Helyi közélet

2016.09.12. 15:11

Nincs rá bizonyíték, hogy tényleg uzsorások lettek volna

Debrecen, Hajdúszoboszló, Nádudvar - Bizonyítottság hiányában kedden felmentette a Hajdúszobosz­lói Járásbíróság azt a férfit és nőt, akiket üzletszerűen elkövetett uzsora bűncselekménnyel vádoltak.

Debrecen, Hajdúszoboszló, Nádudvar - Bizonyítottság hiányában kedden felmentette a Hajdúszobosz­lói Járásbíróság azt a férfit és nőt, akiket üzletszerűen elkövetett uzsora bűncselekménnyel vádoltak.

A sértettek és a tanúk még a nyomozati szakban visszavonták terhelő vallomásaikat, egyéb bizonyíték pedig nem volt. A vádirat szerint L. Ferenc és S. Emese Nádudvaron adott kölcsön több – szociális segélyekből és családi pótlékból élő – családnak, akiktől aztán magas kamattal kérték vissza a tartozást. 2013 augusztusában az egyik sértettet 70 ezer forinttal „segítették ki”, illetve 30 ezer forint értékben – a boltinál magasabb áron – édességet, italt és cigarettát adtak el az asszonynak. Az elsőrendű vádlott már ekkor kikötötte, hogy szeptember elején a kért összeg kétszeresét, 200 ezer forintot kell majd visszafizetni – olvasható a vádiratban.

Az ügyészség szerint egy másik helyi pár is rendszeresen kért a vádlottaktól 20 - 50 ezer forintos kölcsönöket, ők is vásároltak tőlük a túlárazott élvezeti termékekből, és náluk is 50 - 100 százalékos kamatot szabtak meg a hitelezők. Ez a pár a szociális segélyek átvétele után rendezte a tartozást. Több más között az ő adósságuk is szerepelt egy iskolai kockás füzetben.

A sértettek és a tanúk a bírósági eljárás során azonban már nem a vádlottak bűnösségéről szóltak. Bár a bíróság elfogadhatta volna a korábbi, terhelő információkat, az egymásnak ellentmondó vallomások mérlegelése során arra jutott, hogy nincs annyi bizonyíték, ami kétséget kizáróan igazolta volna a bűntettet. A Hajdúszoboszlói Járásbíróság ítélete nem jogerős. A vádlottak a döntést tudomásul vették, az ügyészség azonban fellebbezett.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában