Lehetőség a hallgatóknak

2019.05.10. 08:40

Épületgépészek jubileumi napja

A szakmai napok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hallgatók megismerkedhessenek a lehetőségeikkel.

Fotó: Kiss Annamarie

Idén 25. alkalommal tartotta meg az Épületgépészeti Szakmai Napot a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. A csütörtök reggeltől délutánig tartó rendezvényen az előadások két szekcióban zajlottak, ahol az épületgépészet legaktuálisabb témáiról hallhattak előadásokat az érdeklődők. A workshoppal párhuzamosan az intézmény partnercégei, tervezők, gyártók, forgalmazók – összesen 25 cég mutatta be legújabb kínálatát a kar aulájában. A kiállításon a vállalatok standjainál a szakmai eszmecserén túl a továbblépési lehetőségeikről is tájékozódhattak a hallgatók a szakemberektől.

 

Beépítik a képzésbe

- A 21. század már megköveteli az új technológiák alkalmazását, amelyeket a hallgatóinknak meg kell ismerniük ahhoz, hogy olyan tudás birtokában hagyják el diplomás mérnökként az egyetemet, amellyel akár az álláskeresést is megkönnyíthetik az itt szerzett ismeretek és az itt kialakított szakmai kapcsolatok – fogalmazott megnyitójában Szűcs Edit, a kar dékánja. – A rendezvényhez kapcsolódó szakkiállítás nagy jelentőségű, hiszen a kar csak akkor tud megfelelő mérnököket képezni, ha ismeri a munkaerőpiaci szereplők véleményét a képzésről, illetve azokat az elvárásokat, amelyeket a vállalatok támasztanak a munkavállalóik felé. Ezeket beépítjük a képzésbe, hiszen számunkra kiemelt jelentőséggel bír, hogy a hallgatóink a legfrissebb tananyaggal és tudással felvértezve kerüljenek ki az intézmény falai közül.

Tovább örökítik

Köszöntőjében Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke arról beszélt, 25 év hosszú idő, amely bizonyítja egy rendezvény életképességét, ugyanakkor azt is, hogy van értelme a folytatásnak.

– Ezeknek a rendezvényeknek van a legnagyobb jelentősége a szakmánk életében, hiszen ilyenkor rendkívül sok kolléga találkozik egymással és az ipari partnerekkel, eszmét cserélnek, megvitatják a szakmai újdonságokat. Létrejön egy olyan platform az épületgépészeti szakmában, amely az erők összerakását teszi lehetővé, a résztvevők egy olyan nagy felületen tudják érvényesíteni az érdekeiket, amelyek ezekből az összefogásokból jönnek létre. Különösen jelentősek az egyetemi konferenciák, ahol találkozunk a jövő mérnökeivel, akik a tudás tovább örökítői lesznek.

A programmal egy időpontban több mint 10 ország – köztük Szíria, Pakisztán, Portugália, Törökország és a környező országok – szakembereinek részvételével zajlott az EEMC'19 Mechatronikai Konferencia péntekig tartó programsorozata, amelyet a Műszaki Kar Mechatronikai Tanszéke szervezett. Az angol nyelven folyt szakmai diskurzus létrejöttét az is indokolta, hogy az Ipar 4.0 megjelenésével mára a mechatronika új fejlődési szakaszba lépett, megkerülhetetlen mérnöki tudománnyá vált.

– A két szakma között nagyon szoros kapcsolat van, hiszen az épületeket nem csak megtervezni kell, hanem az irányítását és a vezérlését is meg kell oldani, utóbbi pedig a mi tanszékünk kompetenciája. Emiatt 2017-ben a képzésünkben az épületmechatronikai és intelligens épületek specializációt mesterszintre emeltük – ismertette dr. Husi Géza, a Villamosmérnöki és Mechatronikai tanszék vezetője.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában