Helyi közélet

2017.11.21. 11:37

Családban élnének, de nem könnyű társra lelni

Debrecen - Ma Magyarországon a fiatalok sokkal több gyermeket szeretnének, mint amennyi megszületik.

Debrecen - Ma Magyarországon a fiatalok sokkal több gyermeket szeretnének, mint amennyi megszületik.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja, hogy azok a gyermekek is világra jöjjenek, akik csak „fejben születtek meg”. Dr. Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem adjunktusa kutatásának eredményeit kedden ismertette a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. Elmondta, a magyar fiatalok családra és megfelelő társra vágynak, éppen ezért a mozgalom a fiatalok családalapítását elősegítő intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagot készít, melyet a kormány elé kíván terjeszteni.

– A fiatalok szeretnének családot alapítani és gyerekeket is, azonban nincsen meg az a támogató közeg, hogy mindezt megvalósíthassák – mondta el Dobos Zita, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom koordinátora. Ráadásul, ahogyan Kopp Mária kutatásaiból kiderült, a család és karrier megfér együtt, sőt erősíti is egymást, mutatott rá Engler Ágnes. Kifejtette: azok a hallgatók eredményesebbek, akiknek egy vagy több gyerekük van, ugyanis a jó párkapcsolat és a gyereknevelés plusz kompetenciákat nyújt számukra.

Társra vágynak

A Család- és karrierkutatás (CSAK) rámutatott, az egyetemisták túlnyomó többsége – 90 százalékuk – előbb vagy utóbb tervezi a házasságkötést. – Érdekes adat, hogy azok a párok, akik együttélés után házasodnak össze, nagyobb eséllyel válnak el, mint azok, akik rögtön a házasságot választják – mondta Engler Ágnes. A válaszokból az is kiderült, habár sokan szeretnének kapcsolatot, nem találják meg a megfelelő partnert. Ám mit jelent ez esetben az, hogy megfelelő? A megkérdezett egyetemisták úgy gondolják, hogy a bizalom, a hűség, az elfogadás és az intimitás a legfontosabb. Habár szeretnének párkapcsolatban élni, mégis elszigeteltnek, magányosnak érzik magukat. – Ha belegondolunk, nincsenek meg azok a közösségi terek, ahol a fiatalok ismerkedni tudnak. Igaz, hogy sok bulit szerveznek, ami nagyon jó, ám a fiataloknak csak elenyésző része szeretne vagy tud ilyen közegben ismerkedni. Olyan közösségi helyek létrehozására van szükség, ahol lehetőség van a minőségi ismerkedésre – mondta a kutatásvezető. – A Debreceni Egyetem egyik rendkívül népszerű programja a Párkapcsolati Szabadegyetem, mely szabadon választható tárgy. Mindig telt házasak az előadások, ez is mutatja a téma fontosságát – tette hozzá.

„Jó szülő leszek?”

A megkérdezettek 90 százaléka biztos abban, hogy családban szeretne élni, nagy többségük két gyermekben gondolkodik. Legtöbbjük a 25 és 30 év közötti életkort tartja ideálisnak az első gyermek megszületéséhez. – Az egyetemi évek alatt bekövetkezett családalapításhoz rugalmasságot várnak el, például a tanrendbben, a kurzusokon vagy a vizsgákon. Nagyon jó célt szolgált a Debreceni Egyetemen kialakított baba-mama szoba is, ahol például vigyáznak a gyermekekre addig, amíg a szülő vizsgázik – mondta Engler Ágnes. A gyerekvállalásban szerepet játszik az is, hogy sokan attól tartanak: megfelelnek-e majd a szülői szerepnek?

Rajzpályázattal a családokért

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a családbarát szemléletet a fiatalok között is szeretné népszerűsíteni. A „Lájkolom a családom” rajzpályázatra a 6 és 16 év közötti fiatalok szabadkézi rajzait vagy egyéb kézműves alkotásait várják. – A pályázat célja a család központba állítása. Kíváncsiak vagyunk, mit gondolnak a 21. századi gyermekek a családjukról, a családi kapcsolataikról, illetve a családban betöltött helyükről - mondta Dobos Zita. Az alkotásokat a személyesen vagy postai úton a Méliusz Juhász Péter Könyvtár címére (4026 Debrecen, Bem tér 19/D, postacím: 4001 Debrecen, Pf.: 415.) lehet eljuttatni, november 30-áig.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában