17 percen át volt halott a debreceni férfi, teljesen más emberként tért vissza

Lánczi András László május 12-én esett össze Debrecen belvárosában, egy szabadnapos orvos segített rajta. Az újraélesztés napját ünnepelték a debreceni mentőállomáson.

Nagy Emese

Lánczi András László és felesége, Angelika

Forrás: Napló

Immáron hat éve, 2018 óta ünnepeljük az újraélesztés napját október 16-án. Az Európai Újraélesztési Társaság hirdette meg azt a koncepciót, amely szerint a laikus elsősegélynyújtás felé kell a fordítani a figyelmet, és népszerűsíteni azt, hogy minél több sikeres újraélesztéssel életeket menthessünk. Ebből az alkalomból egy újabb Élet fáját ültették el szerda délután a debreceni mentőállomás udvarán. Az eseményen elhangzott, az Élet Fája program lényege, hogy a sikeresen újraélesztett betegek az újraélesztésben részt vevő mentősökkel közösen ültetnek el egy vérszilvafát a mentőállomás udvarán. – Az újraélesztés során csak egy hibát követhetünk el, ha nem csinálunk semmit. Két kéz elég ahhoz, hogy egy életet megmentsünk. A korai és szakszerű mellkasi nyomások, illetve a korai defibrillációval 50-70 százalékkal növelhető a sikeresség aránya. 10-12 százalékkal pedig minden perccel csökken az újraélesztés lehetősége – fogalmazott Ménes Dávid, a Debreceni Mentőállomás vezetője.

Az újraélesztés napját ünnepelték a debreceni mentőállomáson
Az újraélesztés napját ünnepelték a debreceni mentőállomáson
Forrás: Napló

Az újraélesztés napját ünnepelték Debrecenben

Az eseményen Lánczi András László történetét ismerhettük meg, akinek idén május 12-én teljesen megváltozott az élete. Mint elmondta, a kisfiával szeretett volna kilátogatni a szezon utolsó DVSC mérkőzésére, viszont a Nagyerdei Stadionig nem jutottak el. A villamoshoz sétáltak a Szent Anna utcán, amikor az otthonuktól 200 méterre András hirtelen rosszul lett és összeesett, megállt a szíve (mint utólag kiderült, egy szívritmuszavarnak köszönhetően). 

Jóformán semmire nem emlékszem abból a napból, amikor rosszul lettem az utcán. Többek közt azért sem, mert mély altatásban voltam, de őszintén szólva, kicsit örülök is, hogy nem emlékszem a részletekre. A legelső dolog, ami megvan, az az, hogy a kórházban magamhoz térek. Napok kimaradtak, ugye május 12-én történt az eset, és május 18-án tértem magamhoz

 – fogalmazott Lánczi András az újraélesztés napját ünneplő eseményen. Hozzátette, azóta 2 műtéten esett át, részt vett rehabilitáción, illetve jelenleg és a közeljövőben is próbál kissé passzívabb életmódot élni. Amennyire csak tud, odafigyel magára.

Az újraélesztés napján egy újabb vérszilvafát ültettek el a debreceni mentőállomás udvarán
Az újraélesztés napján egy újabb vérszilvafát ültettek el a debreceni mentőállomás udvarán
Forrás: Napló

Egy újraélesztett ember megható története

Lánczi András egy szabadnapos orvosnak és egy másik járókelőnek köszönheti az életét, ők voltak, akik megkezdték az újraélesztést, majd mentőt hívtak az összeesett 36 éves, kétgyermekes debreceni férfihoz.

 – Hihetetlen érzés, hogy az ember olvas egy eléggé hosszú paksamétát, és azt látja leírva önmagáról, hogy 17 percig lényegében halott volt. Nekem ez, ami erről a leginkább megmaradt, és a mai napig nehéz ezt összességében megérteni, hogy mindez megtörtént velem. De nagyon hálás vagyok a Jóistennek, és azoknak a segítőknek, többek között Urbán Ferenc főorvosnak, akik ott voltak velem, és visszahoztak – fogalmazott. Továbbá kitért arra, hogy nagyon sokat tanult abból, ami vele történt, és nem túlzás az, egy teljesen más emberként tért vissza.

Megtanultam, hogy az élet véges. Az élet apróságainak is örülni kell. Már az is érték, hogy az ember egy unalmas délután a szeretteivel tud lenni, ezek mellett hajlamosak vagyunk elmenni, pedig nem kellene

 – fogalmazott. 

Aláhúzta: az őrangyalok és a Jóisten is létezik!

Az esemény zárásaként a helyszínen megtekinthettünk egy újraélesztés bemutatót, valamint elültették Lánczi András vérszilvafáját. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában