Helyi közélet

2017.11.28. 15:16

Küldjön hírt! - Portugáliában gyűjtöttek tapasztalatot a vörösmartys tanárok

Debrecen - <em>Yourope: Te Európában - ezzel a címmel indult 2017 októberétől a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Erasmus+ projektje finn, román, török és portugál partnerekkel.

Debrecen - Yourope: Te Európában - ezzel a címmel indult 2017 októberétől a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Erasmus+ projektje finn, román, török és portugál partnerekkel.

A cél az, hogy a diákok megismerjék a múltat, a jelent és tervezzék a jövőt. A felnövekvő generáció fogja alakítani Európa sorsát, fontos, hogy legyenek megfelelő ismereteik arról, hogy mit kellene elkerülni, hogy mi zajlik a jelenben, és képesek legyenek megfogalmazni azt, ahogyan ők szeretnének élni, amilyen Európára ők vágynak. A projekt ebben nyújt segítséget a diákjainknak úgy, hogy más országok, más kultúrák, hagyományok között élő társaikkal együtt teszik ezt.

2017. november 13-19. között került sor az első találkozóra a portugáliai Leiriában. Három pedagógus vett részt ezen a találkozón, ahol a két esztendőhöz kapcsolódó terveket, feladatokat, az értékelés módját, a programokat pontosítottuk. A pedagógusok, koordinátorok itt találkoztak először, így fontos volt egymás megismerése is. Minden partner prezentáció keretében mutatta be saját országát, városát, iskoláját és iskolarendszerét, majd a házigazda intézménnyel ismerkedtünk.

Ezek a találkozók remek alkalmat nyújtanak arra, hogy közvetlen tapasztalatot szerezzünk más országok pedagógusainak jó gyakorlatairól, problémáiról, és egyúttal az idegen nyelvi kommunikációnk is fejlődik. Sajnos több országban is gond, hogy kevés pedagógus beszél idegen nyelvet, s ezért okoz problémát az, hogy nemzetközi programokban, találkozókon részt vegyenek.

Fotó: Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Mivel a koordinátorok között négy iskolai könyvtáros is van, ezért kiemelt figyelmet fordítottunk a könyvtárra, a diákok könyvtári ellátására, közös és eltérő gyakorlatokra, jó ötletekre. Mindannyiunk Ellátogattunk Leiria városi könyvtárába is, ahol a gyűjteménnyel és az ott folyó munkával, programokkal ismerkedtünk.

A szakmai munka mellett volt lehetőségünk Portugália gyönyörű tájaival is ismerkedni: Lisszabonnal, a Batalha kolostorral, Óbidos középkori utcácskáival és a ködbe burkolózó Atlanti-óceánnal Nazare partjainál. Az elkészített fotókból kiállítást és prezentációt készítünk az iskolában, majd egy gyerekek számára szervezett vetélkedővel zárjuk. Mindezeket a weblapunkon is elérhetővé tesszük.

Az Erasmus+ program keretében márciusban 5 diák Sepsiszentgyörgyre, illetve májusban Finnországba, Espoo városába utazhat, hogy a partner országok diákjainak mutassák be mindazt, amit a 2. világháborúról és az emberi jogokat sárba tipró Holokausztról megtudtak könyvekből, illetve idős emberek, túlélők elbeszéléseiből.

- Seressné Barta Ibolya tanár -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában