Helyi közélet

2016.06.18. 08:13

Nagy viták miatt bénult meg Álmosd

Álmosd - A korábban megosztott testület inkább összefogott, de a polgármester felvette a kesztyűt - írja a Hajdú-bihari Napló.

Álmosd - A korábban megosztott testület inkább összefogott, de a polgármester felvette a kesztyűt - írja a Hajdú-bihari Napló.

  • Ellehetetleníti Álmosd működését Köteles István (Fidesz-KDNP) polgármester és a képviselő-testület vitája. A csütörtöki, faluban tett látogatásunk alapján az a benyomásunk, ezzel a felek is tisztában vannak, de szemernyit sem engednek.
  • Azt követően utaztunk a román határ menti faluba, hogy szerdán a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon megkezdődött a polgármester tisztségéről döntő per, a testület ott váltaná le a faluvezetőt. A képviselők által már elmarasztalt Köteles a gyanújuk szerint milliós kárt okozott az önkormányzatnak, a rendőrségen is feljelentést tettek. Ottjártunk alkalmával azonban arra is fény derült, hogy mi kovácsolta össze a testület fideszes többségét és az ellenzéket, illetve hogy a térség kormánypárti erős embere már nem ragaszkodik a polgármesterhez.
  • Az utcán találomra megszólított Ponta Sándorné azt mondta, azért választották Köteles Istvánt polgármesterré, mert közülük jött, azt megelőzően ő is alkalmi munkákból élt. Az ügyei miatt azonban csalódniuk kellett. Mások szerint most mindent elölről kell kezdeni a faluban, ez pedig csak új választással lehetséges.
  • „Együttműködés hiányában zárva!” Ha volna ilyen tábla, ki is rakhatnák az álmosdi községháza barna kapujára. A hivatal persze működik, ám a hattagú – köztük három Fidesz-KDNP-s, illetve ugyanennyi független – képviselő alkotta testület és a szintén kormánypárti polgármester viszonya olyannyira elmérgesedett, hogy annak már az 1600 lelkes határ menti falu látja kárát. Ezzel a felek szemlátomást tisztában vannak, ám úgy látszik, eszük ágában sincs a közvetlen érdekeikről lemondani.

    Mint arról beszámoltunk, az álmosdi képviselő-testület fegyelmi bizottsága szabálytalanságok sorát tárta fel a Köteles István polgármester pénzköltéseit vizsgáló jelentésében, majd a testület elmarasztalta a faluvezetőt, illetve a közigazgatási és munkaügyi bíróságon kérték a tisztségének megszüntetését. Büntető feljelentést is tettek sikkasztás miatt, a képviselők gyanúja szerint milliós kárt okozott az önkormányzatnak.

    Állnak az ügyek

    Miután Köteles István elveszítette a testület bizalmát, a képviselők lényegében gyámság alá vették. A módosult szervezeti és működési szabályzat értelmében csak az ő aláírása nem elég a szerződésekre, Markocsány Tamásné (Fidesz-KDNP) alpolgármester ellenjegyzése is szükséges. Megegyezés hiányában azonban ügyek egész sora feneklett meg: közmunkások mennének a kokadi savanyítóüzembe dolgozni, más közfoglalkoztatottak pedig aláírt szerződés nélkül munkálkodnak, így azonban elvileg fizetést sem kaphatnak. Az élelmezésvezető – aki egyébként a polgármesterrel szembefordult egyik fideszes képviselő, Bardovics Sándor rokona – anyagbeszerzési megrendelőjéről is hiányzik a szignó, pedig a nyári gyermekétkeztetési program miatt sürgős lépésekre volna szükség.


    Fotó: Matey István


    Ennél bizarrabb, hogy miután tavaly szeptemberben nem működött a helyi köztemető hűtője, bomlani kezdett egy elhunyt holtteste. A történtek miatt felbontották a temetkezést végző céggel kötött szerződést, majd új vállalkozót kerestek. Mivel az új társasággal még nem szerződtek le, a komoly hiba miatt kiebrudalt társaság végső soron hetek óta szívességből temet. Az együttműködés hiánya a minimális fejlődést is veszélyezteti: a felújítás alatt álló orvosi rendelő esetében 22 millió forintos beruházásról kellene dönteni. Bár egy májusi testületi ülésen foglalkoztak volna az üggyel, ám azt végül nem tartották meg, mivel egyetlen képviselő sem jelent meg.

    Külsős alpolgármestert akart

    A helyzet tarthatatlanságát Köteles István is érzi, legalábbis az elmaradt ülésről készült és kikerült jegyzőkönyv erről tanúskodik. A faluvezető ugyanis külsős alpolgármestert szeretett volna bevonni a munkába. A jelenlévőknek azt mondta, „azért keresném a probléma megoldását, hogy a munka ne álljon meg, a falu ne szenvedjen hátrányt attól, hogy mi van a testület és köztem”. Egyfajta közvetítő szerepet szánt volna neki, ám hiába terjesztette később is a képviselők elé a javaslatot, mindannyiszor leszavazták. Ők, már akik hajlandóak voltak nyilatkozni, nyilvánvalóvá tették: nem alkusznak, Kötelesnek így vagy úgy mennie kell.

    A testületi ülések kapcsán érdemes megjegyezni: ezekre a hivatali magyarázat szerint a döntésekhez van szükség. A képviselők viszont azt állítják, hetek óta nem üléseztek, hiába kezdeményezték az összehívást, azt ugyanis ettől függetlenül is a polgármesternek kell megtennie. Ezért a kormányhivatalhoz fordultak.

    Ha törvényes volt…

    Köteles Istvánt a hivatalban, dohányzás közben találtuk meg. Tartva magát korábbi álláspontjához, továbbra sem akart nyilatkozni, hiába érveltem azzal, hogy ha a falu láthatóan nem működik, az közügy, arról beszélni kell, függetlenül a bírósági eljárástól. Helyette azonban a vele cigarettázó férfi vitte a szót, aki sokatmondóan az Esztergomban történtekre emlékeztetett. – Ott a város annyira nem működött, hogy másfél évig közvilágítás sem volt. De minden törvényesnek bizonyult – fogalmazott az ajtó kilincsét szorongatva, majd mindketten eltűntek mögötte.

    Kíváncsiak lettünk volna a fideszes képviselők véleményére is, de nem akartak beszélni. Egy polgármesterhez közel álló forrásunk szerint ez nem véletlen. Azt állítja, ők is tudhattak néhány furcsa pénzköltésről, sőt – tette hozzá egy másik forrásunk – egy korábbi alpolgármester is. Ő állítólag többször dicsekedett azzal, ha akarná, két nap alatt megdönthetné a faluvezetőt.


    Fotó: Matey István


    Meddig tart az összeborulás?

    Jó azonban tudni: a mostani képviselők között nem volt mindig akkora egység, mint az ez idő tájt tapasztalható. A ciklus elején a fideszes testületi tagokra támaszkodott a polgármester. Segítették is, és csak azt követően hátráltak ki mögüle, hogy idén januárban szakemberek jelentek meg az orvosi rendelőben – ahol egyébként az alpolgármester is dolgozik –, s tartozás miatt kikötötték a gázt. A számlákat átnézve azonban más is kiderült: például, hogy a faluvezető olyan műszaki cikkeket is vásárolt, amik nem a hivatalban, hanem otthonában vannak. Így jutott hozzá vasalóhoz, bojlerhez, konyhai robotgéphez. Utóbbira a bíróságon azt a magyarázatot adta, hogy különleges, a kóser–magyar ízvilágot idéző élelmiszer-feldolgozó üzemet szeretnének létrehozni, s otthonában szakember segítségével kísérleteznek az étkekkel. A hírek szerint a történések mégis azt követően gyorsultak fel, hogy a térség erős fideszes embere, Tasó László ország­gyűlési képviselő is elengedte a polgármester kezét.

    Aki nem bírta…

    Egy független képviselő, Buzás Árpád – aki egyébként református lelkész – az elmérgesedett viszonyok miatt a mandátumát is visszaadta. – Akkor döntöttem el, mikor világos lett számomra, hogy a megosztottság miatt nem tudunk közösen dolgozni. Nem politizálni akartam, hanem a magam eszközeivel segíteni a falut, a jó kezdeményezések mellé állni. A helyiek, köztük a hívek is azt mondták, döntsem el, hová tartozom. Hol ide, hol oda csapódtam. Bár tudom, hogy történtek visszás dolgok, papírok vannak róla, de nem tudtam tovább azt az arany középutat járni, amit akartam – magyarázta. Kérdésünkre hozzátette, szerinte most új választás segítene a legtöbbet Álmosdnak.

    A két független képviselő, Adorján Csabáné és Ari Sándor – utóbbi 2010-ben még Fidesz-jelöltként jutott mandátumhoz, és lett Köteles alpolgármestere, 2014-ben pedig már kihívója volt – a testület feloszlatását firtató kérdésünkre azt mondta, ez már többször, például egy februári közmeghallgatáson is felvetődött. Most egyelőre nem tehetik – állítják –, mivel a közigazgatási és munkaügyi bíróságon zajló perben a képviselő-testület a felperes. Azt mondják, ha a polgármester tisztségét megszüntetik, akkor csak új faluvezetőt kell választani. Ha viszont a helyén hagyja a bíróság, nincs mese, feloszlatják magukat – szögezték le.


    Tasó: nem szólok bele

    Személyes ellentétek vezettek az Álmosdon kialakult helyzethez

    – válaszolta a Napló kérdésére Tasó László (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője, hozzátéve, hogy a kezdetektől ismeri a faluban történteket. – A polgármester és a képviselő-testület tagjai közötti elmérgesedett helyzet után a kistelepülés Fidesz csoportja kérte a feloszlatását, és az meg is történt. Ha azonban rendeződnek a problémák, visszatérnek a kérdésre. A jelenlegi helyzetet mindenképpen helyben kell rendezni, abba én nem szólok bele – szögezte le munkatársunk érdeklődésére Tasó László.


    Álmosd, Debrecen - Otthonában a zsidó–magyar ízvilág étkeivel kísérletezik Álmosd fideszes polgármestere - írja a Hajdú-bihari Napló.


    Álmosd - Törvénytelenségre utaló jeleket talált az a fegyelmi bizottság, amelyik a polgármesteri tisztségében márciusban felfüggesztett Köteles István (Fidesz-KDNP) felelősségét vizsgálta – tudta meg a Napló. Az álmosdi képviselő-testület május 4-ei ülésén határoz az esetleges szankciókról, valamint a polgármesterrel szembeni további eljárásról.


    Álmosd - A fegyelmi eljárás lezárása után munkába állt Köteles István, Álmosd polgármestere.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában