Isten éltesse a Motollát!

2024.04.20. 17:00

Negyedszázados születésnapot ünnepeltek a debreceni hagyományőrzők – fotókkal

Közös főzéssel, tánccal és énekkel is megemlékeztek a Motolla Egyesület alapításáról.

Bekecs Sándor

Együtt ünnepeltek szombaton a motollások

Forrás: Czinege Melinda

Negyedszázados jubileumot ünnepelt április 20-án, szombaton a Motolla Egyesület a Homokkerti Közösségi Házban. A debreceni hagyományőrző közösség főzéssel, kézműveskedéssel, közös énekléssel, zenéléssel és múltidéző kiállítással emlékezett meg az elmúlt 25 évről.

Buka László, az egyesület alapítója érdeklődésünkre elmondta, 25 évvel ezelőtt a Vénkerti Általános Iskolában működő Karácsony Sándor Pedagógiai Körből alakult az egyesület. – Kéthetente tartottunk előadásokat, amelyeken többek között néprajzzal, népműveléssel, művészettörténésszel foglalkozó szakemberek, illetve művészek, grafikusok tartottak előadásokat. Később viszont igény mutatkozott nagyobb aktivitásra, így megalapítottuk az egyesületet, amelynek részei maradtak a Karácsony Sándor Pedagógiai Kör eseményei, mellette pedig gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokat – például táncházakat, kézműves-foglalkozásokat – tartottunk a gyerekeknek és felnőtteknek – sorolta. 

Buka László, a Motolla Egyesület alapítója
Buka László, a Motolla Egyesület alapítója
Forrás: Czinege Melinda

Hozzátette, az alapítók között volt még Jenei Edit, Nagyné Fürtös Katalin és Kálmán Péter „Cucás” is. Az első években kéthetente voltak programjaik, majd ezután alakult ki, hogy havonta tartanak egy alkalmat, amely az adott hónaphoz kapcsolódó népszokásokat eleveníti fel.  

Örökség az évkör ünnepei körül

– A tevékenységünk alapvetően az évköri ünnepekre épül, úgymint a nyári és téli napfordulók vagy a tavaszi és őszi napéjegyenlőségek. Az elmúlt 25 évben sok változáson ment keresztül az egyesület, ez az évforduló alkalom arra is, hogy kicsit jobban megismertessük a közösséget az új generációval, hogy gyermekeink, unokáink is továbbvigyék, amit elkezdtünk – fogalmazott Gyöngy Péter, a Motolla Egyesület elnöke.  

Gyöngy Péter, a Motolla Egyesület elnöke
Gyöngy Péter, a Motolla Egyesület elnöke
Forrás: Czinege Melinda

A negyedszázados jubileumot pedig egy jó hangulatú batyus bállal ünneplik, amelyen nemcsak az ételt és az italt, de a programot is a résztvevők vitték: népzenészek, táncosok, énekesek, kézművesek gondoskodtak a jó hangulatról. Mindezek mellett pedig 25 év 25 kép címmel egy fotókiállítással is megemlékeztek az eltelt évek legemlékezetesebb pillanatairól.  

Fontos részei Debrecen kultúrájának

Az ünneplő közösséget meglátogatta Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere. Mint fogalmazott, kiemelt fontosságú az a tevékenység, amelyet a hagyományőrző közösségek végeznek a városban. 

Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda
Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda

– Ők azok, akik felvállalják a debreceni és a nemzeti hagyományaink megőrzését, ápolását, továbbadását. Az egyik kulcsot jelentik ahhoz, hogy hagyományaink generációkon keresztül jelen legyenek Debrecenben – fogalmazott.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában