Gasztronómia

2 órája

Hogyan készítsünk szenzációs sütőtökös ételeket? – fotókkal, videóval, recepttel

Nyakunkon a sütőtökszezon, és a héten ünnepeltük az élelmezési világnapot, így adta magát, hogy a gasztronómia irányába evezzünk. Sándor Fanninál jártunk Hajdúszoboszlón, aki tonnaszámra termeszti otthon a közkedvelt zöldséget, az ő segítségével hoztunk egyszerű sütőtökös receptet.

Balogh Efraim

Tonnaszámra termeszti kertjében a tököket Sándor Fanni, aki megmutatta, hogyan készít sütőtökös ételeket

Forrás: Molnár Péter

Ahogy sárgulnak a levelek, és beköszönt az ősz, egyúttal azt is jelenti, hogy elkezdődik a sütőtökőrület a gasztronómiában és a hagyományokat illetően is, gondolva például a halloweenre. És hát nem is csoda, hogy az egyébként A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban gazdag zöldség nagyon népszerű, mert pofonegyszerű módon lehet belőle nagyszerű ételeket készíteni. Lévén, hogy erre a hétre esett az élelmezési világnap, elindult a Haon stábja Hajdúszoboszlóra egy jó receptért, ahol az Alma dűlő egyik kapuja mögött várt minket Sándor Fanni kertje, és az általa termesztett rengeteg sütőtök. Természetesen nemcsak csodáltuk azokat, hanem különféle fogásokat is kóstoltunk, és természetesen hoztunk sütőtökös receptet is.

sütőtökös recept, sütőtök, halloween, hajdúszoboszló, debrecen, haon
Sándor Fanni osztott meg velünk néhány sütőtökös receptet
Forrás:  Molnár Péter

Slágerzöldség a sütőtök Fanni kertjében: tonnaszámra terem 

Alig álltunk be az autóval, először Fanni, majd két bolyhos, koromfekete házőrző fogadott minket, melyek gyorsan kimutatták kíváncsiságuk és szeretetük jelét. Séta közben megpillantottunk egy raklapnyi, gyönyörű tököt. – Ettől sokkal több is volt már – mondta Fanni, majd kifejtette, hogy nemrégiben rendezte meg a Tök jó bulit hajdúszoboszlói kertjében, ahol nevéből adódóan a sütőtök köré szerveződött az esemény. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy körülbelül másfél-két tonna tököt tároltak akkor az udvaron.

Persze, nem egy átlagos kertben terem meg ekkora mennyiség: főszereplőnk már a harmadik generációt képviseli családjában, mely mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozik. 

A szüleim 1999 óta foglalkoznak zöldségtermesztéssel, fóliasátorban kezdték, majd 2011-től kaptak engedélyt tönkölybúza termesztésére. Ami engem illet, úgy nőttem fel, hogy ez vett körül, így 2018 nyarán ültettem be először fóliasátrat, majd később szabad földön is próbálkoztam, többek között sütőtökkel is. Majd 2020 elején arra gondoltam, hogy miért ne lehetne egy saját kertem, azóta paradicsomot, paprikát, újhagymát és hónapos retket (fóliasátorban), illetve borsót, tökféléket, salátát és káposztaféléket is termesztek (szabad földön), műtrágya- és vegyszermentesen

 – osztotta meg velünk, és az is kiderült, hogy nagyszülei sokat segítenek, például az udvaron található kemence Fanni nagypapája keze munkája.

És ha már említettük a kemencét, fontos megjegyezni, miközben beszélgettünk, sültek a tökök, illatuk pedig egyre inkább megnövelte az étvágyunkat, s mi tagadás, alig vártuk, hogy elkészüljenek. Míg lélekben rákészültünk a kóstolásra, Fanni egy kis kunyhóba invitált bennünket, ahol tálcán várt minket a meglepetés… 

A hajdúszoboszlói hölgy sütőtökös sütit sütött nekünk, s bár kellemetlen dolog, ha vendégségben jön rá az emberre a falási roham, be kell vallani, kipipáltam aznapra a nasi adagomat… 

sütőtökös recept, sütőtök, halloween, hajdúszoboszló, debrecen, haon
Fanni „tök” egyszerűen fűszerezi meg a sütőtököt
Forrás:  Molnár Péter

Sütőtökös süti, ahogy Fanni készíti, recepttel

–  Csak akkor készítünk ilyen süteményt, ha marad a sütőtökből, mert a család azt szereti legjobban – mondta Fanni. A biztonság kedvéért még elvitelre is maradt egy-egy jókora adag sütőtökös pite, melynek szerencsére a receptjét is megosztotta velünk.

Hozzávalók

A száraz keverékhez:

  • liszt (2 bögre)
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 1 kk. őrölt szerecsendió
  • 1 kk. őrölt fahéj

A nedves keverékhez:

  • sütőtökpüré (2 bögre)
  • 2 darab tojás
  • cukor (1 bögre)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk. vanília-kivonat

Egyéb:

  • porcukor
  • egy maréknyi dió

A következőképpen érdemes Fanni szerint a sütit elkészíteni: 

a száraz keverék alapanyagait egy tálba kell tenni, majd összekeverni. Először üssük fel a tojást, adjuk hozzá a cukrot, a sütőtökpürét, a vaníliát és az olvasztott vajat, és keverjük simára. Ezután a száraz keveréket kell hozzáadni, és az egészet homogén tésztává dolgozni.

Ha mindez megvan, öntsük bele egy kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt), közepes tepsibe, simítsuk el, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süssük meg, majd a sütőből kivéve még melegen szórjuk meg a darabolt dióval és porcukorral. Utána már csak hagyni kell kihűlni, és ízlés szerint tálalni – Fanni porcukorral szórta meg, szenzációsan finomra sikerült a gyors süti (ami nem mellesleg az olcsó receptek közé is bekerülhetne).

Különlegesnek hangzik, de vajon finom is? Sütőtök mézzel, kovászos tök, rántott tök… 

És ezen a ponton még nem ért véget a kóstolás: a jól átsült tökök is a tányéron landoltak végül. Akár magában is ehettük volna, Fanni viszont megspékelte egy kis akácmézzel, és hál’ Istennek, minden félelmem ellenére, nem szaladt az egekbe a vércukorszintem (ellenben lett egy kis boldogsághormon-túltengésem)… 
Azzal kapcsolatban pedig, hogy milyen (többek között rendhagyó) ételeket lehet még készíteni sütőtökből, elmondta Fanni, hogy már egy ideje szemezik a kókuszgolyóval (mármint sütőtökkel ízesítve), de lehet, hogy kipróbálná kovászos tököt. De felmerült az is, hogy milyen lehet a rántott tök (mert ugyebár a magyar ember „mindent” kiránt), szóval fel van adva lecke az ízlelőbimbóknak…. És ti melyiket próbálnátok ki?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában