Helyi közélet

2016.09.19. 15:35

Vörösmartys tanár Corkban

Debrecen, Írország - Mire jó még egy írországi út? Ötletek, módszerek megismerésére.

Debrecen, Írország - Mire jó még egy írországi út? Ötletek, módszerek megismerésére.

Az Európai Bizottság Erasmus+ pályázatán a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola öt pedagógusa nyert ösztöndíjat külföldi tanártovábbképző kurzusokra. Közülük az egyik szerencsés, Szuszikné Medgyesi Zita a pályázatnak köszönhetően élete meghatározó két hetét töltötte Írország második legnagyobb városában, Corkban augusztus 8. és 19. között.



– Kurzusom címének megfelelően (English Language Training & Irish Culture - Angol nyelvtanfolyam és ír kultúra) megszámlálhatatlan új élményben, feltöltő, ismeretátadó kirándulásban volt részem. A Cork English World nyelviskola koordinálásában Európa számos országából érkeztek pedagógusok, egyetemisták a különböző címen meghirdetett képzéseikre. Tanáraink remek munkát végeztek, témáikat mindig naprakészen, több oldalról megközelítve vezették elő. Csoportomban 17-en dolgoztunk együtt, tanár kollégáim Németországból, Svédországból, Észtországból, Lengyelországból, Spanyolországból és Szlovákiából érkeztek – mesélte a Naplónak a tanárnő.

Millió ötlet

A tanfolyam során milliónyi ötlettel, a tanítás során jól variálható, használható módszerrel ismerkedtek meg. A megszerzett kulturális, történelmi információkat a tanórán kívüli foglalkozásokon is remek élmény lesz megosztani tanítványaikkal. – Délelőttönként leginkább nyelvtudásunkat fejlesztettük, csoportos, egyéni és páros munkáink során, kulturális képzésünk a délutánok „feladata” volt. Gyalogosan bejártuk, feltérképeztük az egyetemi város, Cork történelmi emlékeit, műemlékeit, miközben hol tanárunk, hol pedig Írország különböző pontjairól származó idegenvezetők segítségével bővítettük nyelvi ismereteinket, köztük az igazán érdekes nyelvjárásokkal is. Igencsak hegyeznünk kellett fülünket, és minden idegszálunkat összpontosítanunk a megértéshez. Elmondhatom, nem csak a szellemünket, de testünket is fejlesztettük a több kilométeres séták során. Ha pedig nem gyalogoltunk, akkor busszal, vonattal kerestük fel a közelben elérhető nevezetes helyszíneket, Kenmare-ben Julia Roberts kedvenc városában ebédeltünk, Cobhban ott álltunk az Atlanti-óceán partján, ahol a Titanic utolsó utasait vette fel a tragédiája előtt pár nappal), a hétvégén pedig hosszabb, egyéni utakat valósítottunk meg csoporttársaimmal – folytatódott az élménybeszámoló.

A hozadéka

– Az általam eddig nem ismert vagy használt módszereket mindenféleképpen átadom munkatársaimnak, mert ezzel színesíthetjük pedagógiai palettánkat. Iskolánkban tervezzük ezen kívül ír nap, vetélkedő, kiállítás szervezését.



Úgy gondolom, ezek a külföldi tapasztalatcserék, tréningek, tanfolyamok minden kollégámnak hasznára válhatnak, ezért biztatom mindannyiunkat, merjünk vállalkozni, belevágni és pályázzunk, mert életre szóló élményekkel gazdagodhatunk! – üzeni pályatársainak Szuszikné Medgyesi Zita.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában