Emlékezés

3 órája

Jenei István tragikus haláláról beszélt az egyik barátja

A debreceni legendának élete volt a testépítés. Jenei Istvánt éppen edzésről hazatérve érte a végzetes eseményeket elindító baleset.

Molnár Szilárd

Suba Krisztina és Jenei István

Forrás: Suba Krisztina-archív

Sokakat megrázott a testépítés debreceni legendája, Jenei István halála. Az október 14-én, hétfőn 48 éves korában elhunyt sportoló egész életét szeretett sportágának szentelte, versenyzőként többek között bronzérmet szerzett a Superbody-n 2007-ben, 2010-ben és 2012-ben, tavaly vesedialízisessel is nyert versenyt Szerbiában. Vasárnap is edzésről ért haza, amikor rollerbalesetet szenvedett. A Haon-nak Suba Krisztina fitneszedző, Jenei István jó barátja beszélt a néhai, kiváló sportemberről.

Jenei István, testépítés, halál, baleset, roller, rollerbaleset, Debrecen, Suba Krisztina, Jenei István halála
Suba Krisztina és Jenei István
Forrás: Suba Krisztina-archív

Világbajnokok kerültek ki Jenei István kezei közül

– Több mint 30 éve volt már szakmában versenyzőként és trénerként, rengeteg edzettje is volt, köztük számos későbbi világbajnok, akik profi versenyeken indulnak.

Nagyon szerette a testépítést, fanatikusa volt a sportágnak, a vesebetegsége után sem adta fel, mert szerette a színpadot, a versenyzést

– ismertette Krisztina. – Nyilván már nem volt olyan az izomzata, de akkor is szeretett ott lenni, csak az utóbbi időben már inkább arra fektette a hangsúlyt, hogy versenyzőkkel foglalkozzon. A tanítványait arra biztattam és biztatom, hogy az ő emléke előtt is tisztelegve ne adják fel, induljanak el a versenyeken, mert nagyon sok segítséget kaptak anyagilag, lelkileg tőle – hangsúlyozta.

Jenei István súlyos sérüléseket szenvedett

Mint azt megtudtuk, a végzetes eseményeket elindító baleset október 13-án, vasárnap este történt, István edzésből ért haza, vitte fel a rollert, amikor elesett.

– Én aznap vendégségben voltam, de váltottunk üzenetet, írta, hogy megy edzeni. Másnap láttam, hogy 17 órája nem volt elérhető, ezért írtam az anyukájának, hogy minden rendben van-e. Azt válaszolta, hogy nem, mert Istvánt baleset érte, és bevitték a kórházba. Bementem hozzá, tudtunk beszélni, jó hangulatban volt, úgy fogta fel, most legalább pihenni fog egy ideig. A balesetről azt mondta, vitte fel a rollert, de elesett, és pont rázuhant. Súlyos sérülései voltak, több bordája is eltört és a válla is komolyan roncsolódott.

A fájdalomcsillapító hatott, így nem érezte magát rosszul, de én láttam rajta, hogy nincs jól

– elevenítette fel.

Mindenből fel tudott állni

István laboreredménye aggodalomra adott okot, alacsony volt a hemoglobinszintje, nehezen kapott levegőt, ennek ellenére Krisztinával arról beszéltek, ha felépült, folytatják az edzést.

– Sosem tudott magától leállni, így nem bánta, hogy pihennie kell, örült neki, hogy jókat aludhatott. Annyira pozitív felfogású emberrel, mint István, életemben nem találkoztam: nagy harcokat vívott – dialízisre járt, térdprotézise is volt –, de mindenből felállt. Azt nem tudom, hogy mi okozta a halálát, mert még nem volt boncolás. Mondják, hogy esetleg tüdőembólia, vagy a szervezete nem bírta el a sokkot, de én nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni.

Kértem tőle, tegye le a rollert, mert csúszik az út, veszélyes, de hát csak ment, és úgy látszik, neki ez lett megírva… Mindig aggódtam a rollerezés miatt, ezért nem is mert szólni nekem, hogy kórházba került. Ha nincs ez a baleset, még évtizedekig élhetett volna...

– mondta el.

Jenei István, testépítés, halál, baleset, roller, rollerbaleset, Debrecen, Suba Krisztina, Jenei István halála
Suba Krisztina és Jenei István régóta ismerték egymást
Forrás: Suba Krisztina-archív

„Akit szeretünk, azt nem tudjuk elengedni”

Krisztina maga is Istvánnál ismerkedett meg a testépítéssel, a közös munkából szerelem és egy 7 éves kapcsolat lett, mely később mély barátsággá alakult át. – 18 évvel ezelőtt kerestem meg őt, hogy szeretnék versenyezni. Én egy nagyon önbizalom-hiányos, frusztrált gyerek voltam, de mindenben támogatott.

Ő volt a lelki támaszom és a lelki társam: mindig biztatott ha rossz passzban voltam, nem tudtam feladni mellette semmit.

Nem volt olyan nap, hogy ne beszéltünk volna. Tényleg rengeteget segített nekem, és olyan nehéz… Azt mondják, hogy tudni kell elengedni, de én nem akarom, mert akit szeretünk, azt nem tudjuk elengedni – csuklott el Krisztina hangja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában