Fontos információk

2 órája

A Debreceni Köztemető így várja a látogatókat mindenszentek idején

Mindenszentekkor a szokásosnál is többen látogatják meg elhunyt szeretteiket. Az AKSD idén is próbálja minél zökkenőmentesebbé tenni a megemlékezést a temetőben.

Haon.hu

Idén is meghosszabbított nyitvatartással készül a Debreceni Köztemető

Forrás: illusztráció / Napló-archív

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az AKSD Kft. idén is megteszi a szükséges intézkedéseket a halottak napja zökkenőmentes lebonyolításához – közölte a társaság.

A Debreceni Köztemetők az alábbi módokon lesznek nyitva mindenszentek környékén:

október 24-igcsütörtökig7.00–18.00
október 25-30.péntek–szerda7.00– 19.00
október 31. - november 2.csütörtök–szombat7.00–20.00
november 3.vasárnap7.00–19.00
november 4-tőlhétfőt követően7.00–17.00

Meghosszabbított nyitvatartás a Köztemető Ügyfélszolgálati Irodájában és a Sírköves Irodában is

A köztemető kiemeli, hogy október 25-től november 3-ig 8 és 17 óra között meghosszabbított nyitvatartással üzemel a temető Ügyfélszolgálati Irodája és a Sírköves Iroda. Hétköznap 15.30 – 17.00 között, valamint hétvégén nincs temetés ügyintézés. Sokan ezeken a napokon váltják meg újra elhunyt szeretteik sírját, továbbá tájékoztatást kaphatnak a balesetveszélyes síremlékekkel kapcsolatban. A munkatársak emellett segítséget nyújtanak a sírhelyek keresésében, illetve térképet biztosítanak, amelyen jelölik a keresett sír helyét. 

Temetői séták

Az ország első természetvédelmi területén található temető fái és sírjai között érdemes szakvezetett sétára indulni, hiszen a temetőkert Debrecen történelmi emlékparkja is. A Debreceni Köztemetőben számos neves halott nyugszik, így szakvezető segítségével a sírok között barangolva az ott eltöltött idő történelmi, kulturális és irodalmi utazás is egyben.

  • Első temető séta ideje: 2024. október 27. vasárnap, 14.00
  • Második temető séta ideje: 2024. november 1. péntek, 10.00
  • Találkozás helye: Debreceni Köztemető II. kapu (Ravatalozóval szemben)
  • Séta tervezett időtartama: 1,5 óra
  • Idegenvezető: Erdei Nóra
    A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Emlékműsor is lesz november 1-jén

A műsor helyszíne a 2-es számú Ravatalozó terem előtti terület, eső esetén benn a teremben

  • 14.30 Fények az emlékezetben – az Erdős Fruzsi Akusztik zenei megemlékezése
  • 15.00 Református Egyház megemlékezése
  • 15.30 Római Katolikus Egyház megemlékezése
  • 16.00 Görögkatolikus Egyház megemlékezése

Digitális temetőtérkép segíti a látogatókat

Az AKSD Kft. egy innovatív lehetőséget ajánl a temetőlátogatók figyelmébe. Néhány kattintással megkereshetik a sírokat, illetve megtervezhetik a látogatást. A digitális temetőtérkép, mely megkönnyítheti az emlékezést és a múlt megőrzését a DMJV Önkormányzata felé tett vállalás eredménye, mely során digitálisan feltérképezésre került a 64 hektáron fekvő Debreceni Köztemető közel nyolcvankét-ezer sírhelye. 

Közlekedés a köztemető területén

A megnövekedett látogatói forgalom okán az önkormányzat feloldja a 13 óráig érvényben lévő gépjármű behajtási tilalmat, azaz a behajtási díj megfizetése mellett engedélyezi a gépkocsival történő behajtást a temető területére az 1-es kapunál az alábbi időpontokban:

  • Október 26 – 27. (szombat – vasárnap)
  • November 2 – 3. (szombat – vasárnap)
  • Október 25. és november 3. között a gépjárművel történő behajtás kizárólag az 1-es kapun át engedélyezett, mely megközelítése a Kassai út, Hadházi út felől lehetséges, azonban a kihajtás a 3-as kapun át is megvalósulhat a Benczúr Gyula utca irányába, amely jelentősen meggyorsítja a haladást.
  • November 1-jén, mindenszentek napján a fentiekkel ellentétben minden lakossági, vállalkozói, személy– és tehergépjármű forgalom tilos a temető területén. Ezen a napon 2 db kisbusz térkép szerinti útvonalon történő közlekedése nyújt díjmentes segítséget a rászorulóknak a sírok megközelítéséhez.
  • A köztemető területén történő közlekedésre a KRESZ szabályai vonatkoznak, így a jobbkéz szabály érvényesül, azonban a gyalogos forgalom élvez elsőbbséget. Munkanapokon a gépjárművezetők a temetési rend figyelembevételével kötelesek közlekedni, parkolással nem akadályozhatják a forgalmat vagy a gyászmenet útját.
  • A lakossági gyalogos forgalom a Köztemetőben az 1., 2., és 3. számú kapukon keresztül történhet. A kapuknál a Köztemető nyitvatartási idejének megfelelő időtartamig portaszolgálat működik.
  • A köztemetőkben működő sírköves vállalkozások és vállalkozók október 25. és november 3. között nem végezhetnek sírköves munkát a köztemető területén.
  • A temető területén belül megerősített biztonsági szolgálat működik, melyhez a rendőrség és a közterület-felügyelet is segítséget nyújt.
  • Az AKSD felhívja a temetőlátogatókat, hogy fokozottan figyeljék a közlekedési táblákat, illetve számítsanak torlódásokra, amennyiben gépjárművel érkeznek a temető területére, mivel forgalomkorlátozás várható.

Mire érdemes még figyelni?

  •  Hálózati víz akkor lesz biztosított a temető területén, ha nem lesz talajmenti fagy, ami indokolná a víz elzárását.
  • Az AKSD Kft. felhívja a látogatók figyelmét arra, hogy a szemetet minden esetben a kihelyezett hulladéktároló edényekbe tegyék, mivel azokat gyakrabban ürítik. A lehulló nagy mennyiségű elszáradt levél miatt lehetőséget biztosítanak a hozzátartozóknak arra, hogy amennyiben a sírokról össze kívánják takarítani a ráhullott leveleket, a köztemető portáin ingyenes, újrahasznosított műanyag zsákot lehet kérni erre a célra.
  • Nem előírás, de annak érdekében, hogy a hozzátartozókat közvetlenül is tájékoztassák, évről évre Halottak Napja előtt különböző színű figyelemfelhívó címkével látják el a sírhelyeket:

Narancssárga címkével azokat, melyeknek lejárt a megváltott nyugvási ideje. A nyugvási idővel kapcsolatban információ kérhető a Köztemető Ügyfélszolgálati Irodájában.

Citromsárga címkével a veszélyesen megdőlt síremlékeket;

Zöld címkével pedig azokat, melyeket a temetési útvonal biztosítása miatt szükséges átmenetileg megbontani. Ezen sírokat rövid időn belül helyreállítják.

Végül a korábbi évekhez hasonlóan az összes sírkő biztonságtechnikai felülvizsgálata megtörténik. Az életveszélyes sírkövek fejkő részét lebontják és ráfektetik a sírkőre, amennyiben ez nem lehetséges, elszállítják a tárolóhelyre. Erről nyilvántartást vezetnek és a Temető Ügyfélszolgálati Irodában tájékoztatást nyújtanak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában