életek múlhatnak rajta

2019.05.11. 15:47

Akár tájfun utáni helyzetekben is menthet a DEKOM

Romok alól, mélyből, mocsárból és más extrém helyzetből történő mentést gyakoroltak az orvostanhallgatók.

Fotó: Kovács Péter

Mindezt nem egy extrém helyen, hanem Berettyószentmárton szélén, Papp János vendégházai környezetében.

– Lehetne a mentést tanulni, szimulálni a négy fal között is természetesen, de a terület adottságaival kicsit életszerűbbé tudjuk tenni az egész helyzetet – válaszolta kérdésünkre Késmárky András, a mentést tanító Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportjának (DEKOM) elnöke, orvosigazgatója. Tőle azt is megtudtuk, hogy a gyakorlaton mintegy 40 orvostanhallgató közel 20 instruktor segítségével sajátítja el a különleges helyzetekben történő mentést.

Különleges helyzetekre

– Tizenhárom éve a DEKOM a Debreceni Egyetem egyik meghirdetett kurzusát oktatja. Két féléves tantárgy második félévében vagyunk, ami lényegében csak a gyakorlati képzésről szól. Ez felkészíti az orvostanhallgatókat a nagyon különleges, nagyon speciális körülmények között adódó szituációk kezelésére. Ilyen például az utóbbi néhány évben mind gyakoribb extrém időjárási körülmények miatt kialakuló élethelyzetek. A hallgatóink olyan képzést kapnak, hogy munkájuk során majd tudjanak csatlakozni az egészségügyi gyakorlattal vagy egészségügyi személyzettel nem rendelkező speciális mentőkhöz is.

Késmárky András elmondta azt is, hogy a mostani tevékenységük apropója a 2008-ban Burmán végigsöpört Nargis-ciklon utáni segítségnyújtásuk, ahol ő volt a mentés vezetője, és külföldi mentőcsapatként csak őket engedték be az országba. Ott sok mindent tapasztalt és hozott haza ötletként, és azt a hallgatóknak szeretné átadni. Akkor a délkelet-ázsiai országban a ciklon pusztítása következtében menekültekkel, sérültekkel, humanitárius katasztrófával találkoztak.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában