Newton, Szilvássy Zoltán, Bács Zoltán, Szabó Zoltán és Kovács Árpád

Forrás: Czinege Melinda

Széles spektrumúnak és különlegesnek nevezte az együttműködést Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a szerdai eseményen. – Az onkológia, és különösen a radiológia területén amit ma a világ tud, arra a Debreceni Egyetem is képes. A GE HealthCare Magyarország Kft.-vel (GE HealthCare) közös munkánk lényege, hogy világszínvonalú sugárterápia kezelésekkel a betegek minél hamarabb meggyógyuljanak, ami az onkológiai ellátás következő szintjét jelenti – fogalmazta meg.

sugárterápia, intelligens sugárterápia, debreceni egyetem, ge healthcare
Szilvássy Zoltán a szerdai eseményen
Forrás:  Czinege Melinda

Ben Newton, a GE HealthCare onkológiai modalitás vezérigazgatója arról beszélt, a cég miért a Debreceni Egyetemmel vállalt partnerséget. – Az egyetem nagy hírű és jelentős eredményekkel rendelkező intézmény, illetve kiválósági központ. A város és a régió egészségügyi ellátásban betöltött szerepe alapján egyértelmű választás volt, hogy a legjobbakkal dolgozzunk. Másodsorban osztjuk azt a megközelítést, ahogyan a daganatos betegek kezelését látjuk. Számuk folyamatosan növekszik az egész világon az életmódbeli változások miatt: a megnövekedett élettartam miatt egyre többeknek nő az esélye a megbetegedésre, ráadásul a fiatalabbak is egyre inkább érintettek. Úgy gondoljuk, ha időben és a megfelelő eszközökkel avatkozunk be, jelentős eredményeket érhetünk el nemcsak a gyógyításban, hanem a betegellátási folyamatok jobbá tételében is – fejtette ki. 

Hozzátette, az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy az eddiginél pontosabban határozzák meg a kezelési módokat, és jobban megértsék a betegség kialakulása mögött álló mechanizmusokat.

sugárterápia, intelligens sugárterápia, debreceni egyetem, ge healthcare
Ben Newton a partnerség okairól beszélt
Forrás:  Czinege Melinda

– Több mérföldkőnek lehettünk tanúi a Debreceni Egyetemmel zajló integrációs folyamat alatt, melynek a legnagyobb nyertese a onkológia – adott hangot a vélekedésének Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központjának elnöke. Szerinte a megállapodás további jelentős eredményekhez vezet, meglátása szerint a két elismert fél együttműködése a biztosíték, hogy újabb előrelépések történnek a terápiás tevékenységek továbbfejlesztésében.

sugárterápia, intelligens sugárterápia, debreceni egyetem, ge healthcare
Szabó Zoltán újabb mérföldkövekre számít
Forrás:  Czinege Melinda

Az automatizált sugárterápia a hatékonyabb kezelések kulcsa

A felsőoktatási intézmény és a GE HealthCare közös munkájának a kezdetét Ferenczi Lehel, a GE HealthCare adat és analitikai igazgatója idézte fel. Mint elmondta, a cég hagyományosan Magyarországon fejlesztette már a kétezres évek óta a sugárterápiás eszközeit, amikor 2014-ben megcélozták a szintlépést, akkor kezdtek egyetemi partnert keresni. – Ekkor találkoztunk Kovács Árpáddal, a DE Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinikájának igazgatójával. Meglátva a kiváló eszközöket és a rendelkezésre álló emberi erőforrásokat döntöttünk úgy, hogy a GE HealthCare új sugárterápiai vezérlőszoftverét és a vezérléshez használt eszközök tesztelését a Debreceni Egyetemmel végezzük el, hogy világszínvonalú megoldásokat tudjunk közösen fejleszteni – magyarázta. 

Kifejtette, a termék neve Intelligens Sugárterápia, és mint a neve is sugallja, képes automatizálni a sugárterápia kezelés folyamatát az elejétől egészen a visszakövetésig.

 – Erre azért is van szükség, mert jellemzően mindenhol egyre csökken az egészségügyi személyzet száma. A különböző rendszerek integrálásával az alkalmazás tudja helyettesíteni a szakembereket, ráadásul pontosabban és költséghatékonyabban állapítja meg, milyen kezelésre van szüksége a betegnek – tette hozzá.

sugárterápia, intelligens sugárterápia, debreceni egyetem, ge healthcare
Ferenczi Lehel ismertette az Intelligens Sugárterápia előnyeit
Forrás:  Czinege Melinda

– Egy éve indult az a projekt, amelyben bekapcsolódtunk a GE HealthCare szoftverének tesztelési fázisába. A közös munka eredményeként lehetünk ma itt és gondolhatjuk tovább a jövőt. A célunk, hogy az európai és világszínvonalú sztenderdeket a napi rutinba építve és azokat továbbfejlesztve elvégezzük a szoftver piacra vezetése előtti klinikai tesztelését – mondta a megállapodással járó új feladatokról Kovács Árpád.

sugárterápia, intelligens sugárterápia, debreceni egyetem, ge healthcare
Kovács Árpád az új feladatokról beszélt
Forrás:  Czinege Melinda

Bács Zoltán, a DE kancellárja rámutatott, a GE HealthCare és az egyetem tíz éves kapcsolatának számos eredménye van a közös projekteken felül. – A cég hatására egy egyetemi oktatási egység is létrejött, a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI). Szintén kiemelném, hogy a GE HealthCare idén megkapta a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) kiemelt partneri címét, hiszen az elmúlt esztendőkben jelentős mennyiségű TAO pénzzel segítették az egyetem és a klub beruházásait, illetve a működését – hangsúlyozta. 

sugárterápia, intelligens sugárterápia, debreceni egyetem, ge healthcare
Bács Zoltán elmondta, az együttműködési megállapodással a GE HealthCare tudást vásárol a Debreceni Egyetemtől
Forrás:  Czinege Melinda

 A mai nap azért fontos, mert a világcég egy olyan megállapodást köt a Debreceni Egyetemmel, amely által tudást vásárol a felsőoktatási intézménytől. Méghozzá olyan tudást, amit nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon szeretne hasznosítani olyan fejlesztésekben és széleskörűen elterjedt eljárásokban, amik az egész emberiség egészségéhez járulnak hozzá

 – nyomatékosította Bács Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában