2019.09.08. 16:05
Négyszáz bogrács, vidám sokaság a szoboszlói örömnapon
Közel négyezren főztek és több ezren látogattak ki a fürdőváros népszerű eseményére.
Fotó: Tibai Irma
A reggeli tűzgyújtást késő délutánig programokkal „fűszerezték” a rendezők. – A húsz évvel ezelőttihez képest mára százszorosára gyarapodott a bográcsok száma. Akkor 4-5 bográccsal, esős időben tartottuk meg először, hagyományteremtő szándékkal ezt a főzőnapot a strandfürdő félszigetén, a csónakázótó partján – tekint vissza a régmúltra Berényiné Szilaj Ilona, a rendező művelődési központ igazgatója.
Slambuc harminckétszer forgatva jó
Rég ismerik ezt a tudást a puszta világában élők. Tóth Gyula, a Hortobágy Örökös Pásztora ötvennyolc évig, 2014-ig járta a pusztát. Az utóbbi években itt is jár-kel, megszemléli, ki mit és mint főz. Az ikonikus juhász inkább a mezítlábas – és nem a pirított – slambuc kedvelője. Jómaga is máig készíti. „Ösmerősei”, régi munkatársak is előkerülnek közben.
Először jár itt a Magyar Gasztronómiai Szövetségtől Krivács András országos elnök. – Kollégáim országosan rengeteg fesztiválon, főzőversenyen vesznek részt – hangsúlyozta. – Hajdúszoboszló a szívem csücske, mert itt töltöttem a gyerekkoromat. Igazi fesztiválvárossá nőtte ki magát, én pedig a turisztikai fejlődését is figyelemmel követhettem. A gasztronómia, az egészséges életmód és a kultúra elválaszthatatlan egymástól. Ez az esemény igazi örömünnep, teljesen különbözik más rendezvényektől, itt nem versenyeztetnek, s ettől még jobbá válik – vélekedett a főgasztronómus, akinek itteni tájételként a szoboszlói gulyásleves és a slambuc a kedvence.
Derecskei birka is főtt
Derecskei birka is rotyog a bográcsban az egyik baráti társaságnál. Csató Lajos tüsténkedik a fakanállal éppen. Szerinte ugyanolyan jó az ő birkájuk is, akár a nagy pusztáról való. Bánfi Imre és Nagy Lajos baráti köre együtt örömnapoznak, a tóparti kezdetek óta minden évben. Nagy Lajos főzi a marhapörköltet, továbbá készül slambuc is. Sőt a reggeliről is gondoskodtak, rizses lecsóval.
Halasi Fekete Péter nagykunsági ember volt a letelepített hajdúk főkapitánya. Kevesen tudják, hogy élnek itt leszármazottai. H. Fekete László és családtagjai minden évben kilátogatnak az örömnapra. – Ez egy hagyomány, mi nem főzünk, de valahol mindig eszünk. A hajdúk is nagyon szerették a birkát, biztos forrásból tudom.
A nagy múltú szoboszlói tűzoltóság ugyancsak ott volt már az első örömnapi rendezvényen. Nagy Imre elnök nosztalgiával emlegeti a Kovács Gábor néhai igazgató által kitalált, megszervezett és megrendezett főzőnapot. Az egyik legnagyobb terület a tűzoltóké a rendezvényen, ugyanis országos találkozó és tűzoltó napként határ menti önkéntes tűzoltóknak versenyt is rendeznek ilyenkor. Továbbá bemutatót is tartanak a hozzájuk látogatóknak a Hajdúszoboszlói Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület szervezésében, a megyei katasztrófavédelem és a megyei tűzoltó szövetség támogatásával. Ezen a standon minden évben többen-többen vannak. Idén Révről, Bihardiószegről, sőt a szerbiai Magyarcsernyéről is érkeztek hozzájuk. Sok embernek sok étek jár. Három bográcsban készült birka, továbbá slambuc, töltött káposzta. A vendégek pedig kecskét és öreglebbencset főztek.
Négyszáz bográcsnyi ételen túl üstökben is főtt az ebédnek, vacsorának vagy másnapra való, s rengeteg otthon készült sütemény társult hozzá, na és jóféle innivalók.
Tibai Irma
Borítókép: Akik sokat dolgoztak e nap sikeréért, jobbról Krivács Andrással