Önkormányzat: Debrecen víziközmű-fejlesztése megfelelő ütemben halad

A debreceni önkormányzat közleményben reagált a valótlan sajtóhírekre. Mint írták, a víziközmű-fejlesztés miatt mind ivóvíz, mind felszíni víz tekintetében jelentős többletkapacitás alakult ki a városban.

Haon.hu

Magyarország Kormányának és Debrecen önkormányzatának együttműködésében az ország legnagyobb víziközmű-fejlesztése van folyamatban Debrecenben. Ezzel szemben egyes sajtótermékek olyan állításokat fogalmaznak meg az említett beruházásokkal összefüggésben, amelyek nem felelnek meg a valóságnak és nem felelnek meg a kormány és az önkormányzat beruházási szándékainak – olvasható az önkormányzat keddi közleményében.

debrecen víziközmű-fejlesztés
Körülbelül 16 kilométernyi vezetékpár épül, továbbá korszerűsödik a Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító műve az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) közös, mintegy 17 milliárd forintos víziközmű-fejlesztése során – a beruházással kapcsolatban áprilisban tartottak üzembejárást
Forrás: Napló-archív

Víziközmű-fejlesztések: tiszta vizet önt a pohárba a debreceni önkormányzat

  • 2023. április 28-i Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely 108,8 milliárd forintot biztosít Debrecen városi víziközmű-infrastruktúra fejlesztésére. Ennek a kormányhatározatnak a végrehajtása folyamatban van. Zajlik a gazdasági övezetek víz-, csatorna-, csapadékvíz- és szürkevíz-beruházási programja. Ezen túlmenően pedig megkötötték azt a tervezési szerződést, amely a keleti városrész teljes víz- és csatornarendszerét - új fejlesztési területek kialakításával - új alapokra helyezi.
  • 2023 novemberében zárult a Civaqua-program I. üteme, amely Debrecen felszíni vízellátását helyezi új alapokra. A több, mint 50 éve várt program 1200 l/s vízhozammal ad új lendületet Debrecen felszíni vízgazdálkodásának.
  • Néhány hónappal ezelőtt fejeződött be a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében az a 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból - az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) konzorciumában - megvalósult fejlesztés, amely jelentős többlet ivóvízmennyiséget biztosít Debrecen számára. Ezen beruházásnak köszönhetően 30 ezer köbméterről több mint 50 ezer köbméterre növekszik a TRV Zrt. által, a felszíni vízből átadható ivóvízmennyiség kapacitása. Ez a beruházás a felszín alatti rétegvizek védelmét is szolgálja.

A közlemény szerint ennek a beruházási programnak része a TRV Zrt. által üzemeltetett, állami tulajdonban lévő felszíni víztisztító mű kapacitás-helyreállító és kapacitásnövelő beruházása, amelyet a kiírók eredménytelenné nyilvánítottak. Az eredménytelenné nyilvánítás azért történt, mert a beérkezett árajánlatok meghaladták az előírt fedezetet, és nem azért, mert a beruházó nem kívánja megvalósítani a fejlesztést – mutat rá az önkormányzat.

A TRV Zrt. által üzemeltetett, állami tulajdonban lévő felszíni víztisztító mű kapacitás-helyreállító és kapacitásnövelő beruházására kiírt és eredménytelenül zárult közbeszerzési eljárást az Építési és Közlekedési Minisztériumtól származó információ szerint újra elindítják.

Debrecen víziközmű-fejlesztése megfelelő ütemben halad, amelynek köszönhetően mind ivóvíz, mind felszíni víz tekintetében jelentős többletkapacitás alakult ki a városban, hozzájárulva a lakosság és a gazdaság számára egyaránt fontos ellátásbiztonsághoz

– zárul a közlemény.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában